Κάτοικοι Αιγείρας: "Παρωδία το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας" - Δήμαρχε δώσε λύση για τα σκουπίδια

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυ». 6 ώρες συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο για το τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και περιβαλλοντολογικής μόλυνσης εξαιτίας της συσσώρευσης χιλιάδων τόνων απορριμμάτων στους δρόμους της Αιγιάλειας, με ουσιαστικά μηδενικό αποτέλεσμα. Το θέμα, που τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23 Μάη, ουσιαστικά υποκίνησαν οι φορείς της Αιγιάλειας με το μεγάλο Παναιγιάλειο Συλλαλητήριο της 7ης Μάη και την πίεσή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Μάη το οποίο και διακόπηκε.

Σ’ αυτούς δόθηκαν μόνο 20 λεπτά τοποθετήσεων συνολικά -στις 6 ώρες που διήρκεσε η συζήτηση- για να αναπτύξουν τον προβληματισμό, την αγωνία και τη βούληση των κατοίκων για διέξοδο και λύση του κυρίαρχου τους τελευταίους 4 μήνες ζητήματος των απορριμμάτων. Αντιθέτως η μεγάλη πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων έπλεξε το εγκώμιο της «προσωπικής τους συμβολής» στην επίλυση του προβλήματος κι επιδόθηκε σε αποπροσανατολιστικές και ανεδαφικές (δεδομένης της κυβερνητικής θέσης και της κείμενης νομοθεσίας) τοποθετήσεις για μεταφορά εκτός περιφέρειας των απορριμμάτων ή την πρόταξη ενός άλλου ΧΥΤΑ (βλ. Παπανικολού) ως μονόδρομο.

Για μία ακόμη φορά οι αγωνιούντες πολίτες που παρακολουθούσαν τη διαδικασία αντιμετωπίστηκαν ως ακροατήριο σε προεκλογική περίοδο και Σύμβουλοι και παρατάξεις διαγκωνίζονταν για να κερδίσουν τις εντυπώσεις και ψήφους στις επόμενες εκλογές.

Η μια και μοναδική συγκροτημένη πρόταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων που αφορούσε ουσιαστικά τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διαχείριση των απορριμμάτων και με την οποία συντάχθηκε επικεφαλής δημοτικής παράταξης έπεσε σαν μάννα εξ ουρανού για τη μεγάλη πλειοψηφία των λαλίστατων δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι ανακάλυψαν όψιμα «την αναγκαιότητα της μείωσης του όγκου των σκουπιδιών αλλά δε δίσταζαν να πιέζουν –«με σεβασμό πάντα στον αγώνα τους»- τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας να υποχωρήσουν και να ανεχτούν να συνεχιστεί η εναπόθεση σκουπιδιών στον τόπο τους για να βοηθήσουν την κατάσταση εν όψει καλοκαιριού. Ήταν μια παρωδία το συγκεκριμένο ΔΣ, αφού δεν απέδωσε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δεν υπήρξε καμιά δέσμευση, ούτε κάποιο χειροπιαστό και εφικτό σχέδιο όσον αφορά στην άμεση αποκομιδή όσο και στην μακροπρόθεσμη διαχείριση.

Επίσης ο Δήμαρχος απέφυγε να δεσμευτεί ότι τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός που θα γίνονται έργα συντήρησης στο ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας δεν θα μεταφερθούν εκεί σκουπίδια. Μόνο για τη μεσοπρόθεσμη διαχείριση ακούστηκαν κάποιες σκέψεις από το Δήμαρχο που και αυτές όμως και αρκετά ασαφείς είναι και σε καμιά περίπτωση στην καλύτερη δυνατή κατεύθυνση της μείωσης του συνολικού όγκου παραγόμενων απορριμμάτων, ενώ μας ενημέρωσε ότι κάλεσε ιδιωτική εταιρεία με την προσφιλή μέθοδο της ανάθεσης για να διαχειριστεί πτυχές του ζητήματος. Όταν δε τέθηκε το ζήτημα της ψηφοφορίας για δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, στην οποία να συμμετέχουν φορείς και οικολογικές οργανώσεις, όλοι σίγησαν και ακόμα και αυτό το ελάχιστο δεν ψηφίστηκε. Ήταν μια πραγματικά θλιβερή συνεδρίαση με ένα επίπεδο πολύ κατώτερο των περιστάσεων και με εμφανή την αυταρχική απόφαση του Δημάρχου διαιώνισης μεταφοράς των απορριμμάτων σε έναν παράνομο σήμερα ΧΥΤΑ έχοντας και την ανοχή -αν όχι κάλυψη- της κυβέρνησης (βλέπε απάντηση υπουργού Φάμελου στη βουλή, σημερινή παρέμβαση βουλευτή κ. Ριζούλη στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό).

Η δημοτική αρχή αντί να επιχειρεί εμμονικά να αποθέσει τα απορρίμματα στην Αιγείρα, πρέπει να στραφεί στην κυβέρνηση πιέζοντάς την για εφαρμογή του ΦΕΚ και προς αυτή την κατεύθυνση θα βρει συμμάχους και αρωγούς και τους φορείς. Καλούμε φορείς, συλλόγους και κατοίκους σε συνεχή επαγρύπνηση και έτοιμους να διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο την προάσπιση της υγείας των κατοίκων και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, που είναι και αναγκαστική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης διεκδικούμε την αναγκαιότητα η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με ίδια μέσα του Δήμου και τα δημοτικά τέλη να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών και όχι για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Διαβάστε επίσης