Πάτρα: Οι "σκληρές" ερωτήσεις σε Πελετίδη από τους "νέους Δημοσιογράφους" του 10ου Γυμνασίου - Τί απάντησε ο δήμαρχος αν θα είναι πάλι υποψήφιος;

για την μαθητική εφημερίδα "Το Δέκατο"

Με την έκδοση του 3ου και τελευταίου για φέτος, φύλλου της μαθητικής εφημερίδας «Το δέκατο» ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 10ου Γυμνάσιου Πάτρας με θέμα «Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον»

Σε άρθρο τους στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας τους οι μαθητές αναφέρουν:

«Για μία ολόκληρη σχολική χρονιά γίναμε «Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον». Κάναμε πολλές δραστηριότητες που μας βοήθησαν στο να βλέπουμε το περιβάλλον από άλλη οπτική γωνία.  Το φετινό περιβαλλοντικό πρόγραμμα, μας έφερε κοντά στη φύση και τους ανθρώπους. Κοντά στις ομορφιές αλλά  και τα προβλήματα του περιβάλλοντος.

Επισκεφτήκαμε βιοτόπους, όπως η λίμνη Τσιβλού και το Δάσος Στροφυλιάς, πήραμε συνεντεύξεις από ειδικούς-οικολόγους αλλά και το Δήμαρχο της πόλης μας, αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, γράψαμε άρθρα, βγάλαμε φωτογραφίες και καταφέραμε σε λίγο χρόνο με τα δικά μας μέσα να δημιουργήσουμε μια μαθητική εφημερίδα.

Βέβαια υπήρξαν και άλλες επισκέψεις  και δραστηριότητες που έχουμε κάνει αλλά το πιο σημαντικό είναι τα συναισθήματα που μας δημιούργησε η περιβαλλοντική μας ομάδα.

-Κατάφερε να μας ευαισθητοποιήσει ώστε να ενδιαφερθούμε για το περιβάλλον;

-ΑΣΦΑΛΩΣ ΝΑΙ!

Γνωρίζοντας ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν συνεχίσουμε να δείχνουμε αδιαφορία για το περιβάλλον, ευαισθητοποιηθήκαμε και νοιαστήκαμε περισσότερο. Θελήσαμε να μάθουμε  όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαμε για να τις μεταφέρουμε και στους γύρω μας μέσα από τη σχολική μας  εφημερίδα που φτιάξαμε με πολύ κόπο.

Και να λοιπόν, φτάσαμε στο τέλος της χρονιάς έχοντας υπέροχες αναμνήσεις και τρία ολόκληρα φύλλα εφημερίδας»

Στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα συμμετείχαν 23 μαθητές και οι εκπαιδευτικοί Κουτρούμπας Θωμάς (συντονιστής), Μαρτίνη Έρη και Φωτοπούλου Αγγελική.

Στην περιβαλλοντική ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές:

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ, ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ,ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΘΩΜΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ,ΚΑΛΟΓΕΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ, ΚΑΤΖΑΣΤΡΑ ΛΑΖΑΡΟΣ, ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΧΑΡΑ Α, ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΧΑΡΑ Κ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΦΗ, ΛΙΑΠΑΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΠΑΛΑΛΑ ΕΛΕΝΗ, ΜΠΕΝΟΣ ΘΩΜΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΪ ΚΑΙΤΗ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ,ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ, ΣΑΠΕΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,ΣΤΙΚΑ ΒΙΡΓΙΝΙΑ, ΤΣΙΜΠΛΙΔΑΚΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

i_perivallontiki_mas_omada_sto_dimarheio.jpg

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΤΡΕΩΝ κ ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ

-Κύριε  Δήμαρχε, ένα σημαντικό πρόβλημα για την πόλη μας, αλλά και για κάθε πόλη, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Τι προβλέπεται να γίνει για το  θέμα αυτό στο μέλλον; Μέχρι πότε θα λειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακας;

Πράγματι έχουμε τεράστιο πρόβλημα, λόγω κακής διαχείρισης και κακού προγραμματισμού. Φτάσαμε στο σημείο να μην έχουμε λύσεις γι’ αυτά τα ζητήματα. Όταν κάνεις ένα σχεδιασμό για τα απορρίμματα,πρέπει να έχεις έναν ορίζοντα πολύ μακρινό. Εμείς δεν είχαμε εναλλακτικές λύσεις έγκαιρα. Η Ξερόλακα πράγματι φράκαρε.

Η διαχείριση των απορριμμάτων πολλές φορές είναι φλέβα χρυσού για τους ιδιώτες. Η λύση που είχε προταθεί (από προηγούμενη δημοτική αρχή) απαιτούσε να πληρώσει το κάθε νοικοκυριό 3πλάσια χρήματα από αυτά που πληρώνουν σήμερα μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη. Από 1,70 /τμ το χρόνο, θα γινόταν 5,10/τμ.

Τώρα που βρισκόμαστε: Έχει γίνει ένας σχεδιασμός τοπικός, περιφερειακός και εθνικός και με βάση αυτόν θα γίνει μία μονάδα επεξεργασίας στου Φλόκα (Δυτική Αχαΐα) και εκεί θα πηγαίνει ένα μέρος των σκουπιδιών. Στον τοπικό σχεδιασμό έχουμε θέσει τη μείωση των απορριμμάτων, η οποία έχει συμβεί ήδη λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το δεύτερο είναι η ανακύκλωση, που πρέπει να γίνει οργανωμένα σε όλο το Δήμο και στόχος μας είναι ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών να φτάσει σε τεράστια ύψη. Δηλαδή περίπου τα μισά σκουπίδια να πηγαίνουν στην ανακύκλωση. Αυτό το πρόγραμμα θα εξελιχτεί εντός του τρέχοντος έτους.

Επίσης στο σχεδιασμό μας είναι και η κομποστοποίηση των οργανικών υλικών. Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθούν δύο μονάδες, μία στην Ξερόλακα και μία στου Φλόκα. Βέβαια οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες.

-Είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης στην πόλη μας; Είναι στα σχέδια του Δήμου η εφαρμογή προγραμμάτων κομποστοποίησης των οργανικών υλικών;

Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, διότι το θέμα της ανακύκλωσης είναι πολύ πίσω. Οι λόγοι έχουν να κάνουν τόσο με την έλλειψη της υποδομής (π.χ. μονάδες κομποστοποίησης), αλλά και με τη δυσκολία χωροθέτησης τέτοιων μονάδων, αφού κανείς δεν θέλει στην περιοχή του ανάλογες μονάδες.

Σε αυτή τη φάση αναμένουμε την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών για την Ξερόλακα (περίπου 9.000 τόνων) Άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, αφού στους Δήμους απαγορεύονται οι προσλήψεις. Παρότι υπάρχουν ανάγκες, ο Δήμος δεν μπορεί να προσλάβει ανέργους που έχουν ανάγκη δουλειάς.

-Για ποιο λόγο σταμάτησε η συλλογή τηγανέλαιου, το οποίο μετατρεπόταν σε βιοντήζελ και μπορούσαν να ζεσταθούν πολλά σχολεία της Πάτρας; Υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει πάλι; Η ομάδα μας σας είχε στείλει σχετική επιστολή αλλά δεν πήραμε κάποια απάντηση μέχρι σήμερα.

Αυτό ήταν ένα πρόγραμμα που τελείωσε και πλέον δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να το λειτουργήσει. Δυστυχώς, ο Δήμος δεν μπορεί όπως είπα να προσλάβει νέα άτομα για να λειτουργήσουν το πρόγραμμα.  Θα συνεχιστεί όμως αυτό το πρόγραμμα, θα βρούμε άλλου είδους λύσεις για να συνεχιστεί.

-Τα Ζαρουχλέικα, όπου βρίσκεται το σχολείο μας, είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή, με λίγο πράσινο, ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους, δρόμους χωρίς πεζοδρόμια κλπ. Τι ενέργειες προγραμματίζει ο Δήμος για την αναβάθμιση της περιοχής μας;

Τα Ζαρουχλέικα δημιουργήθηκαν άναρχα πάνω από τα εργοστάσια που λειτουργούσαν παλαιοτέρα στην Ακτή Δυμαίων, χωρίς σχέδιο πόλης και υποδομές (δρόμοι, αποχετεύσεις, κοινόχρηστοι χώροι κλπ). Σήμερα υπάρχουν ακόμη δρόμοι που δεν έχουν διανοιγεί πλήρως. Τα οικονομικά του Δήμου μας έχουν μειωθεί πάτρα πολύ. Εάν υποθέσουμε ότι το 2010 ο Δήμος έπαιρνε ως επιχορήγηση από το κράτος 1000 €,  σήμερα παίρνει 380 €, δηλαδή 62% λιγότερα χρήματα και φυσικά λιγότερο προσωπικό.

Γίνονται όμως έργα στην περιοχή, αφού δική μας ιεράρχηση είναι να ξεκινήσουμε τις παρεμβάσεις μας από τις συνοικίες. Κάνουμε ασφαλτοστρώσεις και διανοίξεις οδών, όπως στην οδό Γοργοποτάμου.

Επίσης, δημιουργήσαμε το νότιο πάρκο για να μπορούν οι συμπολίτες μας να έχουν ένα χώρο αναψυχής και περιπάτου. Τώρα συνεχίζουμε νοτιότερα για να δημιουργήσουμε ακόμη ένα πάρκο στις Ιτιές, παρά τα εμπόδια που μας βάζει το Λιμενικό

-Πρόσφατα δημιουργήσατε το νότιο πάρκο κοντά στο νέο λιμάνι της Πάτρας. Προγραμματίζετε και άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις στην πόλη μας;

Εκτός του Πάρκου των Ιτεών που ανέφερα, το οποίο θα ολοκληρωθεί φέτος, δημιουργούμε ακόμη ένα πάρκο στο Πλατανόδασος του Προαστίου. Ετοιμάζουμε ακόμη μια παρέμβαση στον παλιό σκουπιδότοπο στον Ρηγανόκαμπο. Παρότι δεν είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου, έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες και συνεχίζουμε.

-Έχουμε αναφορές από κατοίκους της περιοχής μας, αλλά και από καταστηματάρχες,  ότι το νερό έχει μια παράξενη μυρωδιά και μυρίζει σαν χώμα. Τι το προκαλεί αυτό και πως μπορεί να λυθεί;

Ενδεχομένως κάτι τέτοιο να οφείλεται σε βλάβες του δικτύου. Γενικότερα όμως το νερό της πόλης δεν έχει πρόβλημα. Είναι ελεγμένο και κατάλληλο για χρήση. Είναι σε εξέλιξη στα Ζαρουχλέικα ένα πρόγραμμα του Δήμου που αφορά την αντικατάσταση του παλιού δικτύου ύδρευσης. Σε δύο περίπου χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης.

-Με ποιους τρόπους προσπαθεί ο δήμος να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα; Εμείς, ως περιβαλλοντική ομάδα του 10ου γυμνασίου, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε μαζί σας πάνω στα περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν την περιοχή μας;

Το σχολείο και ο Δήμος μπορούν να συνεργαστούν. Όπως σε θέματα καθαρισμού των πεζοδρομίων, κοπής χόρτων κλπ. Πρέπει και οι πολίτες να συνεισφέρουν και όχι μόνο να απαιτούν να τα κάνει όλα ο δήμος. Σήμερα ο Δήμος Πατρέων εκτείνεται από τη Ροδινή έως τα Καμίνια. Έχει 42 χιλιόμετρα μήκος. Το οδικό δίκτυο του δήμου έχει συνολικό μήκος 3.500 χιλιόμετρα. Η υπηρεσία πρασίνου στο νότιο τομέα έχει μόνο 4 άτομα. Δεν μπορούν να τα προλάβουν όλα ταυτόχρονα. Ο κάθε ένας από μας μπορεί να βοηθήσει στα εύκολα και ό,τι είναι δύσκολο θα το κάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου.

-Συμμετείχατε ποτέ ως παιδί ή αργότερα στη ζωή σας σε κάποια περιβαλλοντική ομάδα;

Εγώ μεγάλωσα μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Δούλευα από μικρό παιδί στη γη. Τότε βέβαια δεν υπήρχαν περιβαλλοντικές ομάδες, αλλά ζούσαμε μέσα στο περιβάλλον καλλιεργώντας τη γη και βόσκοντας τα ζώα. Μέχρι να εργαστώ σαν γιατρός, έκανα αγροτικές εργασίες.  Είμαι παιδί της αγροτιάς.

-Είναι δύσκολη η δουλειά του Δημάρχου; Ποιο ήταν το δυσκολότερο θέμα που αντιμετωπίσατε μέχρι σήμερα στο Δήμο;

Η δουλειά είναι δύσκολη, διότι τα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις δεν τα λύνεις μόνος σου, αλλά πρέπει να συνεργαστείς με άλλους ανθρώπους και υπηρεσίες. Το πιο δύσκολο ζήτημα για το Δήμαρχο είναι η αγωνία των ανθρώπων. Την πόρτα του Δημάρχου έρχεται και τη χτυπάει ο απελπισμένος, αυτός που ψάχνει για δουλειά και δυστυχώς δεν μπορείς να τον βοηθήσεις,  παρά τη θέλησή σου.

-Ποια ήταν η πιο ευχάριστη στιγμή για σας μέχρι σήμερα στο Δημαρχείο;

Η πιο ευχάριστη στιγμή ήταν όταν,  κόντρα στα εμπόδια και στις απαγορεύσεις, μπορέσαμε και κάναμε έργα, όπως η δημιουργία του νότιου πάρκου. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα έργο, παρά τον ασφυκτικό κλοιό του κράτους.

-Θα είστε ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;

Αυτό δεν είναι προσωπικό μου θέμα. Δεν έχω φιλοδοξία να είμαι Δήμαρχος. Εγώ ανήκω σε κάποιο σχηματισμό και ο καθορισμός του επικεφαλής της παράταξης είναι συλλογική υπόθεση. Για μας Δήμαρχος είναι αυτός που έχει τα λιγότερα δικαιώματα και τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις.

Εάν η ομάδα μας αποφασίσει να είμαι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος θα το κάνω. Διαφορετικά θα γυρίσω ως γιατρός στους παππούδες και στις γιαγιάδες στα Ζαρουχλέικα, όπου δούλευα για πάρα πολλά χρόνια. Όταν λοιπόν θα έρθει η ώρα, θα δούμε ποιος θα είναι …μπροστά!

-Ευχαριστούμε για τη συνομιλία που είχαμε.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ