Oλική μεταμόρφωση για το ιστορικό κέντρο της Πάτρας- Το πριν και το μετά σε φωτορεαλιστικές απεικονίσεις- ΦΩΤΟ

Η Πάτρα ετοιμάζεται για ολικό λίγτινγκ το επόμενο χρονικό διάστημα, στο ιστορικό της κέντρο, εκεί όπου ενσωματώνεται η ιστορία της μέσα στο χρόνο, διατηρώντας μια δομή επί 200 συναπτά έτη με αναφορά στο πολεοδομικό σχέδιο του Σταμάτη Βούλγαρη.

Το ιστορικό κέντρο της Πάτρας το συνιστούν δύο μεγάλες ενότητες η Άνω και η Κάτω Πόλη, αυτές που έχουν ορίσει το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της, αλλά και την ιδιαιτερότητά της. Σε αυτές τις δύο πλευρές της που ενώνονται με κλίμακες, οι οποίες γεφυρώνουν τις διαφορές της, ο Δήμος της Πάτρας σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ετοιμάζει με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, παρεμβάσεις- ανάχωμα στη φθορά που προκαλεί ο χρόνος ο οποίος επιτίθεται στην πόλη και τη γερνάει.

Το όνομα του προγράμματος που υπόσχεται ριζική ανανέωση είναι «Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη Ιστορικού Κέντρου Πάτρας» προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ και ο Πατρινός θα έχει να ωφεληθεί από αυτό πολλαπλά, σε ό,τι αφορά την εικόνα που αντικρύζει στην καθημερινότητά του και όχι μόνο.

Επιδίωξη είναι η αναδιαμόρφωση οδών με ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό και στόχο τη μείωση των οχημάτων και των ταχυτήτων τους, αλλά και η επαφή του κατοίκου της πόλης και του επισκέπτη με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και βεβαίως με την αποκατάσταση της φυσικής συνέχειας των αρχαιολογικών χώρων με τη δημιουργία ενός δικτύου πεζροδρόμων ανάμεσα στα μνημεία, με διαμόρφωση χώρων και αναβάθμιση των διαδρομών περιπάτου στο ιστορικό κέντρο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Νέους πεζόδρομους σε Μαιζώνος, Αγίου Νικολάου, Ερμού, Υψηλάντου, Κανάρη και Σισσίνη
- Αναδιαμόρφωση πεζοδρομίων με ομοιόμορφες κλίσεις χωρίς σκαλιά και δημιουργία ραμπών για ΑμεΑ με σωστές κλίσεις
- Αναδιαμόρφωση πλατειών (πλατεία Όλγας, Άγιος Νικόλαος)
- Εργασίες αποκατάστασης θεάτρου Απόλλων- Δημοτική Βιβλιοθήκη
- Ανάδειξη νεώτερων μνημείων- νεοκλασικών
- Αναβάθμιση πεζοδρομίων
- Συντήρηση και αποκατάσταση των διατηρητέων κιλιμάκων της πόλης (Αγίου Νικολάου, Πατρέως, Γεροκωστοπούλου, Παντανάσσης, Τριών Ναυάρχων
- Δημιουργία ποδηλατόδρομων.
Το «7ΜΕΡΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» σας παρουσιάζει περιοχές της Πάτρας που θα αναπλαστούν μέσα από φωτογραφίες που δείχνουν πώς είναι σήμερα και πως θα γίνουν μετά.

Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος


Μαιζώνος και Παντανάσσης, Δημαρχείο

 


Απόληξη σκάλες Αγίου Νικολάου

 


Ψηλά στις σκάλες Αγίου Νικολάου

 

Απόληξη Γεροκωστοπούλου

 


Παντανάσσης

 

Σισίνη

 

Παντοκράτορας

 

Συμβολή Φρουρίου- Δασυλλίου

 

 

 Πεζόδρομοι, οδικό δίκτυο ήπιας κυκλοφορίας

Γεροκωστοπούλου (από Ρήγα Φεραίου έως σκάλες Γεροκωστοπούλου), Ηφαίστου, Αγίου Νικολάου από Όθωνος Αμαλίας έως Κορίνθου, Κανάρη από Όθωνος Αμαλίας έως Αθανασαίου Διάκου, Υψηλάντου από Ερμού έως Βότση, Μαιζώνος από Αράτου έως Γούναρη, Ρήγα Φεραίου από Κολοκοτρώνη έως Κοραή, Σισσίνη, Τριών Ναυάρχων από Όθωνος Αμαλίας έως Υψηλάντου, Αθανασίου Διάκου από Τσαμαδού έως Παπαφλέσσα, Παντανάσσης από Αγίου Ανδρέου έως 25ης Μαρτίου.

 Διαδρομές ποδηλάτου- Αμφίδρομοι Ποδηλατόδρομοι

Αγίου Νικολάου από Μαιζώνος έως 25ης Μαρτίου, Κανάρη από Όθωνος Αμαλίας έως Αθανασίου Διάκου, Υψηλάντου από Αγίου Νικολάου έως Ερμού και από Βότση έως Κανάρη, Σισσίνη από Γερμανού έως Ψηλά Αλώνια

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου