Σαν σήμερα 14 Μαΐου

1246

ο Ερρίκος Γ της Αγγλίας αιχμαλωτίζεται στη διάρκεια μάχης στη Γαλλία κι έτσι ο Σιμόν ντε Μοντφόρ γίνεται ντε φάκτο κυρίαρχος της Αγγλίας.

1509

στο Ανιαντέλο στη βόρεια Ιταλία οι Γάλλοι νικούν τους Βενετούς.

1643

ο 4χρονος Λουδοβίκος ΙΔ ανακηρύσσεται βασιλιάς της Γαλλίας μετά το θάνατο του πατέρα του Λουδοβίκου ΙΓ.

1686

γεννιέται ο Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, δημιουργός της κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας, η οποία φέρει το όνομά του.

1710

γεννιέται ο βασιλιάς Αδόλφος Φρειδερίκος της Σουηδίας.

1727

γεννιέται στη Βρετανία ο ζωγράφος Τόμας Γκέινσμπορο, που θεωρήθηκε μοναδικός στην τέχνη της προσωπογραφίας και στη ζωγραφική τοπίου.

1771

γεννιέται ο Ρόμπερτ Όουεν, Άγγλος κοινωνιολόγος και κυριότερος εκπρόσωπος του ουτοπικού σοσιαλισμού.

1787

στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, αντιπροσωπίες αρχίζουν κύκλο συναντήσεων με σκοπό τη συγγραφή του νέου αμερικανικού Συντάγματος.

1796

ο Βρετανός γιατρός Έντουαρντ Τζένερ, ο άνθρωπος που έθεσε με τη δουλειά του τα θεμέλια της επιστήμης της ανοσολογίας, δοκιμάζει για πρώτη φορά εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς σε ένα 8χρονο αγόρι.

1804

στις ΗΠΑ, οι Λιούις και Κλαρκ αναχωρούν από το Καμπ Ντιμπουά για το ιστορικό ταξίδι εξερεύνησης της Αμερικής δια ξηράς, κατά μήκος του ποταμού Μισούρι και με προορισμό τις ακτές του Ειρηνικού.

1824

αιγυπτιακή μοίρα υπό τον Χουρσίτ πασά εμφανίζεται έξω από την Κάσο και την κανονιοβολεί. Οι Κάσιοι, ενισχυμένοι με 600 Κρήτες, απαντούν στον εχθρικό κανονιοβολισμό. Η αιγυπτιακή ναυαρχίδα «Αφρική» προσκρούει σε ύφαλο και τα υπόλοιπα πλοία φεύγουν για τη Σούδα της Κρήτης.

1842

ο Άγγλος ποιητής Άλφρεντ Τένισον εκδίδει τον τόμο "Ποιήματα", το οποίο θεωρήθηκε ως το καλύτερο έργο του.

1854

επιβάλλεται στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις η ανάκληση των στρατευμάτων από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

1865

Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Διήρκεσαν έως τις 17 Μαΐου, με νικήτρια την παράταξη του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.

1879

πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης, έλληνας πολιτικός.

1884

γεννιέται ο αεροναυπηγός Κλοντ Ντορνιέ.

1855

γεννιέται στη Γερμανία ο Όττο Κλέμπερερ κορυφαίος μαέστρος, ο οποίος υπήρξε διευθυντής της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου, διηύθυνε πολλές γερμανικές λυρικές σκηνές, ενώ έκανε διεθνή καριέρα.

1897

γεννιέται στη Νέα Ορλεάνη στις ΗΠΑ ο Σίντνεϊ Μπέσετ τζαζίστας μουσικός, μεγάλος υποστηρικτής της Ντίξιλαντ Τζαζ. Γνωστός για τη δεξιοτεχνία του στο κλαρινέτο, υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος, που έπαιξε τζαζ σε σοπράνο-σαξόφωνο.

1900

στο Παρίσι ξεκινούν οι 2οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που έχουν παταγώδη αποτυχία.

1904

έναρξη των 3ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Σεν Λούις των ΗΠΑ, των πρώτων, που γίνονται στις ΗΠΑ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης. Η ημερομηνία ελέγχεται διότι κατά άλλους οι αγώνες άρχισαν 1 Ιουλίου και τελείωσαν 29 Οκτωβρίου. Και εδώ, όπως και στο Παρίσι το 1900, οι αγώνες έχουν παταγώδη αποτυχία. Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν είναι αντίθετος με την τέλεση αγώνων στην Αμερική και δεν παρίσταται όπως και πολλοί Ευρωπαίοι αθλητές (50 μόνο παρόντες) με αποτέλεσμα η πλειονότητα να είναι Αμερικανοί. Λαμβάνουν τελικά μέρος 687 αθλητές από 18 χώρες. Αξιοσημείωτη είναι η χρυσή νίκη του Έλληνα Περικλή Κακούση του Πανελληνίου ΓΣ στην Άρση Βαρών ο οποίος σήκωσε 111,67 κιλά.

1909

στη Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση απορρίπτει το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να απεργήσουν.

1911

η Μαρίκα Κοτοπούλη αρχίζει τις παραστάσεις της στο νέο θέατρο "Αττικόν".

1912

πεθαίνει ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ, ο διάσημος Σουηδός δραματουργός και πεζογράφος. Μεταξύ των πιο γνωστών του έργων ήταν η Δεσποινίς Τζούλια και ο Πατέρας.

1919

βρίσκεται στο χωριό Βουζνά, όπου διακονεί ο Γρηγόριος Ε, η σημαία του Πατριάρχη.

1919

πεθαίνει ο Χένρι Τζον Χάιντς, γερμανικής καταγωγής αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης βιομηχανίας τροφίμων που παράγει 57 διαφορετικά προϊόντα, ανάμεσά τους και την περίφημη μαγιονέζα που φέρει το όνομα του ιδρυτή της (Heinz). (Γεν. 11/10/1844)

1921

σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στην Αίγυπτο, όταν γηγενείς επιτίθενται εναντίον των Ελληνο-αιγυπτίων. Οι νεκροί είναι πάνω από 50 και οι τραυματίες πολύ περισσότεροι.

1922

γεννιέται ο Φράνιο Τούτσμαν, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Κροατίας στη δεκαετία του 90.

1923

η μεξικανική κυβέρνηση απαλλοτριώνει 1,9 εκ. εκτάρια, στην προσπάθειά της να μεταρρυθμίσει την πολιτική των γαιών.

1925

πεθαίνει ο σερ Χένρι Ράιντερ Χαγκαρντ, βικτοριανός συγγραφέας μυθιστορημάτων περιπέτειας.

1927

το πολυτελές πλοίο "Καπ Αρκόνα", που πήρε το όνομα του από το ομώνυμο ακρωτήρι στη Βαλτική, ξεκινάει τα πρώτο του ταξίδι από το λιμάνι του Αμβούργου. Το πλοίο κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά προσφύγων στη Δυτική Γερμανία. Το 1945, λίγες μέρες πριν τη λήξη του πολέμου, οι Ναζί το φορτώνουν με τους εναπομείναντες 8.000 αιχμαλώτους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νόϊενγκάμε. Το πλοίο δέχεται τα πυρά αγγλικών βομβαρδιστικών και βυθίζεται παρασύροντας στο θάνατο 7.000 άτομα, μεταξύ αυτών και 300 Έλληνες.

1928

ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.

1931

στο Παρίσι, ο Αριστείδης Μπριάν προτείνει την τελωνειακή ένωση όλων των χωρών της Ευρώπης.

1932

την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, μία διαδήλωση στη Νέα Υόρκη απαιτεί: «Θέλουμε μπύρα».

1935

οι Φιλιππίνες επικυρώνουν συμφωνία για την ανεξαρτησία τους.

1936

γεννιέται στις ΗΠΑ ο πολυβραβευμένος ροκ ν ρολ τραγουδιστής Μπομπι Ντάριν, ένα από τα πλέον δημοφιλή είδωλα των εφήβων της δεκαετίας του 50.

1937
ο Ντιουκ Έλινγκτον και η μπάντα του ηχογραφούν το περίφημο Caravan

1939

στο Περού, η Λίνα Μεδίνα καταγράφεται ως η νεότερη μητέρα στην ιστορία της ιατρικής, γεννώντας ένα αγόρι, σε ηλικία πέντε ετών.

1940

τα δύο τρίτα της ολλανδικής πόλης Ρότερνταμ καταστρέφονται από τους βομβαρδισμούς της ναζιστικής Λουφτβάφε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χίλιοι άνθρωποι και άλλοι 80.000 να μείνουν άστεγοι.

1941

εκτελείται στο Βερολίνο ο Ελβετός φοιτητής Μορίς Μποβόντ, επειδή σχεδίασε τη δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ το 1938.

1943

γεννιέται ο μπασίστας και δεξιοτέχνης μουσικός Τζακ Μπρους, ο οποίος θα ενώσει στη δεκαετία του 60 τις δυνάμεις του με εκείνες του Ερικ Κλάπτον και του ντράμερ Τζιντζερ Μπέικερ, στο ροκ συγκρότημα Cream.

1944

γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός Τζορτζ Λούκας, ο άνθρωπος, που υπήρξε η κινητήριος δύναμη πίσω από πληθώρα δημοφιλών ταινιών, μεταξύ αυτών οι κινηματογραφικές συνέχειες του "Πολέμου των Άστρων" και της τριλογίας των ταινιών του "Ιντιανα Τζόουνς" που σκηνοθέτησε ο Σπίλμπεργκ.

1948

οι βρετανικές αρχές παίρνουν αποτυπώματα από 40.000 άνδρες στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν το δολοφόνο ενός τρίχρονου κοριτσιού στο Μπλάκμπερν.

1948

το Ισραήλ ανακηρύσσεται ως αυτόνομο κράτος και άμεσα δέχεται επίθεση από τους Άραβες γείτονες του.

1950

στην Τουρκία, ο Τζελάλ Μπαγιάρ εκλέγεται πρωθυπουργός, τερματίζοντας έτσι την 27ετή θητεία του κόμματος του Ισμέτ Ινονού.

1952

γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης και συγγραφέας Ρόμπερτ Ζεμέκις, ο οποίος υπέγραψε πολλές δημοφιλής ταινίες, μεταξύ αυτών, τα "Φόρεστ Γκαμπ", "Επιστροφή στο μέλλον ΙΙ-ΙΙΙ" και "Ποιος παγίδευσε το Ρότζερ Ράμπιτ;".

1955

η Τσεχοσλοβακία, η Ανατολική Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σοβιετική Ένωση, η Αλβανία και η Βουλγαρία δημιουργούν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως αντίπαλο δέος του ΝΑΤΟ.

1957

η Εθνική Ελλάδος στο Βόλεϊ δίνει τον πρώτο της διεθνή μεταπολεμικό αγώνα και ηττάται με 3-0 σετ από τη Ρουμανία στο γήπεδο του Πανελληνίου. Με την εθνική αγωνίζεται και ο Κάρολος Παπούλιας, αθλητής του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου τότε και σημερινός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατία.

1961

γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Τιμ Ροθ.

1962

η πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας παντρεύεται στην Αθήνα το διάδοχο του ισπανικού θρόνου Δον Χουάν Κάρλος.

1963

το Κουβέιτ γίνεται δεκτό ως το 111ο μέλος του ΟΗΕ.

1964

ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ εγκαινιάζει το φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο.

1965

γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας παιδικής φανταστικής λογοτεχνίας Όουεν Κόλφερ, ο οποίος έγινε γνωστός διεθνώς με την τριλογία του "Άρτεμη Φάουλ".

1969

γεννιέται η Αγγλίδα ηθοποιός, Κέιτ Μπλάνσετ.

1970

ιδρύεται στη Γερμανία η τρομοκρατική οργάνωση "Φράξια Κόκκινος Στρατός" (RAF), σε συνέχεια της οργάνωσης Μπάαντερ Μάινχοφ.

1973

οι ΗΠΑ θέτουν σε τροχιά το διαστημικό σταθμό Σκάιλαμπ.

1975

η Ντιναμό Κιέβου με τους Μπλοκιν, Ρουντακοβ, Μουντζαν, Κονκοβ και Βουρτζακ γίνεται η πρώτη Σοβιετική ομάδα που κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης νικώντας στον τελικό την Φερεντσβάρος με 3-0 στη Βασιλεία της Ελβετίας

1977

η Λίβερπουλ γίνεται η πρώτη ομάδα που κερδίζει το πρωτάθλημα Αγγλίας για 10η φορά παραχωρώντας ισοπαλία 0-0 στην Γουέστ Χαμ

1978

πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Ρίτα Χέιγουορθ, κατά κόσμον Μαργαρίτα Κάρμεν Κανσίνο.

1979

γίνονται συλλήψεις αριστεριστών μετά από έκρηξη βόμβας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

 

1991

στο Μπανγκλαντές, 26 άτομα σκοτώνονται και 13 αγνοούνται εξαιτίας σφοδρής θύελλας.

1991

πεθαίνει η χήρα του Μάο Τσεντούνγκ, Ζίανγκ Κινγκ.

1992

η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνει πληροφορίες ότι, επιστήμονες της χώρας κατάφεραν να παράγουν πλουτώνιο.

1993

ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης τιμούνται μεταξύ άλλων, με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί.

1994

το τελευταίο φύλλο της εκδίδει η εφημερίδα "Μεσημβρινή", η διεύθυνση της οποίας ανακοινώνει την αναστολή έκδοσής της.

1995

στην Αργεντινή, διεξάγονται προεδρικές εκλογές, με επικρατέστερο για τη νίκη, τον νυν Πρόεδρο, Κάρλος Μένεμ.

1995

ο Δαλάι Λάμα ανακηρύσσει τον 6χρονο Γκεντούμ Τσοέκι Νίιμα ως ενδέκατη μετενσάρκωση του Παντσέν Λάμα, θρυλικού ηγέτη του Θιβέτ.

1996

στη Νορβηγία, αρχίζει η μεγαλύτερη απεργία από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αγροτών και εργατών, με μισθολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα.

1997

σε ειδική δεξίωση που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσιάζεται το 12τομο αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

1998

πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Φρανκ Σινάτρα, αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός.

2003

μετά από πολλές αναβολές, εκτοξεύεται με επιτυχία από το ακρωτήριο Κανάβεραλ ο πρώτος ελληνοκυπριακός δορυφόρος Hellas Sat. Ο δορυφόρος, εισάγει την Ελλάδα στις χώρες, που έχουν παρουσία στο Διάστημα και αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.

2005

το τεράστιο παροπλισμένο μεταγωγό USS Αμέρικα βυθίζεται στα πλαίσια άσκησης του στρατού των ΗΠΑ. Γίνεται έτσι το μεγαλύτερο πλοίο στην ιστορία που έγινε στόχος σε άσκηση.

2012

πεθαίνει ο Αργεντίνος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και αρθρογράφος Μάριο Τρέχο.

Διαβάστε επίσης