Γιάννα Βεντούρα Γασπαρινάτου: "Ελεύθερο θέατρο...ανοιχτό θέατρο"

μια όμορφη κουβέντα

Το 2009 ξεκινά το ταξίδι στο θέατρο μέσα απο την δημιουργία του "Ελεύθερου θεάτρου". Μιας ομάδας που κοινός τους στόχος ήταν η αγάπη για το θεατρικό σανίδι. Έτσι λοιπόν η Γιάννα Βεντούρα Γασπαρινάτου ακολούθησε τον συζυγό της και ερασιτέχνη ηθοποιό Μίλτο Σπυρόπουλο στο νέο αυτο ξεκίνημα. Μέλος του "Ελεύθερου θεάτρου" και επί των δημοσίων σχέσεων η Γιάννα Βεντούρα Γασπαρινάτου βοηθά  και στηρίζει με τον δικό της τρόπο το ερασιτεχνικό θέατρο. Με αφορμή λοιπόν την παράσταση "ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού" που παρουσιάζεται στο θέατρο "Αντίμετρο" βρήκαμε την ευκαιρία για μια συζήτηση μαζί της. Τα υπόλοιπα "επί σκηνής"...

 

Πότε ήρθατε σε πρώτη επαφή με το θέατρο;

Ήρθα το 1994 μέσω της γνωριμίας με τον συζυγό μου Μίλτο Σπυρόπουλο. Εκείνη την εποχή ανήκε στο δυναμικό της εταιρίας θεάτρου και τέχνης(θέατρο Αγορά). Συμμετείχε σε παραστάσεις επί εποχής Ευανθίας Στιβανάκη. Τότε ηταν και η πρώτη μου επαφή με το ερσιτεχνικό θέατρο ως θεατής. Πάντα το αγαπούσα το θέατρο και ιδιαίτερα το ερασιτεχνικό και κλασσικό θέατρο .

Πως δημιουργήθηκε το ελεύεθρο θέατρο και ποιος ο σκοπός ιδρυσής του;

Καταρχήν η δημιουργία του ελεύθερου θεάτρου ξεκίνησε απο μία ιδέα μεταξύ 4 φίλων οι οποίοι προέρχονταν απο το θέατρο Αγορά και είχαν κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες για το θεατρικό σανίδι.  Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί μια ερασιτεχνική ομάδα η οποία θα είναι ανοιχτή σε όλους όσοι αγαπούν το θέατρο. Να μπορούν συμμετέχουν αλλα και να παρακολουθούν ως κοινό. Θέλουμε να ανανεώνεται το δυναμικό της ερασιτεχνικής μας ομάδας, να δίνουμε την ευκαιρία και σε νέους ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο να εκφράζονται μέσα από αυτό. Ακόμα,θέλαμε εξ αρχής να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να παρακολουθήσει παραστάσεις κλασσικού ρεπερτορίου τόσο ελληνικών όσο και ξένων παραγωγών.

 

Πείτε μας δυο λόγια για την νέα θεατρική κωμωδία που ανεβάζει η ερασιτεχνική ομάδα του Ελεύθερου θεάτρου « ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού»;

Η κωμωδία του "τυχαίου θανάτου ενός αναρχικού» είναι μια ανελέητη σάτιρα της εξουσίας με το γνωστό τρελό χιούμορ του Φο, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Ένας τρελός για δέσιμο, ειδικός στις μεταμφιέσεις  διεισδύει στα γραφεία της Κεντρικής Ασφάλειας, μεταμφιεσμένος σε ανώτατο ανακριτή του υπουργείου Δικαιοσύνης, για να διαλευκάνει την υπόθεση της «αυτοκτονίας» ενός αναρχικού που έπεσε από τον 6ο όροφο της Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Από εκεί αρχίζουν όλα… Οι παραστάσεις είναι κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι και τις 13 Μαϊου στο θέατρο Αντίμετρο, Φαβιέρου 5. Σκηνοθέτης και βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Μίλτος Σπυρόπουλος. Ένας άνθρωπος που κάνει 5 χαρακτήρες. Ακόμα συμμετέχουν ο Ηλίας Ανστασόπουλος, Κώστας Γεωργόπουλος, Κώστας Σπυρόπουλος και Τζένη Μιχαλοπούλου.

 

Ποια η αγαπημένη σας θεατρική παράσταση που έχετε παρακολουθήσει μέχρι σήμερα;

Ήταν ο "θάνατος του Εμποράκου" από το θέατρο Αγορά.

 

Οι Πατρινοί στηρίζουν το ερασιτεχνικό θέατρο;

Οι Πατρινοί έχουν μεγάλη κουλτούρα. Αγαπούν κι στηρίζουν το ερασιτεχνικό θέατρο. Εμεις έχουμε όλα αυτα τα χρόνια καταφέρει να "χτίσουμε" το δικό μας κοινό και πολλοί μας ακολουθούν σε όλες μας τις παραστάσεις ακόμα εκτός Πατρών. Παρατηρούμαι ακόμα με μεγάλη χαρά ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός του θεατρόφιλου κοινού και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα ειδικά όταν βλέπουμε την παρουσία νέων ανθρώπων.

 

Έχετε τελειώσει την θεολογική σχολή όμως ποτέ δεν ακολουθήσατε το επάγγελμα της καθηγήτριας. Δεν ήταν αυτό που επιθυμούσατε;

Μου αρέσει πολύ η επαφή με τα παιδιά, αγαπώ τα παιδιά κάθε ηλικίας απο 0-100 ετών...Απλά δεν  έτυχε να διοριστώ σαν καθηγήτρια λόγω συγκυριών. Εργάστηκα ως γραμματέας, για αρκετά χρόνια σε οικογενειακή επιχείρηση, μετέπειτα ασχολήθηκα με τα κοινά.

 

Έχετε ασχοληθεί και με την πολιτική και είχατε εκλεγεί με τον συνδυασμό του Δημήτρη Κατσικόπουλου ως 3η διαμερισματική σύμβουλος στο κεντρικό διαμέρισμα Πατρών.

Ο σκοπός μου ηταν να μπορέσω εκτός απο τις κοινωνικές δράσεις να προσφέρω για την πολη μου, την Πάτρα και ειδικά στο κομμάτι του πολιτισμού που αγαπώ ιδιαίτερα.

 

Γενικότερα ασχολείστε με κοινωνικές και εθελοντικές δράσεις…

Ιδιαίτερα με τις εθελοντικές δράσεις γιατί πιστε'υω ότι όταν έχεις να δώσεις αγάπη, μπορεί να προσφέρεις πολλά στον συνάνθρωπό σου. Αυτό σου δίνει ζωή και αξία σαν άνθρωπο. Με λίγα λόγια..."γεμίζει η ψυχή σου"

 

Έχετε ιταλική καταγωγή…;

Από την πλευρά της μητέρας μου υπάρχει Ιταλική ρίζα. Τέταρτη γενιά Ιταλών από την περιοχή της Απουλίας. Η μητέρα μου γεννήθηκε στην Πάτρα και κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, τότε που έδιωχναν τους Ιταλούς από την Πάτρα, η οικογένειά της μητέρας μου κρύφτηκε μέσα στην στέγη του σπιτιού της, πάνω στα κεραμίδια(κάτι περίπου σαν σοφίτα)  για να μην φύγουν από την Πάτρα. Ο παππούς ήταν γνωστός πλανώδιος ψαράς πλανωδιος.

 

Είστε μητέρα δίδυμων κοριτσιών, ποια η μεγαλύτερη ανησυχία σας;

Η μεγαλυτερη ανησυχία μου είναι η υγεία και να εχουν δίπλα τους σωστούς ανθρώπους που να τις σέβονται και να τις αγαπούν. Είανι σε χρονιά πανελληνίων, συμμερίζομαι τις αγωνίες τους, είναι εξαιρετικές μαθήτριες. Τους εύχομαι καλή επιτυχία και να πετύχουν τους στόχους τους!