Ακιντζί για Κυπριακό: Πρώτα στρατηγική συμφωνία, μετά διαπραγματεύσεις

«Το θέμα της απόσυρσης του στρατού είναι ακόμη ένα ζήτημα»

Διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να ξεκινήσουν, «εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί το πλαίσιο του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ως έχει και το αποδεχθεί στρατηγική συμφωνία», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Το πλαίσιο Γκουτέρες παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου ως «non-paper» και δεν αφορούσε μόνο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, όπως έχει αναφερθεί από ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Ακιντζί υποστήριξε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ έθεσε το πλαίσιο σκεπτόμενος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια διέξοδος και ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά ως προς κατά πόσον γίνεται αποδεκτό ή απορρίπτεται».

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η εκ περιτροπής προεδρία αναφέρεται ξεκάθαρα στο πλαίσιο Γκουτέρες και ότι προνοείται αναλογία 2 προς 1 για αποτελεσματική συμμετοχή στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες επιπρόσθετες ρυθμίσεις για να απαντηθούν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και ότι η μονομερής επέμβαση δεν είναι βιώσιμη. Ο Ακιντζί ανέφερε ότι το πλαίσιο προβλέπει ένα κοινά αποδεκτό μηχανισμό μετά από μεταβατική περίοδο.

Τέλος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι το θέμα της απόσυρσης του στρατού «είναι ακόμη ένα ζήτημα, για το οποίο το πλαίσιο αναφέρει ότι, αν θα γίνει και με ποιο τρόπο, θα πρέπει να συζητηθεί στο υψηλότερο επίπεδο».

Διαβάστε επίσης