Spiegel: Οι Γερμανοί μπλέκονται στο deal της Ελλάδας με τη Γαλλία για τις φρεγάτες

Τι αποκαλύπτει δημοσίευμα

Οι Γερμανοί φαίνεται να εμπλέκονται στην υπόθεση με τις γαλλικές φρεγάτες.

Σύμφωνα με  δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel που αναδημοσιεύει η dw, το κόμμα των Φιλελευθέρων υποψιάζεται ότι υπάρχει ένα είδος συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία, με βάση την οποία το Παρίσι θα βοηθήσει την Αθήνα στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το χρέος, ενώ από την πλευρά της η Ελλάδα θα αγοράσει πολεμικά πλοία από τη Γαλλία.

Μάλιστα το Spiegel εκτιμά ότι στις 3 Μαΐου θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της επικείμενης ελληνογαλλικής συμφωνίας για την προμήθεια των πλοίων.

Ο εκπρόσωπος του FDP για θέματα προϋπολογισμού, Ότο Φρίκε, δηλώνει ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να στηρίξει μία αθέμιτη συμφωνία προς όφελος των γαλλικών ναυπηγείων και εις βάρος του γερμανού φορολογούμενου».

Επισημαίνει μάλιστα με επικριτική διάθεση ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είτε αγνοούσε αυτή την παράπλευρη συμφωνία, είτε την γνώριζε, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα όφειλε να ενημερώσει αμέσως το Κοινοβούλιο».

Την Τετάρτη το απόγευμα επρόκειτο να συνεδριάσει η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής και οι Φιλελεύθεροι έλεγαν ότι θα θέσουν το ζήτημα της πιθανής ελληνογαλλικής συμφωνίας στον νέο υπουργό Οικονομικών και διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς. Την Παρασκευή ο Σολτς αναμένεται ούτως ή άλλως να συζητήσει το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Σόφια.

Για το θέμα των γαλλικών φρεγατών ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έδωσε χθες μία άλλη διάσταση στο θέμα, υποστηρίζοντας πως σε επίπεδο κορυφής (Μακρόν – Τσίπρα) εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαφορά των ομολόγων που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα (8 δισ. ευρώ) να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρχει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης