Λαζουράς από Βερολίνο: "Μνήμες από την κατοχή, Μνήμες αδικαίωτες"

δήμαρχος Καλαβρύτων

Οι μνήμες από την κατοχή στα Καλάβρυτα και σε όλες τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά της πατρίδας μας, είναι μνήμες, αδικαίωτες, όσο ακόμη, εκκρεμεί η καταβολή των οφειλομένων γερμανικών αποζημιώσεων, ανέφερε, σε ομιλία του, προχθές, Δευτέρα, 23 Απριλίου, μέσα στο Βερολίνο, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της «Τοπογραφίας του Τρόμου».

Στην εκδήλωση αυτή, την οποία παρακολούθησε, πλήθος Γερμανών πολιτών και Έλληνες που ζουν στο Βερολίνο, καθηγητές πανεπιστημίου, ιστορικοί, δημοσιογράφοι, κ.λπ., παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των δύο, ως άνω πανεπιστημίων «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», που περιλαμβάνει 90, περίπου, συνεντεύξεις από, «μάρτυρες μνήμης», ανθρώπους, που έζησαν τα τραγικά γεγονότα της κατοχής, σε πόλεις και χωριά της πατρίδας μας, οι οποίες, μεταφρασμένες στα Γερμανικά, θα είναι προσβάσιμες, σε μια διαδικτυακή πύλη, στους επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές και στο ευρύ κοινό, για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς, προκειμένου να γίνουν, περισσότερο γνωστά, τα εγκλήματα των ναζί, στη Γερμανία και να δημιουργηθεί ένας διαπολιτισμικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.

Στην εκδήλωση αυτή, που προσκλήθηκε, παραβρέθηκε και μίλησε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, παραβρέθηκαν επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Γερμανίας, κ. Γκάουκ, οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Παιδείας της Γερμανίας, ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου, που μετέφερε μήνυμα του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστα Μπουραζέλης, ο πρύτανης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ο καθηγητής ιστορίας, Χάγκεν Φλάισερ, ο καθηγητής Νίκος Αποστολόπουλος και πολλοί άλλοι επίσημοι και άνθρωποι, ασχολούμενοι με την ιστορία, την επικοινωνία και τα ολοκαυτώματα.

Επίσης, παραβρέθηκαν και μίλησαν, ως «μάρτυρες μνήμης», ο Αργύρης Σφουντούρης, από το Δίστομο και ο Ευστάθιος Χαϊτίδης, από τους Πύργους Εορδαίας.

Τα Καλάβρυτα, ήταν παρόντα, σ’ αυτή, τη σημαντική εκδήλωση, για την προβολή και ανάδειξη του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων των ναζί, κατά την κατοχή στην Ελλάδα, μέσα, στο ίδιο το Βερολίνο, εκτός, από, την παρουσία και την ομιλία του Δημάρχου τους και με την εννεάωρη, περίπου, συνέντευξη της γνωστής Καλαβρυτινής, έγκλειστης στο Δημοτικό Σχολείο κυρίας Γιώτας Κωνσταντοπούλου – Κολλιοπούλου, μεγάλη φωτογραφία της οποίας, ήταν τοποθετημένη, στην είσοδο της αίθουσας της εκδήλωσης.

 Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γεώργιος Λαζουράς, «έκλεισε» την εκδήλωση αυτή και τα κύρια σημεία της τοποθέτησης – παρέμβασής του, με διερμηνεία της στα Γερμανικά, η οποία απέσπασε και χειροκροτήματα, όταν αναφέρθηκε στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, είναι τα εξής:

 

«Είμαι Δήμαρχος των Καλαβρύτων, μιας πόλης στην Ελλάδα, που στη διάρκεια της κατοχής – στις 13 Δεκέμβρη 1943 – υπέστη τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας και έγινε ένα από τα μεγαλύτερα και συγκλονιστικότερα ολοκαυτώματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

700 άνδρες και αγόρια, άνω των 13 ετών, εκτελέστηκαν ομαδικά, την ίδια ημέρα και πυρπολήθηκε και καταστράφηκε, ολοσχερώς, ολόκληρη η πόλη. Έμειναν μόνο χήρες και ορφανά.

Και ίσως αυτό το συγκλονιστικό έγκλημα, να μην είναι ευρέως γνωστό, ακόμη, εδώ στη Γερμανία, όπως και πολλά, άλλα, εγκλήματα των ναζί, στην Ελλάδα.

Οπότε, οι μνήμες από την κατοχή στα Καλάβρυτα, είναι μνήμες τραγικές, γεμάτες πόνο.

Μνήμες αδικαίωτες, όσο εκκρεμεί ακόμη, η καταβολή των οφειλομένων γερμανικών αποζημιώσεων, τις οποίες διεκδικούμε, μαζί με τις άλλες μαρτυρικές πόλεις και χωριά και υπό τις οδηγίες και την πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και της Ελληνικής Κυβέρνησης, όχι τόσο για την οικονομική τους αποτίμηση, όσο για την ηθική δικαίωση των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Για να κλείσει, οριστικά, το τραύμα του πολέμου. Αυτό το αγκάθι, που εκκρεμεί και υπάρχει στις Ελληνογερμανικές σχέσεις.

Μνήμες, που τις διατηρούμε ζωντανές, για να μην ξαναζήσουμε, ποτέ, τέτοια ολοκαυτώματα.

Τα Καλάβρυτα είναι η ζωντανή μνήμη. Σε κάθε γωνιά της πόλης μας, αλλά και κυρίως μέσα από το δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (www.dmko.gr, και στα Γερμανικά) αναδεικνύονται και διατηρούνται, αυτές, οι μνήμες και αξίζει, όλοι μας, και εσείς, όταν βρεθείτε στην Ελλάδα, να τα επισκεφθούμε για να τις βιώσουμε.

Φωτογραφίες, σπάνια έγγραφα, προσωπικά αντικείμενα των εκτελεσθέντων, τα όπλα της εκτέλεσης, βιωματικές μαρτυρίες των 13 επιζησάντων και από τη χαριστική βολή, γερμανικά αρχεία και αρχεία αντιστασιακών, τα αποία ψηφιοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνθέτουν την κιβωτό της μνήμης, του Μουσείου Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων – του πρώτου στην Ελλάδα - στο οποίο σταματούν, προσκυνούν και συγκλονίζονται χιλιάδες επισκέπτες και νέοι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για τα Καλάβρυτα, η μνήμη, οι μνήμες από την κατοχή, διατηρούνται ζωντανές, σαν φάρος, που λάμπει, διδάσκει, διαπαιδαγωγεί και στέλνει μηνύματα σ’ όλον τον κόσμο.

Μηνύματα ειρήνης, καταδίκης του πολέμου, καταδίκης του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, μηνύματα φιλίας και συναδέλφωσης των λαών, μηνύματα αδελφοποίησης, συνεργασίας και διαλόγου με το Γερμανικό λαό και τους φορείς του.

Σε αυτούς τους ιδιαίτερα σημαντικούς σκοπούς, διατήρησης της ιστορικής μνήμης και πληροφόρησης και γνώσης κάθε ενδιαφερομένου, συμβάλλει και το πρόγραμμα «Μνήμες από την κατοχή στην Ελλάδα», στο οποίο για τα Καλάβρυτα ομιλεί η κ. Γιώτα Κωνσταντοπούλου και γι’ αυτό, ευχαριστώ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του.

Είμαι βέβαιος, ότι θα προσφέρει πολλά στη συλλογική μας μνήμη και στην γνώση, ιδίως εδώ στη Γερμανία, των τραγικών γεγονότων, που έγιναν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής».

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, τέλος, προσέφερε στον Πρόεδρο Γκάουκ, το ιστορικό Λεύκωμα, με φωτογραφίες από το Ολοκαύτωμα.

 


Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ