Πόλεμος προ των πυλών...

του απόστολου ι. βουλδη

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν και πάλι. Η ανατριχιαστική κλαγγή των όπλων ακούγεται δυνατά και οι κίνδυνοι για μια ανεξέλεγκτη πολεμική ανάφλεξη είναι ορατοί.

Η πολύπαθη Μέση Ανατολή δέχθηκε και πάλι τα πυρά της πολιτισμένης Ευρώπης και της αμερικανικής υπερδύναμης, καθώς η τρομακτική εικόνα των υπερσύγχρονων πυραύλων εμφανίστηκε πάνω από την Συρία.

Στρατιωτικοί οι στόχοι, μιας και βρισκόμαστε στα πρώτα δειλά βήματα αυτής της νέας σύρραξης. Γιατί το παρελθόν έχει διδάξει πως και οι «έξυπνοι πύραυλοι», όπως τους αποκαλεί σήμερα ο πλανητάρχης Τραμπ, μπορούν εύκολα να …αποκλίνουν της πορείας τους και να έχουμε τις γνωστές «παράπλευρες απώλειες»…

Η Ειρήνη με την ρακένδυτη εμφάνισή της δεν μπορεί να πείσει τους ισχυρούς για την ορθότητα  του λόγου της. Η πολεμική μηχανή με το επιβλητικό σκληρό προσωπείο δείχνει ανίκητη απέναντι σε οιονδήποτε της αντιταχθεί. Και η πραγματικότητα είναι πως οι φωνές για  την επικράτηση μιας διαλογικής, ουσιαστικής, συζήτησης που θα επουλώσει τα χρόνια τραύματα ενός εμφύλιου σπαραγμού, συνεχώς μειώνονται, όταν δεν απομονώνονται. Βλέπετε οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής, αποτελούν μεγάλο δέλεαρ για τους ισχυρούς, που πάντα εφαρμόζουν τον νόμο της ζούγκλας, ο δυνατός εξαφανίζει τον αδύνατο!

Και το εύλογο ερώτημα είναι τι θα πράξει η Ελλάδα, σε μια τέτοια εμπλοκή. Ο Πρωθυπουργός  ξεκαθάρισε συνομιλώντας με τον γάλλο Πρόεδρο πως «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα συμμετέχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση». Αυτονόητο θα πείτε και όχι άδικα, καθώς ως χώρα δεν έχουμε επιδείξει επεκτατικές και κατακτητικές τάσεις.  

Ωστόσο, εμείς θα είμαστε που θα αντιμετωπίσουμε τις δυσβάστακτες συνέπειες. Οι προσφυγικά ρεύματα που θα προκύψουν, είναι πέραν του βεβαίου πως θα έχουν και την χώρα μας ως στάση. Και δυστυχώς διαπιστώσαμε με τον πλέον κυνικό τρόπο την …αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων και συμμάχων μας !

Οσο για τον μικρόκοσμό  μας , εδώ στην Πάτρα, η κατάσταση αν σήμερα -κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες- είναι διαχειρίσιμη, θα γίνει ανεξέλεκτη.

Υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού;

Τα αθώα θύματα του πολέμου, που τώρα απλώς αντικρίζουμε τις αρχικές εικόνες του, θα είναι οι άνθρωποι που θα αναζητούν νέα πατρίδα!

Αν οι αποφάσεις που ληφθούν, στις σκοτεινές αίθουσες με τους φωτισμένους χάρτες των στρατιωτικών στόχων κρεμασμένους στους τοίχους, είναι «πυρ κατά του εχθρού», τότε μην έχει την παραμικρή ελπίδα κανείς πως η χώρα θα βγει αλώβητη από το σχεδιαζόμενο μακελειό!       

Διαβάστε επίσης