Γαλλική κρεμμυδόσουπα

Λαχταριστή και πλούσια σε γεύση συνταγή

Υλικά για 4 άτομα

50 γρ. βούτυρο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
800 γραμ. καθαρισμένα λευκά κρεμμύδια (περίπου 8-10), κομμένα σε φέτες ή και ροδέλες
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. αλεύρι
200 ml κρασί λευκό
1 κ.γ. θυμάρι
1 φύλλο δάφνη
2 lt. ζωμό βοδινού ζεστό
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
30 ml. κονιάκ ή μπράντι
μισή μπαγκέτα ψωμί κομμένη σε 8-12 φέτες 1 εκατ.
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160º βαθμούς C.

Προετοιμάζετε τη σούπα. Στο μάτι της κουζίνας, βάζετε το βούτυρο και το λάδι να κάψουν σε χαμηλή φωτιά μέσα σε κατσαρόλα για σούπα.

Ρίχνετε τα κρεμμύδια και ανακατεύοντάς τα κάθε λίγο και τα σοτάρετε για 20 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ώστε να χάσουν τα υγρά του χωρίς να καούν.

Κάνετε τα κρουτόν. Σε ένα ταψί στο μέσο του φούρνου, βάζετε τις φέτες του ψωμιού να φρυγανιστούν καλά (για περίπου 25 λεπτά, αν το ψωμί είναι φρέσκο) ώστε να μπορέσουν να επιπλεύσουν στη σούπα ως κρουτόν και να μην διαλυθούν μόλις μπουν στο υγρό.

Κάθε 8-10 λεπτά τις γυρνάτε έχοντας τον νου σας σ’ αυτές, ενόσω προχωράτε τη συνταγή.

Μετά τα πρώτα 20 λεπτά σοτάρισμα, προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε για περίπου 5 λεπτά τα κρεμμύδια ώστε να καραμελώσουν και να πάρουν χρώμα και γεύση.

Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε για άλλα 2-3 λεπτά. Καθώς το αλεύρι αφαιρεί τα υγρά, προσθέτετε αμέσως το κρασί (και το μπράντι αν χρησιμοποιήσετε) και αφήνετε άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να μειωθεί στη μέση περίπου το υγρό και να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ αφήνοντας μόνο τη γεύση.

Προσθέτετε τον ζωμό, το θυμάρι, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο (αν χρησιμοποιήσετε). Βράζετε τη σούπα για άλλα 20-25 λεπτά (μέτρια προς χαμηλή φωτιά) και την αποσύρετε απ’ το μάτι για τουλάχιστον 10 λεπτά ώστε να πέσει η θερμοκρασία της (στη συνέχεια δεν θα πρέπει να βράζει στον φούρνο).

Γκρατινάρετε τα πιάτα. Προθερμαίνετε το γκριλ στους 200°-220º βαθμούς C. Βάζετε την κρεμμυδόσουπα μέσα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη, γεμίζοντάς τα αρκετά κοντά στο χείλος τους και προσθέτετε σε κάθε πιάτο 2-3 απ’ τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού και πάνω τους το τριμμένο τυρί.

Τα τοποθετείτε κάτω απ’ το γκριλ, στο ψηλό ράφι του φούρνου και τα παρακολουθείτε για 4-6 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα.

Αφαιρείτε με πολλή προσοχή τα ζεστά γεμάτα πιάτα απ΄ τον φούρνο και τα μεταφέρετε στο τραπέζι.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης