Σαντομέρι: Στην κορυφή του βουνού για το εκκλησάκι της Παναγίτσας – ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μεγάλη η συμμετοχή – Πολλοί οι νέοι άνθρωποι

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Σαντομερίτες αλλά και πιστοί από άλλες περιοχές της δυτικής Αχαΐας, τη Δευτέρα του Πάσχα ανέβηκαν το βουνό για να φτάσουν στη σπηλιά της Παναγιάς. 

Εντυπωσιακή ήταν φέτος, η συμμετοχή η οποία ήταν μεγαλύτερη από άλλες χρονιές! Ακόμη πιο εντυπωσιακή, η συμμετοχή νέων ανθρώπων και μικρών παιδιών. Ο σύλλογος κατάφερε, να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και την αγάπη των συγχωριανών του για αυτή την εκδρομή που γίνεται κάθε χρόνο τη Δευτέρα του Πάσχα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του tempo24.gr

Όπου εκεί πριν από πολλά πολλά χρόνια, σύμφωνα με την ιστορία του χωριού, ένας βοσκός από το Σαντομέρι βρήκε την εικόνα της Παναγιάς.
Έτσι και φέτος με την βοήθεια της Παναγιάς και βέβαια και των καιρικών φαινόμενων πραγματοποιήθηκε το ανέβασμα στο βουνό. Σκοπός του συλλόγου είναι να διατηρηθεί η παράδοση και απ ότι φαίνεται χρόνο με το χρόνο, δυναμώνεται η θέληση των Σαντομεριτών!

Λίγα λόγια για το έθιμο
Το μέρος εκεί ήταν αδιάβατο Μόνο ζωντανά μπορούσαν να πάνε. Στην πορεία τους μια μέρα τα ακολούθησε ο βοσκός και εντόπισε το μέρος που πήγαινε ο τράγος.
Εκεί ήταν μια μεγάλη σπηλιά, στην οποία υπήρχαν σταλαχτιτες που δημιουργούσαν μικρές λίμνες. Εκεί στο νερό, έβρεχε τελικά τα γένια του ο τράγος του βοσκού, ο οποίος εξερευνώντας το μέρος, βρήκε μια εικόνα της Παναγιάς.
Οι κάτοικοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν χρονικά πότε μπορεί να έχει γίνει αυτό. Αλλά κάθε χρόνο, Δευτέρα του Πάσχα, πάνε όλοι μαζί ορειβασία για περίπου μιάμιση ώρα, μέχρι να φτάσουν στο εκκλησάκι. Μετά τη λειτουργία, πάνε στα αλώνια και τρώνε. Στα αλώνια, η κάθε οικογένεια, έχει τη δική της μεριά!

Πιστοί λοιπόν στο έθιμο και στην παράδοση, τη Δευτέρα του Πάσχα παρακολούθησαν όλοι τη λειτουργία στην Παναγία στο βουνό!

Β. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε επίσης