Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, γιορτάστηκε στο «Περί Σκιών» η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών (28/3), την Παρασκευή 30 Μαρτίου και στις 7.30 το απόγευμα, παρουσία πλήθους κόσμου και με εκλεκτές παρουσίες, από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και με πολλούς καραγκιοζοπαίχτες, που έδωσαν μήνυμα στήριξης και ενότητας.
Το θέμα της εκδήλωσης, επίκαιρο όσο ποτέ, ήταν: «Τριανδρία του Πατρινού Θεάτρου Σκιών: Μίμαρος-Βασίλαρος-Θεοδωρόπουλος. Μια ιδέα που γεννήθηκε στο Περί Σκιών, γίνεται πραγματικότητα».
Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα του Χρήστου Πατρινού, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση, στηρίζοντας, επισήμως, την Τριανδρία του Πατρινού Θεάτρου Σκιών: Μίμαρος-Βασίλαρος-Θεοδωρόπουλος. Στη συνέχεια, ο γιος του, Διονύσης Μαμάσης (Πατρινός), έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του «Περί Σκιών», από το 2014, μέχρι σήμερα.
Ο καραγκιοζοπαίχτης Θωμάς Αθ. Αγραφιώτης αναφέρθηκε στις δύο πολύ πετυχημένες εσπερίδες, που είχαν οργανωθεί στο Περί Σκιών, το 2014 και το 2016, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών.
Κατόπιν, προχώρησε σε μία σύντομη, αλλά περιεκτική, αναδρομή στην Ιστορία του Θεάτρου Σκιών, από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια, για να κλείσει την ομιλία του με το πατρινό Θέατρο Σκιών (από το 1890 μέχρι και το 1950) και με ειδική αναφορά στην Τριανδρία του Πατρινού Θεάτρου Σκιών: Μίμαρος-Βασίλαρος-Θεοδωρόπουλος, μια ιδέα που είχε διατυπώσει ο ίδιος, για 1η φορά, στον ίδιο χώρο, το 2014.
Τονίστηκε, ιδιαιτέρως, ότι ο Μίμαρος ήταν αυτός που προχώρησε στο συγκερασμό των ως τότε παραδόσεων (οθωμανικής & ηπειρώτικης), ώστε να γεννηθεί το νεοελληνικό Θέατρο Σκιών, με τη βασική εξέλιξή του να λαμβάνει χώρα και πάλι στην Πάτρα, ιδίως κατά την εποχή του Μεσοπολέμου και με στυλοβάτες τον Βασίλαρο και τον Θεοδωρόπουλο.
Κατόπιν, ο συλλέκτης Γιάννης Μυλωνάς έκανε μια νοσταλγική, αλλά και ουσιαστική, αναδρομή, στα θεατράκια Καραγκιόζη της Πάτρας, από το 1950 και εξής, με έμφαση στο ρόλο των μεταπολεμικών πατρινών καραγκιοζοπαιχτών και ιδίως όσων δραστηριοποιήθηκαν καλλιτεχνικά στο «Ρεκόρ» και όχι μόνο (Δροσιά, Ζαβλάνι κτλ.). Και στις τρεις ομιλίες, αξιοποιήθηκε πλούσιο εποπτικό υλικό, ενώ υπήρξε και διάλογος με το κοινό, με τις απαραίτητες, στο τέλος, ευχές για τις γιορτές του Πάσχα.
Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης, τιμήθηκε για τη συγγραφική του δράση πάνω στην τέχνη του Καραγκιόζη, ο συγγραφέας Βασίλειος Χριστόπουλος, ο οποίος (εκτός των άλλων) έχει διακριθεί ως βιογράφος του καραγκιοζοπαίχτη Ορέστη και συγγραφέας μιας μυθιστορηματικής βιογραφίας για τον Μίμαρο, με τον τίτλο: «Στο Φως της Ασετιλίνης».