Μεταφέρονται οι μετανάστες της Πάτρας σε οργανωμένη δομή; Που θα πάνε - Τί είπε ο Δημήτρης Βίτσας στη Βουλή

κατόπιν ερώτησης του θ. παπαθεοδώρου

Την απομάκρυνση των περίπου 500 μεταναστών και προσφύγων που διαβιούν σε 3 άτυπους καταυλισμούς πέριξ του λιμανιού της Πάτρας και τη μεταφορά τους σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, προανήγγειλε από τη Βουλή, ο Δημήτρης Βίτσας στην επίσημη πρώτη του με την ιδιότητα του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα οι θέσεις για τη μεταφορά τους είναι ήδη έτοιμες, ενώ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει πειθώ με τη συνδρομή Οργανώσεων και ήπια μέσα έναντι της καταστολής.

«Δεν θέλουμε σε αυτή τη φάση να πάμε με βίαιο τρόπο. Ο στόχος μας είναι περιφρουρώντας αυτούς ανθρώπους νε μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας κι όχι κράτησης στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι θέσεις είναι έτοιμες. Σας απαντώ ρητά και κατηγορηματικά ότι υπάρχει σχεδιασμός για την απομάκρυνση αιτούντων άσυλο και μεταναστών από τους βιομηχανικούς χώρους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθούν όλα τα ήπια μέσα. Ευελπιστούμε ότι όλα θα γίνουν χωρίς καταστολή αλλά με πειθώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε ότι βάσει του κυβερνητικού σχεδίου θα κλείσουν σταδιακά οι άτυποι καταυλισμοί που λειτουργούν στην παλιά χαρτοποιία Λαδόπουλου, στην πρώην ΑΒΕΞ και στο παλιό εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής, όπου διαβιούν 150, 350 και 10 άτομα αντίστοιχα, όπως συνέβη στις 13 Μαρτίου με έναν τέταρτο παράτυπο χώρο, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί οργανωμένο camp στην Αχαΐα.

Ο ερωτών βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πάντως μετέφερε την ανησυχία των κατοίκων της Πάτρας για τις συγκρούσεις που προκαλούνται μεταξύ μεταναστών/προσφύγων και ελληνικών αρχών, αλλά και την παρουσία στην περιοχή ατόμων που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες λειτουργώντας με όρους μαφίας.

Διαβάστε επίσης