Συναγερμός στη Γερμανία! Απέτρεψαν επίθεση κατά της Μέρκελ – Βίντεο ντοκουμέντο

άνδρας επιχείρησε να επιτεθεί

 

Οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας που είχαν αναλάβει την αστυνόμευση της ορκωμοσίας της Άγγελα Μέρκελ και του νέου υπουργικού συμβουλίου της συνέλαβαν έναν άνδρα, ο ο οποίος πλησίασε με «ύποπτο τρόπο» την καγκελάριο, την ώρα που αποχωρούσε από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Ο άνδρας αυτός, ο οποίος φέρεται ότι φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ» (σ.σ. «Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά) ενώ πλησίαζε τη Μέρκελ, ακινητοποιήθηκε από δύο μέλη της ασφάλειας, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αξιοποίησε την ευκαιρία στην τελετή παράδοσης των επιστολών διορισμού των υπουργών για να επισημάνει τις ευθύνες των κομμάτων σχετικά με την τύχη της χώρας, αλλά και για να καλέσει την νέα κυβέρνηση να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών. «Επιτέλους ήταν καιρός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος στις σχεδόν εξάμηνες προσπάθειες έως ότου σχηματιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός και επεσήμανε πως «είναι θετικό που έχει τελειώσει ο καιρός της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας». Στη συνέχεια, προέτρεψε την νέα κυβέρνηση να «αφουγκράζεται» τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και τα οποία αφορούν ζητήματα όπως «την ίση μεταχείριση, την προσφυγική πολιτική, την μετανάστευση, την ενσωμάτωση και την πατρίδα. Για όλα αυτά έχουμε ανάγκη από έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πριν από αυτή την τελετή, είχε προηγηθεί το πρωί η επανεκλογή της Άγκελα Μέρκελ από το κοινοβούλιο στο αξίωμα της καγκελάριου. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κ. Μέρκελ μετέβη στις 12 μ.μ. ώρα Ελλάδας στο προεδρικό μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ της παρέδωσε σύμφωνα με το Σύνταγμα, την επιστολή διορισμού. Μετά την επιστροφή της στο Ράιχσταγκ, στο κτήριο της βουλής, ακολούθησε στη 1 μ.μ. η ορκωμοσία της. Κατόπιν επέστρεψε με τους νέους υπουργούς στο προεδρικό μέγαρο όπου παρέλαβαν επίσης τις επιστολές διορισμού. Στις 2.30 μ.μ. ακολούθησε η ορκωμοσία των υπουργών στο κοινοβούλιο. Στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενώ αύριο η καγκελάριος θα επισκεφθεί το Παρίσι.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Πάντως, έκδηλη ήταν η ανακούφιση στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών για την εκλογή της κ. Μέρκελ ήδη από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας δεδομένου, ότι τόσο στους Σοσιαλδημοκράτες όσο και στο ίδιο της το κόμμα, υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που την αντιμετωπίζουν επικριτικά. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, η Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως πρόκειται «για μια καλή αρχή για την Γερμανία επειδή διαθέτουμε μια σταθερή κυβέρνηση. Αυτό άλλωστε ανέμενε και η διεθνής κοινότητα».

Διαφορετική είναι η εκτίμηση της αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Παραπέμποντας στο γεγονός ότι 35 βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων δεν ψήφισαν την κ. Μέρκελ, οι Πράσινοι κάνουν λόγο για «αστάθεια» και το κόμμα Η Αριστερά για «μη ομαλό» ξεκίνημα. Το δε ξενοφοβικό και λαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) εξέφρασε την άποψη ότι η εκλογή της Άγκελα Μέρκελ δεν συνιστά κάτι «καλό» για την χώρα. Σύμφωνα με την Αλίς Βάιντελ, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, το όνομα της θα συνδεθεί στη γερμανική ιστορία με «παραβιάσεις νόμων» αναφορικά με την πολιτική διάσωσης του ευρώ και το άνοιγμα των συνόρων για πρόσφυγες.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης