Ιαπωνία: Τα απειλούμενα θαλάσσια οικοσυστήματα απορροφούν 1,73 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως

Τα απειλούμενα ωκεάνια οικοσυστήματα της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων μαγκρόβιων δασών και των πυθμένων με στρώσεις φυκιών, απορροφούν περίπου 1,73 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς που ολοκληρώθηκαν αυτό το μήνα από ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμια και εθνικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Τα ευρήματα έχουν μεγάλη σημασία για την εφαρμογή μέτρων κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αναφέρει η ομάδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν πληθώρα υφιστάμενων επιστημονικών δημοσιεύσεων, τόσο εντός όσο και εκτός της Ιαπωνίας, για να προσδιορίσουν τη συνολική έκταση που καλύπτουν τα μαγκρόβια δάση της Ιαπωνίας, τα θαλάσσια φύκια, τα παλιρροϊκά και άλλα ωκεάνια οικοσυστήματα και στη συνέχεια να υπολογίσουν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που αυτά απορροφούν. Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι το 2013 τα συστήματα αυτά κάλυπταν περίπου 716.000 στρέμματα βυθού και απορροφούσαν περίπου 1,73 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, αποτελώντας μία σημαντική πηγή απορρόφησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, τα υποβρύχια «δάση» από φύκια της Ιαπωνίας συρρικνώνονται με ταχύ ρυθμό, λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας των υδάτων και δραστηριοτήτων όπως αποξηράνσεις και εκσκαφές της της γης.

«Ελπίζουμε πως η δημοσίευση αυτών των υπολογισμών θα ενισχύσει τις προσπάθειες συντήρησης και αποκατάστασης των απειλούμενων θαλάσσιων οικοσυστημάτων όπως τα στρώματα φυκιών στον πυθμένα», σχολίασε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Τζουν Σασάκι.