Η πρώτη τουφεκιά της Επανάστασης έπεσε στην ορεινή Ακράτα - Διήμερο εκδηλώσεων σε Αγρίδι και Ζαρούχλα

το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Με υπερηφάνεια για την ιστορική βαρύτητα του γεγονότος της πρώτης ένοπλης ενέργειας της Επανάστασης των Ελλήνων κατά των Τούρκων, στις 14 Μαρτίου 1821 στις Πόρτες Αγριδίου, η περιοχή της Νωνάκριδας στην ορεινή Ακράτα προετοιμάζεται να τιμήσει για πρώτη φορά με επίσημο τρόπο την σημαντική αυτή επέτειο, με διήμερο εκδηλώσεων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαρτίου και με τη συμμετοχή τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών σωματείων της περιοχής.

Φέτος συμπληρώνονται 197 χρόνια από τις πρώτες τουφεκιές που άναψαν τη σπίθα του απελευθερωτικού αγώνα κατά του Οθωμανικού Ζυγού. Η σκέψη για μια οργανωμένη σειρά εκδηλώσεων υπήρχε εδώ και χρόνια και μετά από πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Ανατολικής Αιγιαλείας κ. Γιώργου Γιοβά, έφτασε πλέον η ώρα να υλοποιηθεί, αναδεικνύοντας έτσι το σπουδαίο πολεμικό γεγονός και παράλληλα «βαραίνοντας» ιστορικά την ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας με μια ακόμη πρωτιά στην εξέλιξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας, μετά από τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821) που εορτάστηκε για πρώτη φορά φέτος επισήμως ως τοπική εθνική εορτή του Δήμου Αιγιαλείας αλλά και με την μετέπειτα κήρυξη της έναρξης του αγώνα στις 25 Μαρτίου 1821 στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας.



ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΕ ΑΓΡΙΔΙ ΚΑΙ ΖΑΡΟΥΧΛΑ

Οι εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν λοιπόν με σειρά εκδηλώσεων στην ορεινή Αιγιάλεια το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαρτίου 2018 και στην Ακράτα την Τετάρτη 14 Μαρτίου. Πιο αναλυτικά:

Σάββατο 10 Μαρτίου, Ζαρούχλα
-Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφικού υλικού με θέμα «Η Νωνάκριδα της Ομορφιάς και της Ιστορίας» , ώρα 17.00  στο πρώην δημοτικό σχολείο Ζαρούχλας και τη μετατροπή του σε χώρο μνήμης- ενημέρωσης –τουριστικού ενδιαφέροντος, με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Μαρίας Οικονομοπούλου με τη συνδρομή των επιχειρήσεων και φίλων της Ζαρούχλας. Η έκθεση θα είναι διαρκής και επισκέψιμη.
-Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει ο καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών και ιστορικός της Αιγιάλειας, κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος με ομιλία του με θέμα: «Η Νωνάκριδα στην Επανάσταση του 1821» στο Ξενοδοχείο Styga Mountain Resort στη Ζαρούχλα, ώρα 19.00. 

Κυριακή 11 Μαρτίου, Αγρίδι Νωνάκριδας
 -Θεία Λειτουργία –δοξολογία στον ιερό ναό Τίμιας Ζώνης 9.30 π.μ. 
-Αναπαράσταση «Τα πρώτα τουφέκια της επανάστασης», ώρα 11.00 π.μ. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του δρώμενου έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννησις Ακράτας, σε κείμενα της Αναστασίας Ευσταθίου και σκηνοθετική επιμέλεια Χρήστου Ασημακόπουλου. Στο δρώμενο συμμετέχουν εθελοντές όλων των ηλικιών από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αιγιάλειας.
- Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων στο Αγρίδι - Κατάθεση στεφάνων- Απόδοση τιμών, ώρα 12.00 μ.   

Τετάρτη 14 Μαρτίου, Ακράτα 
-«Τα πρώτα τουφέκια της επανάστασης», ώρα 19.30 μ.μ. B’ παράσταση θεατρικού δρώμενου στην αίθουσα κινηματοθεάτρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις»

~~~~~~
Παράλληλα τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη. Τιμούμε  τον ποιητή, τον χρόνο και τον τόπο που τον ενέπνευσε. Στο δραματικό κωμειδύλλιο Εσμέ η Τουρκοπούλα ο τυφλός ποιητής παρουσιάζει παραμονές της επανάστασης τους ανθρώπους που ευλόγησε η μοίρα να παίξουν ρόλο σημαντικό στο ξεκίνημα του αγώνα.

Μέσα από το Μουσικοθεατρικό δρώμενο θα παρουσιαστούν επεισόδια της ιστορίας μας όπως το κάλεσμα του Νικόλαου Σολιώτη στα παλικάρια της Νωνάκριδας την παραμονή Χριστουγέννων του 1820 στον Άι- Γιώργη του Σόλου για συγκρότηση ενόπλου σώματος εμπίστων, καθημερινές εικόνες της προεπαναστατικής Νωνάκριδας, το χτύπημα των Τούρκων στις Πόρτες Αγριδίου, αναφορά στη συνέλευση της Βοστίτσας και η έναρξη της επανάστασης στην Αγία Λαύρα. Τα επεισόδια εμπλουτίζονται με παραδοσιακά τραγούδια του τόπου. 

Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων συμμετέχουν:
     Αντιδημαρχία Ανατολικής Αιγιάλειας. 
     Κοινότητες: Ακράτας, Συλιβαινιωτίκων, Αγίας Βαρβάρας, Περιστέρας, Ζαρούχλας,  Μεσορουγγίου. 
     Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Αναγέννησις» Ακράτας, Αγίας Βαρβάρας, Περιστέρας. 
     Φιλαρμονική Ακράτας
     Εμπορικός Σύλλογος Ανατολικής Αιγιάλειας.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Λίγα χιλιόμετρα πριν τον Σόλο, το ορεινότερο χωριό της Ακράτας, ο Νικόλαος Χρ. Σολιώτης (1785-1841), μυημένος στη Φιλική Εταιρεία από τον σχολάρχη Νικηφόρο Παμπούκη μεταφέρει στους Κλουκιναίους το κάλεσμα για την έναρξη του αγώνα. Κρέμονται οι άντρες απ΄ τα λόγια του φλογερού αγωνιστή. Οι  Κλουκίνες θα συνδέσουν την τύχη τους με το όνομά του. Ο Μοριάς βράζει. Οι καπεταναίοι είναι έτοιμοι να ξεσηκωθούν. Ο Παπαφλέσσας έχει συναντηθεί με τον Νικόλαο Σολιώτη αρχές του Γενάρη στο Σόλο και η Μυστική συνέλευση της Βοστίτσας είναι μια πραγματικότητα, όπου έμελλε να συμμετάσχουν οι πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης, οι δημιουργοί του μετέπειτα ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

Στις 14 του Μάρτη του 1821 ο Νικόλαος Σολιώτης, εν αγνοία των προεστών της Νωνάκριδας, στήνει ενέδρα με μια ντουζίνα παλικάρια, τον αδελφό του Αργύρη και τον Αναγνώστη Κορδή, στις Πόρτες του Αγριδίου, απέναντι από τον Χελμό.  Από στιγμή σε στιγμή θα περάσουν οι τούρκοι τριπολιτσιώτες γυφτοχαρατζήδες που μεταφέρουν γράμματα του Μεχμέτ Σαλήχ προς τον Χουρσίτ πασά στα Γιάννενα. Από τις αρχές του 19ου αιώνα οι φοροεισπράκτορες έχουν ξαμοληθεί στα χωριά. Ο λαός στενάζει από τη βαριά φορολογία. Ο Σολιώτης αφουγκράζεται την οργή του λαού και διαλέγει την ώρα να επιτεθεί στους τούρκους, ανοίγοντας το δρόμο στις επαναστατικές συρράξεις που χάραξαν το δρόμο προς τη λευτεριά.

Λίγες ημέρες μετά τις πρώτες τουφεκιές στο Αγρίδι και τη συνάντηση του οπλαρχηγού με τους προεστούς στη Ζαρούχλα προετοιμάζεται ο μεγάλος χορός της επανάστασης. Καταιγιστικά αιματηρά επεισόδια λαβαίνουν χώρα σε όλη την ορεινή Αχαΐα. Ο αγώνας φουντώνει. Οι οπλαρχηγοί εμφορούνται από τον ενθουσιασμό του ξεσηκωμού. Επαναστατικό κλίμα καλλιεργείται στη Νωνάκριδα και στα Καλάβρυτα. Ο δρόμος της επανάστασης έχει ήδη ανοίξει.

Ο Ιμπραήμ τον Μάιο του 1826 λεηλάτησε κυριολεκτικά τη Νωνάκριδα ως αντίποινα για το φονικό στις Πόρτες. Μπήκε έφιππος στη εκκλησιά του Αι-Γιώργη στο Σόλο και χαράκωσε την εικόνα της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας με το σπαθί του, εικόνα που ακόμα υπάρχει στον Ιερό Ναό (φωτό). Έκαψε τη Ζαρούχλα, το Αγρίδι, την Αγία Βαρβάρα, το Σόλο και την Περιστέρα και με το πολυπληθές στράτευμά του προχώρησε προς τα Καλάβρυτα και την Τριπολιτσά, σέρνοντας τα αιχμάλωτα γυναικόπαιδα και τα λάφυρα των Κλουκιναίων. Η ιστορία όμως είχε ήδη πάρει το δρόμο της. Ο Θεός είχε βάλει την υπογραφή του για τη λευτεριά της πατρίδας, όπως διεμήνυε με τον πύρινο λόγο του ο στρατηγός Θ. Κολοκοτρώνης -και δεν την πήρε πίσω.

filodimos.gr 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ