Πάτρα: Συγκεντρώνονται στο Παράρτημα οι αντιεξουσιαστές - Θα ακολουθήσει πορεία - Αυξημένα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ

περιπου 80 ατομα στο σημείο

Περίπου 80 άτομα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι ώρας στο Παράρτημα της Πάτρας. Όπως έχει ανακοινωθεί σε ιστοσελίδα αντιεξουσιαστικού χώρου θα πραγματοποιηθεί πορεία με εκκίνηση το πρώην Παράρτημα. Με αφορμή και τα τελευταία επεισόδια που σημειώνονται στην Πάτρα, στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, η ΕΛ.ΑΣ έχει λάβει για σήμερα αυστηρά και εκτεταμένα μέτρα. Οπως και τις προηγούμενες μέρες όλη η δύναμη θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, με διακριτική παρουσία ενώ ενισχύεται η τοπική ΕΛΑΣ με διμοιρίες ΜΑΤ από όμορες περιοχές. 

Στο μεταξύ, κατεβασμένα είναι τα ρολά στα τραπεζικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης, ενώ δεν λειτουργούν ούτε τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων.

Η ανακοίνωση για τη σημερινή κινητοποίηση που αναρτήθηκε στο indymedia έχει ως εξής: 
Πρόχειρες σημειώσεις με αφορμή το “μακεδονικό ζήτημα”…

1.Το έθνος δεν είναι τίποτα άλλο από μια κατασκευασμένη – “φαντασιακή” κοινότητα που δημιουργεί στους ανθρώπους το αίσθημα του συνανήκειν με βάση πλαστά κριτήρια όπως η κοινή καταγωγή (το έδαφος), το κοινό αίμα, η φυλή και η γλώσσα (το όμαιμον, το ομότροπον και ομόγλωσσον).

2. Ο εθνικισμός αποτελεί την ιδεολογία ταύτισης του έθνους με το κράτος, συνεπάγεται δηλαδή την αναγνώριση των ανθρώπων ως εθνικά υποκείμενα που συγκροτούν εθνικά κράτη. Η προσπάθεια εμποτισμού των ανθρώπων με εθνική συνείδηση αποτελεί θεμέλιο λίθο συντήρησης του εκάστοτε κράτους και προώθησης των γεωγραφικών και οικονομικών συμφερόντων των από τα πάνω και όχι του λαού. Η συγκρότηση εθνικών κρατών ανοίγει νέους δρόμους στα κράτη για να εφαρμόσουν τις επιθετικές και με τάσεις επέκτασης πολιτικές τους, καθώς πλέον αποκτούν όλες εκείνες τις ποιοτικές ιδιότητες που εμφανίζουν την εδαφική επέκταση ως “εθνικό δικαίωμα”, ως μια αναγκαιότητα δηλαδή για τους σκοπούς της φαντασιακής κοινότητας του έθνους. Προωθείται έτσι το μίσος για τους “άλλους” με βάση το ότι δεν ανήκουν σε “εμάς”.

3. Η επεκτατική πολιτική του ελληνικού κράτους προς βορράν με αφορμή το “μακεδονικό ζήτημα” είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτού του διαχωρισμού με βάση ένα καλλιεργημένο μίσος για τους άλλους που πρέπει να πάψουν να υπάρχουν. Περίπου ένας στους τρεις κατοίκους της ελληνικής Μακεδονίας είχε το 1912 ως μητρική του γλώσσα τα σλαβομακεδονικά. Το 1965, υπηρεσιακές εκθέσεις εκτιμούσαν σε 130-150.000 τους σλαβόφωνους κατοίκους τριών μονάχα νομών (Φλώρινας, Καστοριάς και Πέλλας). Στις αρχές του 21ου αιώνα, τα “ντόπικα” εξακολουθούν να μιλιούνται σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας. Η εξάλειψη αυτής της σλαβογλωσσίας θεωρήθηκε ευθύς -και παρέμεινε έως τις μέρες μας- ο μείζων “εθνικός στόχος” στην περιοχή γιατί εμπόδιζε τη συγκρότηση ελληνικής εθνικής ταυτότητας.

4. Ο διεθνισμός αποτελεί την έννοια και την πολιτική θέση που αντιπαραθέτει στην “κοινότητα του έθνους” την κοινότητα των προλετάριων. Δηλαδή την κοινότητα των ανθρώπων με βάση τα κοινά υλικά συμφέροντα και τα κοινά νοήματα, ιδέες και συναισθήματα που απορρέουν από την κοινή πραγματικότητα στην οποία ζουν. Η εκμετάλλευση και η καταπίεση των λαών αποτελεί ένα αδήριτο επιχείρημα συγκρότησης μιας κοινότητας ανθρώπων, που δεν μπορούν να τους χωρίσουν μεταφυσικές αναζητήσεις περί ιστορικής και γεωγραφικής καταγωγής. Αποτέλεσμα είναι, ο διεθνισμός να προωθεί εμφατικά τη συνεργασία των λαών με βάση την αλληλεγγύη, το σεβασμό και την αλληλοβοήθεια.

5. Το ζήτημα της ονομασίας και του αυτοπροσδιορισμού είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου και ομάδας. Όπως τίθεται σήμερα από το κράτος και τα αφεντικά, δεν κάνει τίποτα άλλο πέραν του να εξυπηρετεί συγκεκριμένα γεωπολιτικά συμφέροντα και τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της ανατολικής Ευρώπης και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε μια περίοδο που τα σύννεφα ενός παγκόσμιου πολέμου πυκνώνουν και οι ανταγωνισμοί των κρατών αυξάνονται. Δεν είναι το όνομα αλλά οι συνθήκες σκλαβιάς, η ανεργία, η ανέχεια, ο πόλεμος και η προσφυγιά που ταλανίζουν τους λαούς. Και αυτά πρέπει να μας ενώσουν και να μας κινητοποιήσουν ώστε να τα αποτινάξουμε.

6. Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία κινητοποιούν τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, είναι μια εικόνα από το μέλλον που θέλουν να μας επιβάλλουν, από τις εμπόλεμες κοινωνίες που θα κυριαρχεί ο φόβος, η εξαθλίωση, ο θάνατος. Είναι ένα ακόμα πάτημα που θα βρουν αύριο τα εθνικά κράτη για να συνεχίσουν τους εγκληματικούς πολέμους κατά της ανθρωπότητας παγκόσμια. Είναι μια ακόμα ευκαιρία που θα βρουν οι φασίστες σήμερα για να επιτεθούν και να καταστείλουν τη δράση των κοινωνικών και ταξικών κινημάτων.

7. Η μόνη απάντηση από την πλευρά μας πρέπει να είναι ο αντιφασιστικός αγώνας στους δρόμους, στα σχολεία, στις σχολές, στις γειτονιές, στη δουλειά για να μείνει ζωντανή η προοπτική της δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου χωρίς πλαστούς διαχωρισμούς, χωρίς σύνορα και κράτη, ενός κόσμου δικαιοσύνης, ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

Απέναντι στους εθνικιστικούς πολέμους, τη φτώχεια, τον κρατικό ολοκληρωτισμό και την καπιταλιστική βαρβαρότητα… ο διαρκής αγώνας για την κοινωνική επανάσταση, για την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

Κανένα έθνος δεν μας ενώνει! Κανένα όνομα δεν μας χωρίζει!

Aλληλεγγύη στην κατάληψη Libertatia που δέχτηκε εμπρηστική επίθεση από φασίστες 

Στηρίζουμε την παμβαλκανική – διεθνιστική αντιφασιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη

 Σαββατο 10/3 – προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Κατάληψη Libertatia

ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ/ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ:
ΠΕΜΠΤΗ 1 ΜΑΡΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (ΚΟΡΙΝΘΟΥ Κ ΑΡΑΤΟΥ) ΣΤΙΣ 6 μ.μ.