Ο «Νηρέας», μια Ένωση δυνάμεων για τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό Κόλπο

Την πρώτη τους κοινή εκδήλωση, αφιερωμένη στο εν εξελίξει ερευνητικό πρόγραμμα για το βυθό και το υπέδαφος του Κορινθιακού Κόλπου, πραγματοποίησαν οκτώ περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις ενεργών πολιτών στα Γραφεία της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, Σαχτούρη 64, στην Πάτρα, το βράδυ της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου.

Στην εκδήλωση το μέλος της διεθνούς ερευνητικής επιστημονικής ομάδας με το όνομα «Αποστολή 381» του Διεθνούς Προγράμματος Ανακάλυψης των Ωκεανών (IODP) δρ Δημήτρης Σακελλαρίου, του ΕΛΚΕΘΕ, παρουσίασε το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα που έχει στόχο να αναλύσει τις τεκτονικές διαδικασίες ταφρογένεσης που, για εκατομμύρια χρόνια, γίνονται στον Κορινθιακό κόλπο, και τον καθιστούν μια από τις πιο ενεργές σεισμικά περιοχές του κόσμου. 

Ένα πλοίο, το Fugro Synergy,  εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα ερευνητικά εργαλεία, τρεις γεωτρήσεις, η βαθύτερη από τις οποίες έφτασε μέχρι τα 705 μέτρα κάτω από τον μέγιστου βάθους 870 μέτρων βυθό του Κορινθιακού Κόλπου και ένα διεθνές επιστημονικό προσωπικό υψηλής στάθμης τεκμηριώνουν, με πλούσιο πρωτογενές υλικό, τη θέση ότι ο Κορινθιακός μοιάζει με ένα μικρό ωκεανό στα στάδια της γέννησής του! Η γνώση που θα συσσωρευθεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται να είναι χρήσιμη σε ότι αφορά ιδίως την καλύτερη εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής μας (και όχι μόνο, βέβαια).

Στην κοινή αυτή εκδήλωση οι οκτώ οργανώσεις ανακοίνωσαν και την έναρξη της δικτύωσής τους με στόχο τον συντονισμό ενεργειών για την επίτευξη ενός αειφορικού μέλλοντος για τις δύο αυτές θαλάσσιες περιοχές, τις ακτές τις οποίες βρέχουν και τους κατοίκους τους. Πυλώνες μιας τέτοιας προοπτικής είναι ο σεβασμός των αντοχών της ζωής και των φυσικών πόρων της θάλασσας και η ανάδειξη της ομορφιάς και του πολιτισμού της όλης περιοχής αφετέρου.

Η συνεργασία, που είναι ανοικτή και σε νέες συμμετοχές, έχει το όνομα  Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού – ο «Νηρέας».  Στο «Νηρέα» συμμετέχουν  η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, ο πολιτιστικός σύλλογος «Λύσιππος» (Κορινθία), η Διαπολιτιστική και περιβαλλοντική οργάνωση «Φιλοξενία»(Κορινθία), ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας,  ο Ναυτικός Όμιλος Αλεποχωρίου, ο Εξωραϊστικός σύλλογος Πύργου Κορινθίας «Ερμής», η «Κοινο_τοπία» (Πάτρα), Ομάδα Ενεργών Πολιτών από το Λουτράκι.

Κύρια πεδία δράσης θα είναι η αντιμετώπιση της υπεραλίευσης και της παράνομης αλιείας που σχετίζεται και με τον υπερπληθυσμό των μεδουσών, η διάβρωση των ακτών, η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, η αντιμετώπιση ρυπαντικών επεισοδίων αλλά και η κριτική τοποθέτηση έναντι των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων. Παράλληλα η ανάδειξη του πολιτισμού και της φυσικής ομορφιάς των δύο Κόλπων και των παράκτιων περιοχών τους.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ