Άγγελος Συρίγος: Ο Ερντογάν ασκεί πίεση στο Αιγαίο λόγω Αφρίν και κοιτασμάτων Κύπρου

δηλώσεις του Διεθνολόγου

"Το επεισόδιο στα Ίμια συνδέεται με την επέμβαση της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας, τα κοιτάσματα της Κύπρου και τις πιέσεις που δέχεται ο Ερντγάν από την αντιπολίτευση", είπε στο ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος.

Σημειώνει ότι "ήταν στοχευμένη ενέργεια γιατί από τη μια είναι επικεντρωμένος στις επιχειρήσεις στη Συρία και από την άλλη κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι είναι μπόσικος έναντι των Ελλήνων".

Τόνισε δε, ότι τον ενοχλεί όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Θυμίζουμε πως χθες το βράδυ, το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε με αιχμηρή ανακοίνωσή του στην τελευταία προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού, σχετικά με τα Ίμια, τα οποία και χαρακτήρισε "τουρκικά".

"Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί, όπως συνήθως, την ελληνική κοινή γνώμη και όπως συνηθίζει, αλλάζει την πραγματικότητα". Προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων, ο Τούρκος αξιωματούχος ενημέρωσε τον Έλληνα πως “στα Ίμια, τα οποία ανήκουν στην Τουρκία, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα".

Σχετικό ήταν άλλωστε το μήνυμα που μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον τούρκο ομόλογό του. "Γεγονότα, όπως αυτό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο", επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στον Μπιναλί Γιλντιρίμ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το βράδυ.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός, διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα πως δεν ήταν εσκεμμένη ενέργεια.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ