Γεννηματά: Η χώρα βρίσκεται με μια «θηλιά στο λαιμό»

Η κυρία Γεννηματά περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση και παρουσίασε τα συστατικά της λύσης που ετοιμάζει το Κίνημα Αλλαγής: 

«Προοδευτική Διακυβέρνηση,  με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης,  με παραγωγή νέου πλούτου,  δίκαιη διανομή,   αξιοπρεπή εργασία, κράτος δικαίου».
«Εάν θέλουμε η Ελλάδα και οι Έλληνες εργαζόμενοι να ανταποκριθούν με επιτυχία στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, χρειαζόμαστε επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις στην μεταποίηση και στις τεχνολογίες» είπε χαρακτηριστικά. 

Χαιρετισμός Φώφης Γεννηματά στην εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης του ΙΝΕ/ΟΤΟΕ με θέμα «Νέες τεχνολογίες στις τράπεζες και επιπτώσεις στην απασχόληση»

Κυρίες και Κύριοι, 
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι, 

Είναι ευχάριστη έκπληξη σε μια στιγμή που στον Δημόσιο διάλογο κυριαρχεί η σκανδαλολογία, μια συνδικαλιστική οργάνωση να επικεντρώνει σε ένα μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της χώρας της εργασίας και των ίδιων των εργαζόμενων. 

Συγχαρητήρια στη Διοίκηση της ΟΤΟΕ που για μια ακόμη φορά πρωτοπορεί. Συγχαρητήρια στους επιστήμονες που εκπόνησαν και παρουσιάζουν αυτή τη μελέτη. 

Φίλες και Φίλοι, 

Ο δεύτερος ψηφιακός μετασχηματισμός -για αρκετούς η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση- θέτει για όλους μας νέα ζητήματα, νέες προκλήσεις, απαιτεί νέες απαντήσεις. 

Όσον μας αφορά δεν θα προσεγγίσουμε το αύριο με φοβικότητα, αντίθετα θα το «αγκαλιάσουμε». 

Το χρέος μας ως πολιτική δύναμη, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί. Θα τοποθετηθεί με επιτυχία στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας παραγωγής,  των αγορών  και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Χρέος μας βέβαια επίσης είναι -την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες  είναι «on line»- να ενισχύσουμε αλλά και να θωρακίσουμε την δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών. 

Ως προοδευτική δύναμη διεκδικούμε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής, για την πρόσβαση όλων στη γνώση και σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, την στρατηγική υιοθέτηση ανοιχτών τεχνολογιών, αλλά με την αποφυγή μετατροπής του ανθρώπου σε «εξαρτημένο τεχνολογικό εργαλείο».

Θέλουμε η ψηφιακή εποχή να μην οδηγήσει σε διεύρυνση των ανισοτήτων, αλλά να αξιοποιηθεί για περισσότερη ανάπτυξη, καλύτερη και περισσότερη απασχόληση, βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής των πολιτών.

Φίλες και Φίλοι, 

Η Ελλάδα σήμερα με την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, κάθε άλλο παρά προετοιμάζεται για την είσοδο στην νέα εποχή. 

Παραμένουμε μοιρολατρικά  ως χώρα περιορισμένης παραγωγικής βάσης και χαμηλής προστιθέμενης αξίας, με χαμηλές ειδικότητες και φυσικά χαμηλούς μισθούς. 

Η χώρα βρίσκεται με μια «θηλιά στο λαιμό» κινδυνεύοντας να μείνει ως θλιβερός παρατηρητής των τραίνων του μέλλοντος που περνούν χωρίς καν σταθμό σε μας. 

Έχουμε 1 εκατ. άνεργους, την ίδια στιγμή που πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας υψηλών προσόντων, λόγω έλλειψης υποψηφίων με γνώσεις και εμπειρίες. 

Το 40% των ήδη εργαζόμενων, δουλεύουν σε θέσεις υψηλού κινδύνου, επαπειλούμενης ανεργίας. 

Το πρόβλημα δείχνει και την απάντηση. 

Εάν θέλουμε η Ελλάδα και οι Έλληνες εργαζόμενοι να ανταποκριθούν με επιτυχία στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, χρειαζόμαστε επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις στην μεταποίηση και στις τεχνολογίες. 

Και αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται εργαζόμενους υψηλών προσόντων και εμπειρίας. 

Και φυσικά υψηλότερων αμοιβών, ζήτημα που θα αποτελέσει τη λύση για να σταματήσει το brain drain που υπονομεύει το μέλλον της χώρας. 

Το νέο μοντέλο παραγωγής όμως απαιτεί βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς. Δεν πρέπει να τις θεωρήσουμε ως πρόβλημα, ως εξαναγκασμό, αλλά ως δικές μας προτεραιότητες και επιλογές. 

Όσο μας αφορά ως ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να εγγυηθούμε:

1) Μια μεγάλη Αλλαγή στο σύστημα Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες του. Που θα δώσει δυνατότητα στην νέα γενιά να κατακτήσει την «νέα γνώση. 

2) Ριζική αλλαγή του συστήματος της Δια βίου Μάθησης και της Επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να ευνοήσουμε την δημιουργία νέων επαγγελμάτων, νέων δεξιοτήτων των εργαζόμενων. 

3) Με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης όλων των εργαζόμενων στο σύστημα.

4) Βάρος στην Εργασιακή Εμπειρία, και την Μαθητεία, ήδη από τα χρόνια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με στενή συνεργασία των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με τον επιχειρηματικό κόσμο. 


5) Μια νέα συμφωνία για την προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις νέες συνθήκες.

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε ποιοτικές και υψηλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας και με αξιοπρεπείς συνθήκες. 

Δεν θα αφήσουμε η χώρα μας να μετατραπεί σε χώρα φθηνής και απαξιωμένης εργασίας. 
Η επιτυχής ενσωμάτωση των τεχνολογικών εξελίξεων προϋποθέτει όμως μεγάλες αλλαγές στο σύστημα εργασίας. 

Η πολιτεία και οι Κοινωνικοί εταίροι καλούνται να συνδιαμορφώσουν μέσα από το διάλογο και τη συλλογική διαπραγμάτευση, αυτό το νέο πλαίσιο που εγγυάται το «αύριο», αλλά διασφαλίζει και τον εργαζόμενο. 

6) Νέους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων και πλήρη διαφάνεια στην τυχόν επεξεργασία τους. 

Το τελευταίο ζήτημα που θέλω να θίξω, αφορά τα ίδια τα Συνδικάτα. 

Για παράδειγμα οι Τράπεζες και η τραπεζική εργασία αλλάζουν.

Λιγότερα καταστήματα, αλλά περισσότερα νέα προϊόντα. 

Νέες εργασίες, αλλά και νέες επιχειρήσεις στο σύστημα που δεν είναι παραδοσιακές τράπεζες, αλλά παρεμβαίνουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, διευρύνονται και «σκληραίνουν» τον ανταγωνισμό, θέτοντας συνεχώς ζητήματα «μείωσης του κόστους» στον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα. 

Για να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις, για να καλύψεις, όχι μόνο τα παραδοσιακά μέλη σου, αλλά και τους νέους εργαζόμενους στο ευρύτερο σύστημα, πρέπει να αλλάξεις και εσύ. Να αλλάξουν με τις δικές τους διαδικασίες τα ίδια τα συνδικάτα.

Με νέες δομές, με άλλου τύπου οργάνωση, με ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων (για διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού), με «άνοιγμα» στους εργαζόμενους στις νέου τύπου επιχειρήσεις. 

Φίλες και Φίλοι,

Η τεχνολογική επανάσταση έχει ήδη εισέλθει στην χώρα μας. 

Επηρεάζει την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, την καθημερινότητά μας. 

Ανοίγουμε το διάλογο για να συμφωνήσουμε γρήγορα για τις απαντήσεις και τις δράσεις.  Για την αξιοποίηση προς όφελος της χώρας, των εργαζομένων, των πολιτών. 

Με αισιοδοξία, θέληση, με δύναμη να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε προοδευτικές αλλαγές.  Γιατί  οι εξελίξεις του δεύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού δεν είναι πολιτικά ουδέτερες.

Θα χρησιμοποιηθούν για περισσότερο πλούτο στους  ισχυρούς, για διεύρυνση των ανισοτήτων, για διεύρυνση της εκμετάλλευσης και έλεγχο των πολιτών;  Ή  αντίθετα θα είναι το εφαλτήριο για Ανάπτυξη για όλους, καλύτερη και ασφαλή εργασία, βελτίωση της ζωής και περισσότερη συμμετοχή των πολιτών; Θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές επιλογές και τις πολιτικές δυνάμεις που θα τις «χειριστούν» και εφαρμόσουν.

Και όσον αφορά το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, η επιλογή είναι μια και μοναδική:

Προοδευτική Διακυβέρνηση,  με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης,  με παραγωγή νέου πλούτου,  δίκαιη διανομή,   αξιοπρεπή εργασία, κράτος δικαίου. Και σε αυτούς τους στόχους ζητούμε την συνεργασία και την συμβολή σας. 

Διαβάστε επίσης