Ιστορική αναδρομή στους αρχαϊκούς και ρωμαϊκούς χρόνους μέσω ξενάγησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας με την Κοινο_Τοπία

Μια 3η επίσκεψη–ξενάγηση, διοργανώνει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπίαwww.koinotopia.gr την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας. Μετά τη μεγάλη συμμετοχή κατά τις δύο προηγούμενες το 2016 και 2017 κρίθηκε αναγκαία μια ακόμα για όσους δε μπόρεσαν να κλείσουν θέση έγκαιρα. Με τη βοήθεια του υποστηρικτή της Κοινο_Τοπίας διπλωματούχου Αρχαιολόγου και ξεναγού Βασίλη Παναγιωτόπουλου τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου θα γνωρίσουν καλύτερα την ιστορική περίοδο της Πάτρας από την εποχή του Xαλκού έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο μέσω της περιήγησης του Μουσείου αλλά και του διαλόγου που θα γίνει. Στη δράση αυτή μπορούν να μετάσχουν άτομα από 16 ετών αφού προηγουμένως κάνουν την απαραίτητη επικοινωνία-κράτηση στη γραμματεία του συλλόγου στο 2615.002009. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις.

Η δράση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια ενός διαχρονικού σχεδιασμού του συλλόγου που στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας με τη βοήθεια συμπολιτών με ειδίκευση γνωστικού αντικειμένου. Είναι δε σε συνέχεια των 4 ξεναγήσεων που έγιναν το 2012 με πρωτοβουλία των Πολιτών Εν Δράσει και τη στήριξη της Κοινο_Τοπίας ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των πολιτών της Πάτρας που έχουν ξεναγηθεί στις έξι αυτές φορές τους 293.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα μοντέρνας σύλληψης και αισθητικής κτήριο 3.000τ.μ. στη βόρεια είσοδο της Πάτρας όπου φιλοξενούνται αντικείμενα από την εποχή του Χαλκού έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου διαρθρώνεται σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες, που καταλαμβάνουν αντίστοιχα τις τρεις αίθουσες του Μουσείου. Πρόκειται, για την αίθουσα του Ιδιωτικού Βίου, την αίθουσα της Νεκρόπολης και την αίθουσα του Δημόσιου Βίου. Οι δύο πρώτες άνοιξαν στις 24 Ιουλίου 2009 ενώ η τρίτη τον Ιούλιο του 2011. Το Μουσείο, επίσης, περιλαμβάνει αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Επιπλέον, στον χώρο του μουσείου λειτουργεί εκθετήριο και πωλητήριο του ΤΑΠ, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα πολυμέσων και εικονικής περιήγησης, χώροι εξυπηρέτησης του κοινού καθώς και ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 140 θέσεων. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί την ιστορία της Πάτρας μέσα από 1300 εκθέματα, τα οποία ξεδιπλώνουν και αποτυπώνουν όλους τους τομείς του ανθρώπινου βίου, την καθημερινή ζωή, τη δημόσια διοίκηση και το θάνατο.

Διαβάστε επίσης