Αυτά είναι τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού! Φέτος θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά δύο μέρες πριν την κορύφωση της μεγάλης γιορτής της πόλης - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

στην παρέλαση των αρμάτων αλλά και την παραμονή τους στην πλατεία Γεωργίου

Εβδομάδα τελικής προετοιμασίας η τρέχουσα στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων όπου μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές και ρυθμίζονται οι τελικές λεπτομέρειες στα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού 2018.

Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού, που κάθε χρόνο κατασκευάζει το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά και την ξεχωριστή τεχνογνωσία των καλλιτεχνών-κατασκευαστών του, έχουν το δικό τους σημαντικό μερίδιο στην πανελλήνια εμβέλεια του θεσμού και την καθολική αποδοχή του και καταξίωσή του στην συνείδηση όλης της χώρας. Είναι αυτά που προκαλούν το ξεχωριστό ενδιαφέρον θεατών και επισκεπτών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατά τις παρελάσεις του τελευταίου τριημέρου του Πατρινού Καρναβαλιού.

Φέτος τα άρματα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 20.30 στην παρέλαση των αρμάτων αλλά και στην παραμονή τους στην πλατεία Γεωργίου. Μικροί και μεγάλοι θα τα χαρούν από κοντά και θα φωτογραφηθούν μαζί τους. Τα βλέμματα θα πέσουν πάνω τους στις δυο παρελάσεις του Σαββατοκύριακου, στη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 και στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου στις 14.00.

Η υψηλή αισθητική, το καλλιτεχνικό επίπεδο, η σατιρική διάθεση, το καρναβαλικό πνεύμα, η μεγαλοπρέπεια και η θεματολογία που αντλεί από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα είναι τα βασικά γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού. Στοιχεία που εκπορεύονται από την ανατρεπτική χιουμοριστική οπτική και τη διαχρονικότητα των μορφών του Καρναβαλιού μας, που έχουν συνδεθεί με τη μακροβιότητα και την τεράστια παράδοση και ιστορία του.

ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ο Καρνάβαλος του 2018 είναι προσαρμοσμένος στο φετινό κεντρικό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού, που είναι αφιερωμένο στην Ανεργία. Η ιδέα, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του Βασιλιά Καρνάβαλου ανήκουν στον Δημήτρη Ντζουμάνη.

Η μορφή του Καρνάβαλου είναι ένας Άνεργος απελπισμένος, σχεδόν πνιγμένος στη θάλασσα της κρίσης που τραβά τα μαλλιά του. Ο φετινός Καρνάβαλος βρίσκεται σε πλήρη κίνηση αφού με έναν ειδικό μηχανισμό ο Καρνάβαλος κουνά τα χέρια του και τραβά τα μαλλιά του. Στη θάλασσα βρίσκεται ένας καρχαρίας-κεφαλαιοκράτης (ένα παλίμψηστο καπέλο μαρτυρά την …οικονομική-ολιγαρχική του καταγωγή) αγριεμένος και επιθετικός με αιχμηρά-κοφτερά δόντια και με χρήματα στο στόμα. Από την άλλη πλευρά του μια κυρία-σωσίβιο με γαλάζιο μπικίνι δίνει στον Καρνάβαλο το «χρυσό» στέμμα που αυτός είχε χάσει μέσα στη θαλασσο-δίνη της κρίσης. Ψάρια και φύκια πλαισιώνουν την κατασκευή.

Το κεφάλι, οι παλάμες και τα παπούτσια του Καρνάβαλου είναι φτιαγμένα από φελιζόλ, το κορμί του (συρμάτινος σκελετός) είναι ντυμένο με ύφασμα με χρωματιστές ρίγες (στα χρώματα του Καρναβαλιού), ενώ οι υπόλοιπες μορφές (ψάρι, καρχαρίας, γυναίκα-σωσίβιο) είναι φτιαγμένα από φελιζόλ.

Τα φύκια που πλαισιώνουν την κατασκευή είναι φτιαγμένα από χαρτί και σύρμα. Τα υλικά και τα υφάσματα που χρησιμοποιήθηκαν δίνουν μια ιδιαίτερη στιλπνότητα και γυαλίζουν με αποτέλεσμα τα χρώματα να τονίζονται προσφέροντας μια εντυπωσιακή συνολική χρωματική εικόνα.

Οι διαστάσεις του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου είναι 10μ (μήκος)Χ5μ (πλάτος)Χ5,5μ (ύψος).

Ο Καρνάβαλος κινεί θλιμμένος το κεφάλι του και έχει ένα χαμόγελο αμηχανίας και έκπληξης μην πιστεύοντας αυτό που του συμβαίνει.

Το φετινό καλλιτεχνικό άρμα της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού (ιδέα, σχεδιασμός – κατασκευή: Νίκος Λιβάνης), διαστάσεων 12μ (μήκος)Χ4,5μ(πλάτος), είναι ήδη έτοιμο και είναι ένας βάλτος με βατράχια, σαύρες με … «βασιλικά» στέμματα και ένα λαχανί δέντρο με ανθρώπινη μορφή.  Τα χρώματα είναι γήινα καφέ και πράσινα, λαχανί και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι φελιζόλ, πολυεστέρας, χαρτί και χρώμα. Φέτος το άρμα θα πλαισιωθεί και από φυσικά στοιχεία με λουλούδια και στοιχεία χλωρίδας παραπέμποντας στην αναγέννηση, την άνθηση της φύσης και τον ερχομό της Άνοιξης. Τα στοιχεία αυτά θα αντληθούν από τα κηπάρια του Δήμου Πατρέων και θα δώσουν μια γήινη, ολοζώντανη και φυσική παρουσία στο άρμα φέρνοντας τη φύση στους δρόμους της Πάτρας.

Στο μπροστινό μέρος του άρματος πάνω στο κεφάλι του μεγάλου βατράχου θα υπάρχει ένα κίτρινο στέμμα που θα υποδεχτεί τη Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού.

Η όμορφη Βασίλισσά μας Όλγα Κατσάρα με την ξεχωριστή της παρουσία θα μοιράζει χαμόγελα και φιλιά και θα δώσει τον απαραίτητο τόνο στις μεγάλες παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού 2018 -όρθια πάνω στον μεγάλο βάτραχο- από το άρμα της το Σαββατοκύριακο της κορύφωσης του κεφιού.

Στις παρελάσεις θα δούμε και τους Βασιλιάδες Καρναβάλους των δυο περασμένων ετών (2017 και 2016) του Πέτρου Βρυώνη, που μαζί με τον φετινό Καρνάβαλο του Δημήτρη Ντζουμάνη σχηματίζουν μια ολοκληρωμένη ενότητα πάνω στο θέμα της κρίσης.

Το άρμα του βασιλιά καρνάβαλου του 2017 (ιδέα, σχεδιασμός, κατασκευή: Πέτρος Βρυώνης) ρίχνει τα σατιρικά του βέλη και διατυπώνει τους εύστοχους συμβολισμούς του για την επαναλαμβανόμενη κρίση και δυστυχώς παραμένει απόλυτα επίκαιρο και διαχρονικό και φέτος. Η μία κρίση γεννά την άλλη κ.ο.κ. όπως ακριβώς ο κάθε Καρνάβαλος γεννιέται μέσα από τον άλλο τρεις φορές. Ο Καρνάβαλος επιβαίνει πάνω στο καράβι της απελπισίας, που το οδηγούν … τραβώντας κουπί οι απλοί άνθρωποι, οι λαοί και οι φυλές όλου του κόσμου, πλαισιωμένος από χρηματιστές-εκπρόσωπους του διεθνούς κεφαλαίου και τα μέσα καταστολής που βάζουν την … τάξη.

Ο Καρνάβαλος του 2016 (ιδέα, σχεδιασμός, κατασκευή: Πέτρος Βρυώνης) είναι ένας πλουτοκράτης με ημίψηλο και πούρο, που κρατά ένα βιβλίο με τα μνημόνια, πλαισιωμένος από την ισχύ της πλουτοκρατίας (καράβια, εργοστάσια, μονάδες καταστολής, δυο boxer σκυλιά, που φοράνε γερμανικά κράνη) και μπροστά του ο λαουτζίκος … πλακώνεται στις μπουνιές εξαιτίας…μνημονίων, δραχμής, ευρώ. Στην πλάτη του πλουτοκράτη συσσωρευμένη η πλουτοκρατία και η ισχύς της με ντουβάρια, καράβια, εργοστάσια, μονάδες καταστολής δίνει τον τόνο. Πλουτοκρατία σε καιρό κρίσης λοιπόν.

Το νέο φετινό άρμα «Ζουζουνο-όχημα» (ιδέα, σχεδιασμός, κατασκευή: Παντελής Χατζόπουλος) μας παρουσιάζει ένα μεγάλο αρθρωτό παιχνίδι πάνω στην πλατφόρμα, διάτρητο με πολλά ανοίγματα και παράθυρα. Τα μεταμφιεσμένα παιδιά εισέρχονται από μια είσοδο στο πίσω μέρος και μέσα σε αυτό παίζουν, παρελαύνουν και φτάνουν σε ένα μπαλκόνι, που είναι η φάτσα του ζουζουνιού και ταυτόχρονα το μπροστινό μέρος του άρματος.

Το «Ζουζουνο-όχημα» αποτελείται από τρία μέρη και έχει 8 πόδια. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι φελιζόλ, χαρτί και υλικά επιζωγράφισης, ενώ οι διαστάσεις του άρματος είναι 7,50μ (μήκος), 3μ (πλάτος) και 3μ (ύψος). Το άρμα χαρακτηρίζεται από τα  έντονα χρώματα (κοκκινοπορτοκαλί στο εξωτερικό και ανοιχτό τιρκουάζ στο εσωτερικό). Το άρμα λοιπόν είναι ουσιαστικά ένα παιχνίδι χρηστικό για τις χαρούμενες δράσεις των μικρών και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και για τη χρήση σε Καρναβαλουπόλεις.

Τα παραπάνω άρματα θα παρελάσουν Την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου. Στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής 18-2 μαζί με τα προαναφερθέντα άρματα θα παρελάσουν και τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών: «Ποσειδώνας», «Ξαφνικά ένα Παπαγάλος», «Το Τραινάκι», «Πειρατικό Καράβι», «Ο Πρίγκιπας Τραγουδιστής», όλα του Παντελή Χατζόπουλου, και τα άρματα του σοκολατοπόλεμου.

Τα άρματα, που δημιουργήθηκαν στο Καρναβαλικό Εργαστήρι, ακολουθούν την ιδιαίτερη τεχνοτροπία των κατασκευαστών του και τα υλικά τους είναι: φελιζόλ, σίδερα, πολυεστέρας, χαρτί, πανιά, φόδρες και χρώματα.

Σάτιρα, ευρηματικότητα, καλλιτεχνική και δημιουργική φαντασία, δεξιοτεχνία στο αποκορύφωμά τους και οι καλλιτέχνες του Καρναβαλικού Εργαστηρίου μέσα από την εμπνευσμένη εμψύχωση μορφών δίνουν το έναυσμα για ένα αστείρευτο καρναβαλικό γλέντι.

Το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων για πρώτη φορά λειτούργησε σε μόνιμη βάση από το 1988 στο χώρο του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, ενώ από το 1995 μεταφέρθηκε στο Πετρωτό όπου παραμένει ως σήμερα με την σημερινή μορφή του.

Είναι ο χώρος που κάθε χρόνο σμιλεύεται η φιγούρα του Βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του.

TA ΑΡΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

Εκτός όμως από τα άρματα του Καρναβαλικού Εργαστηρίου, σημαντική είναι η παρουσία των αρμάτων των πληρωμάτων, που θα προσθέσουν τα μέγιστα συμβάλλοντας όπως κάθε χρόνο στο υψηλό αισθητικό επίπεδο της Μεγάλης Παρέλασης της Κυριακής. Οι ιδέες, το κέφι, ο πυρετός της προετοιμασίας, η προσωπική δουλειά, η φαντασία, η σάτιρα και η ευρηματικότητα και των πληρωμάτων αποτυπώνονται με τον ιδανικότερο τρόπο στις πρώην αποθήκες του ΑΣΟ και σε ιδιωτικούς χώρους. Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου θα παρελάσουν 20 άρματα πληρωμάτων. Πρόκειται για τα άρματα των πληρωμάτων: 9 (Survivor. Στο νησί των Flamingo), 11 (Ανεμόμηλα Κέρασα), 24 (Άστρα-ς να πάνε), 30 (Ρούφα το αυγό σου), 40 (Ο ΚΑΤΑ…ραμμένος ΟΧΙs και η Καρναβαλοφτώχεια), 53 (Κυρίες Κύριοι), 60 (Οι Ψηλοτάτοι), 62 (Ένδοξοι Bus-Ταρδοι), 80 (Η καρναβαλόπερα της πενταροδεκάρας), 105 (Black Out), 107 (Πλέρω τη σακούλα και πέτα τ΄ άλλα ούλα-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικού), 114 (Πτωχιούχοι),  120 (Κίνησε η Γερακίνα), 124 (Basketball league), 128 (Καθαρή Δευτέρα καθαρίζουμε), 149 (Ανεργών Πειναλεών ντελα Πατρών), 170 (Fishιολάτρεις), 173 (Αδέσποτα ώρα μηδέν…σκυλιάσαμε), 188 (Agrotica-Erotica 2018) και 222 (Disαγκρι), Η πραγματική εικόνα και ο θαυμασμός ωστόσο μπορούν να λάβουν τις πραγματικές τους διαστάσεις μόνο στην ώρα της μεγάλης παρέλασης, στην ώρα της μεγάλης γιορτής! Η συνέχεια στους δρόμους της Πάτρας…

Xορηγοί επικοινωνίας Πατρινού Καρναβαλιού 2018: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, Ελληνική Ραδιοφωνία Πρώτο Πρόγραμμα 91.6-105.8, ΕΡΤ Πάτρας, ΕΡΤ Πύργου.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ