Πάτρα: Ταινίες με θέμα το καρναβάλι το βράδυ στο καφέ "Γέφυρες"

με τη σφραγίδα του «γυμνού οφθαλμού»

Σήμερα Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 20.00 στο  καφέ Γέφυρες θα προβληθούν ταινίες του κόσμου με θέμα το καρναβάλι με τη σφραγίδα του «γυμνού οφθαλμού» και του Νίκου Καββαδία.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

1) "ElCarnavaldeOruro" του EnriqueAguilar (Μεξικό, 2004, 54’, ντοκιμαντέρ, έγχρωμο) 

Το «Καρναβάλι του Ορούρο»  του Ενρίκε Αγκιλάρ  είναι ένα ντοκυμαντέρ, που παρουσιάζει τον ανταγωνισμό, που υπάρχει ανάμεσα στις παγανιστικές  γιορτές των ινδιάνων για τη σοδειά, γνωστές με το όνομα Ανάτα, και το πολύχρωμο Καθολικό καρναβάλι  του Ορούρο (Βολιβία), το οποίο  η Unesco το θεωρεί και το προστατεύει σαν Οικουμενική Πολιτιστική Κληρονομιά. Πρόκειται  για τον αγώνα κατά του σφετερισμού  ενός χώρου, που οι ινδιάνοι θεωρούν δικό τους. Μια μάχη ενάντια στην κυριαρχία που προσπαθεί να επιβάλλει η Καθολική Εκκλησία.

2) «Με  τον τρόπο μου» του CamiloCavalcante ("MyWay", Περναμπούκο - Βραζιλία, 2010, 7', έγχρωμο, digital, μυθοπλασία)

Ένας  μεσήλικας άνδρας ανοίγει την  πόρτα του σπιτιού του (που  όπως είναι κινηματογραφημένο μοιάζει με φυλακή) και βγαίνει στους δρόμους του Ρεσίφε, που σιγά - σιγά θα πλημμυρίσουν από κόσμο. Το κύμα των Καρναβαλιστών θα τον κάνει να ξεσπάσει σ' ένα λυτρωτικό βουβό κλάμα...O νεαρός Βραζιλιάνος σκηνοθέτης CamiloCavalcante χαρακτηρίζει το επτάλεπτο κινηματογραφικό διαμάντι του ως μια «αλληγορία για την μελαγχολία».Ειδικά, για την προβολή της ταινίας του στην Πάτρα, ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Βραζιλία κι Ελλάδα. Ρεσίφε και Πάτρα. Η ίδια ευτυχία, ο ίδιος πόνος. Μέσα από την Καρναβαλική τελετουργία ο άνθρωπος απελευθερώνεται από την ψευδαίσθηση της άμεσης ευτυχίας».

 

3) «Το  Καρναβάλι των Θεών» της TataAmaral ("CarnavalDosDeuses"/"DivineCarnival", Βραζιλία, 7', έγχρωμο, μυθοπλασία)

 

Η 6χρονη  Άνα δεν παίρνει μέρος στην προετοιμασία των συμμαθητών της, που  ετοιμάζονται για την σχολική Καρναβαλική γιορτή, αφού πιστεύει, ότι το Καρναβάλι είναι αμαρτία... Η Βραζιλιάνα σκηνοθέτιδα TataAmaralκαταφεύγει στην κωμωδία για να «χαστουκίσει» τις προκαταλήψεις γύρω από το Καρναβάλι. 
 

4 + 5)  'Ένα μικρό αφιέρωμα στο Καρναβάλι της Ολίντα στην Πολιτεία του Περναμπούκο μέσα από τον φακό της σκηνοθέτιδας KatiaMesel.

Θα προβληθούν τα μικρού μήκους ντοκυμανταίρ της "NoitedosTamboresSilenciosos" (2008', 12', έγχρ.) και "FábricadeAlegorias" (2008', 10', έγχρ.)
 

Τέλος, θα προβληθούν επιλεγμένες φωτογραφίες της LeahGordon από το εξαιρετικό φωτογραφικό λεύκωμά της "Kanaval", που καταγράφει την δεκαεξάχρονη περιπλάνησή της στο Καρναβάλι της Jacmel στην Βόρεια Αιτή.

Είσοδος ελεύθερη

 

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
 

Η πρόσκληση του αγαπημένου μου μαθητή Λάμπρου Αραπάκου «έπεσε» την κατάλληλη στιγμή.

-Δάσκαλε έχεις κάτι Καρναβαλικό να προβάλλουμε στις «Γέφυρες»;

Αν έχω, λέει!

Ότι θα προβληθεί την Κυριακή στις 8 το βράδυ στις «Γέφυρες» είναι μιά επιλογή από τις κινούμενες εικόνες, που αφού με πολύ κόπο βρήκα, παρουσίασα διά «γυμνού οφθαλμού» από το 2008 μέχρι και το 2011 στο Θέατρο «Λιθογραφείον" και στο «σινέ Ιντεάλ», κάτω από τον γενικό τίτλο «Καρναβάλι και Κινηματογράφος».
 

Ήταν μιά συν-διοργάνωση του «γυμνού οφθαλμού», των «Ανήσυχων εν πλω» και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, ο οποίος και κάλυπτε τον ταπεινό προϋπολογισμό.

Η αλήθεια είναι, ότι, παρά τους φόβους μου - οι οποίοι δυστυχώς επαληθεύτηκαν με τον χειρότερο τρόπο... - ανέλαβα να «τρέξω» αυτό το δρώμενο για έναν και μόνο άνθρωπο: τον γνήσιο και μεγάλο Καρναβαλιστή και σπουδαίο φίλο Γιάννη Σόμπολο.

Και για τον Γιάννη έψαχνα ήθελα να επιστρέψω. Και να πού οι αγαπημένες «Γέφυρες» και ο Λάμπρος Αραπάκος μου έδειξαν τον τρόπο και μου έδωσαν τον τόπο.

Την Κυριακή το βράδυ στις 8, στις «Γέφυρες». 
Για τα πραγματικά Καρναβάλια, πραγματικών ανθρώπων!

Και πάνω απ’ όλα για τον πραγματικό Καρναβαλιστή και γνήσιο φίλο Γιάννη Σόμπολο.

Καφέ Γέφυρες, Πατρέως 86

Lalibertà è terapeutica | FrancoBasaglia

Τηλ. 261 062 3963

https://www.facebook.com/cafegefires/

https://www.instagram.com/cafe_gefires/

Διαβάστε επίσης