Μια καλοστημένη φιέστα γεμάτη από ανορθολογικές «εξαγγελίες»

Του Θανάση Νταβλούρου

Και τώρα που το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας ανήκει στο παρελθόν, ας κάνουμε μερικές επισημάνσεις, τη σημασία των οποίων θα τη βρούμε μπροστά μας.  

Προφανώς κι επρόκειτο για μια επικοινωνιακή φιέστα, που στήθηκε από τον περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα, για εαυτόν και τον ΣΥΡΙΖΑ, στη στήριξη του οποίου προσδοκά στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι πίσω από το συνέδριο αυτό, το οποίο εξελίχθηκε σε μια απροκάλυπτη κυβερνητική προπαγάνδα, βρίσκεται η προαναφερόμενη πολιτική σκοπιμότητα.

Ως προς την ουσία των όσων εξήγγειλε το κυβερνητικό κλιμάκιο, είναι προφανές ότι οι περισσότερες «εξαγγελίες» δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, καθώς δεν υπακούν σε ορθολογικές επιλογές.

Πώς, φερ’ ειπείν, μπορεί να υποδεχθεί κανείς την «εξαγγελία» για ίδρυση μιας ακόμη Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όταν είναι κοινός τόπος ότι το δικηγορικό επάγγελμα έχει κορεστεί προ πολλού; Και κατά πόσο είναι εφικτή η ανέγερση διοικητηρίου στο χώρο του Λαδόπουλου;

Κατά τα λοιπά, ουδείς αμφισβητεί ότι τα μεγάλα έργα συνιστούν αναγκαία συνθήκη για να διαγράψουμε μια αναπτυξιακή τροχιά.  Η υλοποίηση τους, σε συνδυασμό με την πρόσβαση μας στο φυσικό αέριο, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, για να στρωθεί το κατάλληλο έδαφος για την έλευση της πολυπόθητης ανάπτυξης.

Όμως, ας συμφωνήσουμε ότι, εξίσου απαραίτητη, είναι και η εφαρμογή ενός διαφορετικού μείγματος πολιτικής, που θα ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδύσεων και θα ενισχύει την απασχόληση. Καλώς ή κακώς, άλλη συνταγή για την ανόρθωση της οικονομίας δεν υπάρχει.

Άλλωστε, ουδέποτε στα παγκόσμια χρονικά μια οικονομία κτίστηκε ή ανέκαμψε με δανεικά και (υπέρμετρους) φόρους.

Εμμένοντας σε μια δυσβάστακτη φορολογική πολιτική, που έχει γονατίσει την ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βυθίζει όλο και περισσότερο τη χώρα.

Κατά συνέπεια, για το σύντομο χρονικό διάστημα που έχει μπροστά της στη διακυβέρνηση της χώρας, η ανάπτυξη θα παραμείνει… τραγούδι.

Διαβάστε επίσης