Δείκτης Μάζας Σώματος: Πότε λέει “ψέμματα” για την υγεία σας

Υπολογισμός

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), μπορεί τελικά να μην είναι όσο ακριβής δείκτης κινδύνου πιστεύαμε για ενδεχόμενη καρδιακή νόσο ή διαβήτη, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί να ταξινομεί εσφαλμένα περίπου 75 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, που βρέθηκε ότι στην πραγματικότητα έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή διαβήτη, ή έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τα όσα “συμπεραίνει” για την υγεία τους ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα “ανεπαρκές” μέτρο αξιολόγησης της υγείας ενός ατόμου, υποστηρίζουν οι ερευνητές, μέσω της σχετικής δημοσίευσης της μελέτης που έκαναν στο επιστημονικό περιοδικό Obesity.

Για να παραμείνουν υγιείς, οι άνθρωποι πρέπει να “δίνουν προτεραιότητα στο να τρώνε ποιοτικά, να παραμένουν ενεργοί και να κοιμούνται καλά”, και όχι να επικεντρώνονται στο σωματικό τους βάρος, δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, ο δρ Jeffrey M. Hunger, υποψήφιος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Πώς έγινε η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τον ΔΜΣ περίπου 40.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ. Εξέτασαν επίσης στοιχεία σχετικά με την “καρδιομεταβολική υγεία” των συμμετεχόντων, η οποία είναι ο κίνδυνο για καρδιακή νόσο και διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων σχετικά με την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο στο αίμα, τα επίπεδα χοληστερόλης, ενδεχόμενη φλεγμονή και τα επίπεδα έκκρισης και μεταβολισμού της ινσουλίνης. Σύμφωνα με τον ορισμό που υιοθετήθηκε από τους ερευνητές, ένα άτομο θεωρείται “καρδιομεταβολικά υγιές” μόνο αν έχει υγιείς τιμές για τέσσερις ή περισσότερους από αυτούς τους δείκτες.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του ΔΜΣ των συμμετεχόντων και της καρδιομεταβολικής τους υγείας, διαπίστωσαν ότι σχεδόν το ήμισυ των ατόμων που ο Δείκτης Μάζας Σώματος τους κατατάσσει ως “υπέρβαρους” και το 29% εκείνων που κατατάσσονται ως “παχύσαρκοι” και το 16% των “πολύ παχύσαρκων” ήταν επί της ουσίας “καρδιομεταβολικά υγιείς”!

Τι λένε οι ερευνητές

“Πολλοί άνθρωποι βλέπουν την παχυσαρκία ως... θανατική ποινή”, λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Α. Janet Tomiyama, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, και προσθέτει: “Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι που μπορεί να είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, αλλά είναι ταυτόχρονα είναι απόλυτα υγιείς”.

Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός, ότι περισσότερο από το 30% των ανθρώπων, των οποίων ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν εντός του “φυσιολογικού” εύρους σωματικού βάρους, αποδείχτηκε ότι ήταν “καρδιομεταβολικά” ασθενείς.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης επισημάνει ότι η χρήση του ΔΜΣ ως μοναδικού εργαλείου αξιολόγησης της υγείας, είναι λανθασμένη. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity έδειξε ότι η περίμετρος της μέσης ήταν καλύτερος προγνωστικός δείκτης από τον ΔΜΣ για τους μελλοντικούς κινδύνους καρδιακών παθήσεων στα παιδιά. Και μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Pediatric Obesity, έδειξε ότι το 25% των παιδιών που ήταν παχύσαρκα με βάση το ποσοστό του σωματικού τους λίπους δεν είχαν αξιολογηθεί ως “παχύσαρκα” με βάση τον ΔΜΣ τους.

Διαβάστε επίσης