Η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΕΤΕΜ Αχαΐας για το 9ο Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΕΤΕΜ Αχαΐας στην έκτακτη συνεδρίασή της 2 Φεβ. 2018 αποφάσισε να συμμετάσχει  στις  συνεδρίες του 9ο Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Δυτική Ελλάδα: Πύλη Ανάπτυξης» που θα πραγματοποιηθεί  στην  Πάτρα, 5-6 Φεβρουαρίου 2018,   όπως και στην   κινητοποίηση-διαμαρτυρία-συλλαλητήριο  των  Φορέων  την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018  στις  17:30μμ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, από όλο το φάσμα της εργασίας όπου δραστηριοποιούνται αλλά και των ανέργων, να δηλώσουν συμμετοχή στην κινητοποίηση και να συγκεντρωθούν στην διασταύρωση των οδών Γούναρη & Όθωνος-Αμαλίας την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου  2018  στις  17:00μμ,  για

να αναδείξουμε τα προβλήματα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,
να προασπίσουμε τα δικαιώματα του κλάδου,
να αποτρέψουμε την διάλυση των Τ.Ε.Ι.,
να σταματήσουμε τον εμπαιγμό των  Υπουργών 

Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,  Κώστα Γαβρόγλου,

Υποδομών και Μεταφορών,  Χρήστου Σπίρτζη,

Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Γιώργου Σταθάκη,

Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  Όλγας Γεροβασίλη.

 

Στην Πάτρα της ανεργίας και των συσσιτίων η κυβέρνηση οργανώνει αναπτυξιακή φιέστα για τη Δυτική Ελλάδα, με τη συμμετοχή μεγάλου κυβερνητικού κλιμακίου και επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την Πάτρα, την Αχαΐα και την Δυτική Ελλάδα θα είχε, πράγματι, μεγάλη σημασία και πολιτική βαρύτητα αν οι επισκέψεις αυτές ήταν το μέσο ώστε η κυβέρνηση να πει στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδος πόσα εκ των υπεσχημένων της λύθηκαν, υλοποιήθηκαν ή έστω δρομολογήθηκαν. Το πιθανότερο όμως είναι ότι θα ακούσουμε ξανά τις ίδιες υποσχέσεις, τις ίδιες υπεκφυγές, τις ίδιες δήθεν δεσμευτικές εξαγγελίες. Τα τελευταία χρόνια η στασιμότητα στην Αχαΐα είναι περίτρανη. Κανένα νέο έργο, καμία ουσιαστική πρωτοβουλία ενίσχυσης των πολιτών, τίποτα που να υπαινίσσεται μια μικρή πρόοδο. Εκτός κι αν η κυβέρνηση εκλαμβάνει ως πρόοδο την διαχείριση έργων που κάποτε με σθένος αντιμαχόταν. Όμως, τα ερωτήματα είναι αμείλικτα :

Γιατί στη Δυτική Ελλάδα υπήρξε μείωση κατά 70% των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων και η μεγαλύτερη αποβιομηχανοποίηση που έγινε ποτέ;
Γιατί η Δυτική Ελλάδα έχει το 3ο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (29.8%) σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες;
Γιατί δεν προστατεύονται τα δάνεια κατοικίας αλλά αντίθετα απειλούνται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς;

 

Έρχεται σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο και ο πρωθυπουργός  χωρίς να φέρνουν καμία απάντηση  για τα τοπικά προβλήματα που επανειλημμένα έχουν τεθεί :

Δεν μας λένε γιατί δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου.
Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για την ολοκλήρωση και λειτουργία του φράγματος Πείρου–Παραπείρου και την μετέπειτα διαχείρισή του από διαδημοτικό φορέα.
Κωλυσιεργούν και δεν ολοκληρώνουν το σχεδιασμό για την περιμετρική διέλευση ή την πλήρη υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής.
Αφήνουν επί της ουσίας τη ΝΕΟ Πατρών–Πύργου χωρίς σχεδιασμό υλοποίησης, παραμένοντας χωρίς διασφαλίσεις η διασύνδεση μέχρι την Τσακωνα. Ολυμπία οδός, χωρίς την Αρχαία Ολυμπία δεν είναι Ολυμπία οδός.
Δεν προχωρούν τις διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών εξόρυξης πετρελαίου στο Κατάκολο, αλλά και τον σχεδιασμό και το πλάνο ανάπτυξης γεωτρήσεων στον Πατραϊκό κόλπο που οι γεωλογικές μελέτες παρομοίωσαν σαν ΄΄δεύτερο Πρίνο΄΄.
Δεν αποφασίζουν την δημιουργία μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, με την δημιουργία Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών Δυτ. Ελλάδας.
Δεν δίνουν παράταση στην χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων που έχουν πληγεί από σεισμούς, πυρκαγιές και κατολισθήσεις στην Δυτ. Ελλάδα.
Δεν προχωρούν στο σχεδιασμό αγωγού φυσικού αεριού. Το φυσικό αέριο πρέπει να φτάσει στη Δυτική Ελλάδα. Η επιχειρηματικότητα και η κατοικία, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσους όρους σε όλη τη χώρα.

 

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, έρχονται στην Πάτρα, έχοντας ήδη προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις»,  ο οποίος περιλαμβάνει κάποιες απίστευτες συντεχνιακές ρυθμίσεις, ιδιαίτερα αυτές του άρθρου 46. Ο νέος Νόμος,  εξακολουθεί :

να διαιωνίζει τον διαχωρισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης, εμμένοντας στον διακριτό ρόλο ων Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. γιατί στον καιρό της κρίσης επιβιώνουν οι ισχυροί ΄΄σύντεχνοι΄΄.
να μοιράζει τίτλους άνευ αντικειμένου στους Εκπαιδευτικούς και στις Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι, ώστε να διευκολυνθεί η διάλυση του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι!
να παραπέμπει, για ακόμη μία φορά, την επαγγελματική κατοχύρωση των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι στις καλένδες, με αόριστης σύνθεσης και αντικειμένου επιτροπές και αμφίβολης ισχύος μελλοντικά προεδρικά διατάγματα.
επιμένει στην αναγνώριση του GrecoMaster ενάντια στην ευρωπαϊκή πρακτική και τις σχετικές δεσμεύσεις της χώρας μας.
Να διατηρεί το επάγγελμα του Μηχανικού «κλειστό» στην χώρα μας, εις πείσμα των μνημονίων, με συνέπεια χιλιάδες Μηχανικοί ΤΕ να βιώνουν τον επαγγελματικό αποκλεισμό και να κρατούνται όμηροι από την γνώστη συντεχνία με τις σημαντικές προσβάσεις στο κοινοβούλιο, στα κόμματα, στο συνδικαλισμό!

 

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, έρχονται στην Πάτρα, έχοντας ήδη προχωρήσει στην ανάρτηση του σχεδίου νόμου για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (συγχώνευση των Τ.Ε.Ι Αθήνας–Πειραιά). Η Κυβέρνηση επιλέγει ουσιαστικά τη διάλυση των Τ.Ε.Ι, αφού οι αλλαγές στον Τεχνολογικό Τομέα των Α.Ε.Ι (Τ.Ε.Ι) δεν εντάσσονται σε μια συνολική και ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση αναδιάταξης όλων των Α.Ε.Ι και των δυο Τομέων. Αντιθέτως, με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» και με αποσπασματικές κινήσεις, η Κυβέρνηση απαξιώνει τον θεσμό των Τ.Ε.Ι, οδηγώντας τα περιφερειακά Τ.Ε.Ι σε υποβάθμιση, μέσω των διετών δομών, ή στην εξαφάνιση τους, μέσω των συγχωνεύσεων. Παράλληλα προκαλούν, για μια ακόμη φορά, τους νυν Πτυχιούχους, αφού δεν υπάρχει καμία διάταξη για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων επαγγελματικών δικαιωμάτων. Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση εγκλωβίζει τους νυν φοιτητές σε αυταπάτες, ενώ θα δημιουργήσει και νέα θύματα, τους Πτυχιούχους του “νέου” Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η πρώτη πράξη της Κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η έκδοση των εκκρεμών επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους νυν πτυχιούχους και φοιτητές στα ήδη λειτουργούντα Τμήματα και στη συνέχεια να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε συγχωνεύσεις, δεδομένου ότι διεθνώς τα 4 έτη σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης (240 ECTS) σε μία ειδικότητα οδηγούν σε αυτόνομες επαγγελματικές δραστηριότητες της ειδικότητας αυτής. Είναι μία προσπάθεια που αλλάζει τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα χωρίς όμως να αποτελεί παράγωγο ενός ολοκληρωμένου και ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η ΕΕΤΕΜ που εκφράζει το σύνολο των αποφοίτων Μηχανικών του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης εκπαίδευσης από την ίδρυση των Τ.Ε.Ι. μέχρι σήμερα, θεωρεί ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται αλλαγή στο καθεστώς Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας μας χωρίς να γίνεται λόγος για τους απόφοιτους τους και χωρίς να ζητείται η γνώμη των οργανωμένων φορέων τους.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε. ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΟΛΟΙ  ΣΤΗΝ  ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ  ΤΩΝ  ΟΔΩΝ  ΓΟΥΝΑΡΗ  & ΟΘΩΝΟΣ-ΑΜΑΛΙΑΣ

ΤΗΝ  ΤΡΙΤΗ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018  ΣΤΙΣ  17:00μμ.

Να παλέψουμε και διεκδικήσουμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας στην παιδεία, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στην ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της βιομηχανικής παραγωγής.          ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ