ΝΔ: Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% σε δύο χρόνια

29/01/2018 | 19:19

Το σχέδιό της για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων παρουσιάζει η ΝΔ, επισημαίνοντας πως «οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπόσχονταν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο τον διατήρησαν, αλλά με την πολιτική που ακολούθησαν ενέτειναν τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων, από την οποία εξαρτώνται σειρά κλάδων και χιλιάδες εργαζόμενοι».

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως είναι κρίσιμης σημασίας η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων για την ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο που στηρίζεται σε τρεις επιμέρους άξονες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων και τη δημιουργία κινήτρων για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΝΔ δεσμεύεται να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, κάτι που, όπως υπογραμμίζει, θα μειώσει την επιβάρυνση από τον φόρο ακίνητης περιουσίας στο 1% του ΑΕΠ, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Μείωση και της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων

Επιπρόσθετα, η ΝΔ δεσμεύεται να μειώσει τη γραφειοκρατία στη μεταβίβαση ακινήτων και σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά, που απαιτούνται σήμερα, θα περιοριστούν κατά ένα τρίτο, ενώ στη συνέχεια θα αυξηθούν σημαντικά τα δικαιολογητικά που θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για παροχή οικονομικών κινήτρων για όλες τις εργασίες που αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική, αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων, καθώς και την εν γένει συντήρηση και αξιοποίησή τους για την αγορά ακινήτων με τα εν λόγω κίνητρα να έχουν τη μορφή έκπτωσης φόρου, η οποία θα ισοδυναμεί με 40% έως 50% της συνολικής δαπάνης και θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα επόμενα τρία χρόνια.

Οι παραπάνω δράσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ, θα δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων και σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται πως πρέπει να ενισχυθεί η ζήτηση ακινήτων και από υπηκόους άλλων χωρών.

«Η Νέα Δημοκρατία -σε αντίθεση με ό,τι έκαναν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- δεν πρόκειται να δώσει ανεφάρμοστες και μαξιμαλιστικές υποσχέσεις, τις οποίες στη συνέχεια δεν θα τηρήσει. Οι δεσμεύσεις της είναι κοστολογημένες, υλοποιήσιμες και εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση της Πειραιώς.

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες αναισθησιολόγος και νοσηλευτής για τον θάνατο της 27χρονης Δώρας

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ