Υπό το φόβο χιονοστιβάδων το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Μετ΄ εμποδίων οι αφίξεις στο ελβετικό θέρετρο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται από σήμερα οι αρχές της Ελβετίας για τον κίνδυνο σχηματισμού χιονοστιβάδων καθώς νέες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στην περιοχή των Άλπεων μία ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

To ελβετικό θέρετρο όπου ξεκινά αύριο Τρίτη το σημαντικό αυτό διεθνές συνέδριο, με τη συμμετοχή της ελίτ της πολιτικής και της οικονομίας, έχει καλυφθεί με ένα παχύ στρώμα χιονιού απόψε, περιπλέκοντας τις αφίξεις των συμμετεχόντων.

Στο δελτίο που εξέδωσε το Ινστιτούτο Έρευνας για χιονοπτώσεις και χιονοστιβάδες- SLF του Νταβός, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο τμήμα της ορεινής περιοχής βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο χιονοστιβάδων στο επίπεδο 5, το υψηλότερο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα.

«Το φρέσκο χιόνι και οι όγκοι χιονιού που έχουν συγκεντρωθεί ενέχουν τον κίνδυνο να προκληθούν (χιονοστιβάδες). Έως αργά τη νύχτα αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός χιονοστιβάδων…» τονίζεται στο μετεωρολογικό δελτίο.

Οι όγκοι χιονιού, που θα σχηματισθούν, θα μπορούσαν να είναι μεγάλοι σε έκταση και σε βάθος με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τα εκτεθειμένα κτίρια και τους δρόμους.

Η συγκέντρωση χιονιού είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφθεί από το 1999.

Στο Νταβός, όπου οι αρχές απομάκρυναν περίπου 25 ανθρώπους από τα σπίτια που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, οι δρόμοι παραμένουν ανοικτοί καθώς συνεργεία προχώρησαν σε ελεγχόμενες εκρήξεις για να ελαττώσουν την πιθανότητα χιονοστιβάδων.

«Κατά τη διάρκεια των έξι των τελευταίων ημερών, έπεσαν 159 εκατοστά χιονιού στο Νταβός (…) πρόκειται για μια συσσώρευση φρέσκου χιονιού που δεν έχουμε ξανακαταγράψει τα τελευταία 20 χρόνια» τόνισε το SLF.

«Από απόψε το βράδυ έως το τέλος της χιονόπτωσης τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, αναμένονται επιπλέον 20- 40 εκατοστά χιόνι» σημείωσε το Ινστιτούτο που κάνει λόγο για μια «σπάνια» κατάσταση.

Οι χιονοπτώσεις που καταγράφονται από το απόγευμα τοπική ώρα προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία και την προσγείωση των ελικοπτέρων όπου επιβαίνουν πρόσωπα VIP.

Ένας οικονομολόγος που θα συμμετάσχει στο συνέδριο περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι χρειάστηκε δύο ώρες να διασχίσει με αυτοκίνητο τα 12 τελευταία χλμ έως την πόλη.

Την ίδια ώρα, στο Ζερμάτ στη βορειοδυτική Ελβετία η κυκλοφορία στους δρόμους έχει διακοπεί και το σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένει αποκλεισμένο. Εξαιτίας της κακοκαιρίας οι επιχειρήσεις μεταφοράς πολιτών με ελικόπτερο από και προς το δημοφιλές θέρετρο έχουν διακοπεί, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο τύπου της πόλης.

Μια ομάδα διάσωσης ανέλαβε την αεροδιακομιδή μιας εγκύου, που επρόκειτο να γεννήσει, από το Ελμ στο καντόνι Γκλάρους όπου οι χιονοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των δρόμων.

Διαβάστε επίσης