Επίσκεψη–ξενάγηση της Κοινο_Τοπίας στην έκθεση «Αχαΐα 1934-1944. Δέκα χρόνια αγώνων και ελπίδων» με το Βασίλη Λάζαρη

την κυριακη 28 Ιανουαριου

Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη–ξενάγηση διοργανώνει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπίαwww.koinotopia.gr την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας.

Η επίσκεψη αφορά την έκθεση «Αχαΐα 1934-1944. Δέκα χρόνια αγώνων και ελπίδων» και η οποία περιλαμβάνει ντοκουμέντα από το αρχείο του ιστορικού, συγγραφέα και φιλόλογου Βασίλη Λάζαρη ο οποίος θα κάνει και την ξενάγηση. Σπάνια χειρόγραφα και απόρρητα επίσημα έγγραφα από τα χρόνια του μεσοπολέμου, μέχρι και την απελευθέρωση από το γερμανο-ιταλικό ζυγό, τον Οκτώβριο του 1944 «φωτίζουν» την τοπική ιστορία της Πάτρας και της Αχαΐας.

Την ιδιαίτερη και ιστορικής σημασίας αυτή έκθεση, με σπάνιο αρχειακό υλικό που εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος Ιωάννης Μόσχος ο οποίος σε σχετικό άρθρο του αναφέρει: Το πολύτιμο αρχείο του ιστορικού Β. Λάζαρη αποτελεί το βασικό πυρήνα της έκθεσης, την οποία εμπλουτίζουν και μοναδικά εκθέματα, που διατέθηκαν για το σκοπό αυτό από φορείς και ιδρύματα αλλά και από μεμονωμένους συλλέκτες. Αφορά στο περιορισμένο χρονικό πλαίσιο μιας δεκαετίας 1934-44 κατά την οποία όμως η πυκνότητα των ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν φαντάζει εκρηκτική. Η έκθεση διαφωτίζει άγνωστες πτυχές της σημαντικής εκείνης περιόδου μέσα από την παράθεση των αδιάψευστων μαρτύρων, που είναι τα ποικίλα γραπτά ντοκουμέντα του Αρχείου. Μουσειογραφικά κατέστη κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξή του στη σωστή του διάσταση. Αποφεύχθηκαν θεαματικές παρουσιάσεις και προτιμήθηκαν ταπεινά υλικά για την ανάρτησή του, τέτοια που θα ήταν ικανά να παραμείνουν πιο πίσω από τη σπουδαιότητα κα τη σημασία του ίδιου του αρχειακού υλικού που πρέπει να είναι σ πρώτο πλάνο.

Η δράση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια ενός διαχρονικού σχεδιασμού της Κοινο_Τοπίας που στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας με τη βοήθεια συμπολιτών με ειδίκευση γνωστικού αντικειμένου.

Στην ξενάγηση που είναι δωρεάν μπορούν να μετάσχουν άτομα από 15 ετών αφού προηγουμένως προμηθευτούν την απαραίτητη κάρτα συμμετοχής. Για την προμήθεια της μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 2615.002009 (γραμματεία Κοινο_Τοπίας). Λόγω του περιορισμένου αριθμού θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ