Η Λετίσια Κάστα καταγγέλλει το #Μe Too και το «μίσος κατά των ανδρών»

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΑ, ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ»

Μετά την Κατρίν Ντενέβ άλλη μια διάσημη Γαλλίδα στρέφει τα πυρά της εναντίον του κινήματος #ΜeToo και του κύματος καταγγελιών εις βάρος ανδρών για σεξουαλική παρενόχληση.

Ο λόγος για την διάσημη ηθοποιό και μοντέλο Λετίσια Κάστα, η οποία υποστηρίζει ότι η «εκστρατεία της κατάδοσης» ανδρών μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Γουάινστιν ουσιαστικά μετατρέπει τις γυναίκες σε θύματα.

«Δεν είμαι φεμινίστρια, αλλά γυναίκα», είπε η 39χρονη σε τοπικό δίκτυο της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Κορσικής. «Οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται... Πώς μπορούμε να εκχωρούμε τόση εξουσία σε άλλους; Είμαστε αρκετά μεγάλες για να λέμε αυτό που θέλουμε. Είμαστε υπεύθυνες για τον εαυτό μας», δήλωσε στο Corse-Matin.

«Δεν συμφωνώ με το #balancetonporc [το γαλλικό αντίστοιχο του #MeToo]. Τι θα ακολουθήσει; Το #shameyourslut; Η εχθρότητα και το μίσος κατά των ανδρών δεν θα οδηγήσει τα πράγματα πουθενά», δήλωσε η παντρεμένη με τον ηθοποιό Λουίς Γκαρέλ, Κάστα.

Η Μαριάν της Γαλλικής Δημοκρατίας με τα χαρακτηριστικά της Λετίσια Κάστα

Το μοντέλο που δάνεισε to 1999 τα χαρακτηριστικά της, στην προτομή της Μαριάν – του γυναικείου συμβόλου της Γαλλικής Δημοκρατίας- είπε ότι μετά το σκάνδαλο Γουάινστιν η προσοχή εστιάστηκε σε επώνυμα θύματα και επώνυμους «θηρευτές» αποσπώντας την προσοχή από άλλα μείζονος σημασίας γυναικείου ενδιαφέροντος θέματα: «Με σοκάρει όταν ακούω για γυναίκες που τις ξυλοφορτώνουν έως θανάτου και μολις που αναφέρονται στις ειδήσεις. Ας μην μιλούμε μόνον για τις ηθοποιούς του Χόλιγουντ, αλλά για όλα τα θύματα. Καθώς και για τις ηρωίδες. Πχ. Υπάρχουν γυναίκες που κάνουν αθλητικά επιτεύγματα και αγνοούνται. Ας δούμε ολόκληρη την εικόνα».

Η Λετίσια Κάστα ποζάρει στο κόκκινο χαλί στις Κάννες τον περασμένο Μάιο (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η σταρ, μία από τις πιο «καυτές» γυναίκες της δεκαετίας του '90 και πρώην «άγγελος» της Victoria Secret ακολουθεί στα βήματα μιας άλλης ηθοποιού, της Κατρίν Ντενέβ, η οποία μαζί μέ άλλες 100 επώνυμες Γαλλίδες υπερασπίστηκαν προ ημερών με ανοικτή επιστολή τους στη Le Monde το δικαίωμα και την ελευθερία των ανδρών «να ενοχλούν» τις γυναίκες, καταγγέλλοντας ως «κυνήγι μαγισσών» την «πουριτανική» εκστρατεία κατάδοσης εναντίον τους, που δεν αφήνει περιθώρια στους κατηγορούμενους να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και παρουσιάζει τις γυναίκες ως «αιώνια θύματα».

Η επιστολή αυτή προκάλεσε ένα πόλεμο στο Διαδίκτυο, τους ακαδημαϊκούς κύκλους, τα ειδησεογραφικά site, ενώ η Ντενέβ και οι άλλες υπογράφουσες ήρθαν αντιμέτωπες με μπαράζ κριτικών και στη χώρα τους με φεμινίστριες να δηλώνουν ότι έπαθαν σοκ, σε μια περίοδο που η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο κατά της παρενόχλησης στο δρόμο και έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να εξηγήσει τη διαφορά ανάμεσα στο συναινετικό φλερτ και την παρενόχληση.