Στην Πάτρα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα εγκαίνια στο σπίτι του Κωστή Παλαμά

εγκαίνια έκθεσης και στο ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στην Πάτρα θα βρεθεί σήμερα Σάββατο 13 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να εγκαινιάσει τη "Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά", στο κτίριο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο μεγάλος ποιητής.

Η «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» (ΣΓΚΠ) στην οδό Κορίνθου πλησίον της Κολοκοτρώνη, εγκαινιάζεται στην πόλη της Πάτρας αυτό το σαββατοκύριακο, 13-14 Ιανουαρίου 2017, με μια σειρά εκδηλώσεων. Τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου κτιρίου στην οδό Κορίνθου, όπου γεννήθηκε ο ποιητής το 1859 και θα φιλοξενεί πλέον τη «Στέγη», θα πραγματοποιηθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 6μμ.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων διοργανώνεται επίσης επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η Πάτρα του Παλαμά», οι εργασίες του οποίου θα φιλοξενηθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αχαικής πρωτεύουσας στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2018. Η συνεδρία του Σαββάτου 13/1 (ώρες 9.00 π.μ. - 12.30 μ.μ.) έχει τον θεματικό άξονα «Η Πάτρα του Παλαμά», ενώ το πρωί της Κυριακής, 14/1 (ώρες 10.00 – 12.00) θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Δεδομένα και Ζητούμενα της Παλαμαϊκής Φιλοσοφίας».

Εξάλλου στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου θα δοθεί και συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο των εγκαινίων της Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς.

Εγκαίνια έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 19.00 θα εγκαινιάσει την Έκθεση Ντοκουμέντων (Αρχείο Βασίλη Κ. Λάζαρη) «Αχαΐα 1934-1944 δέκα χρόνια αγώνων και ελπίδων» στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, στη νέα εθνική οδό Πατρών Αθηνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Μαρτίου 2018 και για 1η φορά φέρνει στο φως της δημοσιότητας σπάνια χειρόγραφα και απόρρητα επίσημα έγγραφα για την Πάτρα και την Αχαΐα, από τα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου μέχρι και την απελευθέρωση από το γερμανο-ιταλικό ζυγό τον Οκτώβριο του 1944.

 

 

Διαβάστε επίσης