Η Κοινο_Τοπία προτρέπει τους πολίτες να χρησιμοποιούν την πάνινη τσάντα της οργάνωσης ή τσάντες πολλαπλών χρήσεων για τις αγορές τους

Από 1 Ιανουαρίου 2018 εφαρμόζεται στα καταστήματα πώλησης στην Ελλάδα η χρέωση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης με περιβαλλοντικό τέλος αξίας 0,03 λεπτά συν ΦΠΑ ανά τεμάχιο όπως ορίστηκε με απόφαση συναρμόδιων Υπουργείων. Αυτό έγινε στο πλαίσιο της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας 2015/720/ΕΕ όπου καθορίζονται μέτρα και κανόνες για τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.grθέλοντας να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην εθνική προσπάθειατύπωσε και κυκλοφορεί Πάνινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων με οικολογικό μήνυμα.

Τις τσάντες αυτές μπορείτε να τις προμηθευτείτε από τα γραφεία της Κοινο_ΤοπίαςΜαιζώνος 139 (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου) προς 3€ έκαστη ή 5€ τις δύο ή καλώντας στο 2615.002009 για διανομή κατ’ οίκον αν πρόκειται για κάποιο αριθμό.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) αντιστοιχούν περίπου 400 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος. Σημειώνεται ότι ακόμα και η πιο συντηρητική εκτίμηση φέρνει τηνΕλλάδα στην 1η θέση σε κατανάλωση, μακριά τόσο από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο των 175 τεμαχίων, όσο και από τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα «που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δε θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2025». Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα πρέπει η κατανάλωση στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 80% ως το 2019 και 90% ως το 2025.

Ένας από τους βασικούς στόχους της καμπάνιας είναι η ενεργοποίηση του κοινού, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι χρειάζεται ενημέρωση του κοινού. Για παράδειγμα, ενώ το 91% του κοινού συμφωνεί ότι οι σακούλες πρέπει να μειωθούν, ενώ μάλιστα το 64% θεωρεί ότι πρέπει να απαγορευτεί η διάθεση τους και ενώ 2 στους 3 καταναλωτές δηλώνουν ότι κατέχουν κάποιου είδους επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα, μόλις το 8% χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες συστηματικά (πάντα) και το 23% επαρκώς (συχνά). Ο βασικός λόγος φαίνεται ότι είναι ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί επαρκώς τα αντανακλαστικά τους καθώς 1 στους 2 δηλώνει ότι δεν τις χρησιμοποιεί επειδή δεν το θυμάται.

Ο στόχος της Κοινο_Τοπίας είναι μέσω της ενημέρωσης να ενταθεί η χρήση της επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας, η οποία σήμερα φαίνεται ότι αποτελεί τη βέλτιστη εναλλακτική.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ