Μια νέα δημόσια κεντρική υπηρεσία με 17 κτηματολογικά γραφεία (ένα σε κάθε περιφέρεια, πλην της Αττικής που θα έχει τρία και της Κεντρικής Μακεδονίας που θα έχει δύο) και 68 υποκαταστήματα (σε μεγάλες πόλεις ή νησιά) είναι η νέα δομή που το υπουργείο Περιβάλλοντος προτείνει να υποκαταστήσει τα σημερινά κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία.
Στον νέο οργανισμό θα μεταφερθούν όλοι όσοι εργάζονται σήμερα σε υποθηκοφυλακεία και στην εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ), ακόμα και με τη σύσταση προσωρινών προσωποπαγών θέσεων, χωρίς η ίδρυση του νέου οργανισμού να γίνει η ευκαιρία για ένα «ξεκαθάρισμα» μεταξύ όσων είναι πραγματικά χρήσιμοι στη νέα δομή και όσων απλά βρέθηκαν με κάποιον τρόπο να κατέχουν μια θέση ή απλά πλεονάζουν.
Το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου, που δόθηκε με καθυστέρηση πολλών μηνών σε διαβούλευση, έχει ως στόχο να συνενώσει τις υφιστάμενες δομές (ΕΚΧΑ και κτηματολογικά γραφεία) με όσες καταργούνται με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μιας περιοχής (έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία). Η μετάβαση θα γίνει σε διάστημα δύο ετών. Ο νέος οργανισμός, που ονομάζεται «Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου» (ΟΕΚΤ), είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (και όχι Α.Ε. του Δημοσίου, όπως η ΕΚΧΑ) που εποπτεύεται από το υπ. Περιβάλλοντος. Η ΕΚΧΑ, τα κτηματολογικά γραφεία, τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία και οι ειδικές περιπτώσεις (κτηματολογικά γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου, πρωτευούσης, Θεσσαλονίκης, Πειραιά) καταργούνται σε δύο χρόνια και οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις τους μεταφέρονται σταδιακά στον νέο οργανισμό.
Στη νέα δομή τα 17 κτηματολογικά γραφεία θα διαθέτουν 68 «υποκαταστήματα». Η Αττική, π.χ., θα έχει τρία γραφεία: Αθηνών με υποκαταστήματα σε Χαλάνδρι, Περιστέρι, Ηλιούπολη. Αττικής με υποκαταστήματα σε Μαρούσι, Κηφισιά, Αχαρνές, Ελευσίνα, Μαραθώνα. Πειραιώς και Νήσων, με υποκαταστήματα Γλυφάδας και Π. Φαλήρου.
Υποκαταστήματα θα ιδρυθούν και σε κάποια νησιά: π.χ., το κτηματολογικό γραφείο Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο θα έχει υποκαταστήματα σε Ανδρο, Θήρα, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Μήλο.
Ο νέος οργανισμός θα έχει 1.048 εργαζόμενους. Οι 86 θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι: πρόκειται για τους προϊστάμενους των κτηματολογικών γραφείων, οι οποίοι θα είναι είτε οι παλιοί υποθηκοφύλακες των έμμισθων γραφείων (που είναι σήμερα υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης) ή οι επικεφαλής των αμίσθων γραφείων, που θα διοριστούν στο Δημόσιο. Οι υποθηκοφύλακες θα προσλαμβάνονται ακόμα κι αν δεν χρειάζονται (δηλαδή δεν υπάρχει αντίστοιχη κενή θέση), με τη σύσταση προσωποπαγούς θέσης.
Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η επιλογή αυτή δίνει μια μελλοντική ευελιξία στον νέο φορέα να προχωρήσει σε περικοπές, όταν αυτός αυτοματοποιηθεί τόσο που να μη χρειάζεται το ίδιο προσωπικό. Η ΕΚΧΑ μεταφέρεται «ολόκληρη» στα κεντρικά του νέου οργανισμού και μάλιστα με τη μορφή που θα έπρεπε βάσει του οργανογράμματός της να έχει (σήμερα κάποιες θέσεις είναι κενές). Μαζί της βέβαια μεταφέρονται και όσοι πλεονάζουν (δηλαδή δεν προβλέπεται η θέση τους στον νέο οργανισμό) με τη σύσταση προσωποπαγών θέσεων που θα καταργηθούν μετά την αποχώρησή τους. Οι υπάλληλοι των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων μπορούν να διοριστούν σε υπηρεσίες του υπ. Δικαιοσύνης ακόμα και σε προσωποπαγή θέση. Το ίδιο (διατήρηση σε προσωποπαγείς θέσεις) θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους στο κτηματολογικό γραφείο πρωτευούσης.
Αναλυτικά, η δομή του νέου Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου προτείνεται να είναι η εξής:
Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα. Υποκαταστήματα σε Αίγιο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Πύργο, Αμαλιάδα, Ζάκυνθο.
Κτηματολογικό Γραφείο Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Υποκαταστήματα σε Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη.
Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Υποκαταστήματα σε Καλαμαριά και Λαγκαδά.
Κτηματολογικό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Υποκαταστήματα σε Βέροια, Κιλκίς, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Σέρρες, Πολύγυρο.
Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη. Υποκαταστήματα σε Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα.
Κτηματολογικό Γραφείο Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα. Υποκαταστήματα σε Αρτα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα.
Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα. Υποκαταστήματα σε Τύρναβο, Kαρδίτσα, Βόλο, Σκιάθο, Τρίκαλα.
Κτηματολογικό Γραφείο Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λαμία. Υποκαταστήματα σε Λιβαδειά, Θήβα, Χαλκίδα, καρπενήσι, Άμφισσα.
Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. Υποκαταστήματα σε Χαλάνδρι, Περιστέρι, Ηλιούπολη.
Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής, με έδρα το Κορωπί. Υποκαταστήματα σε Μαρούσι, Κηφισιά, Αχαρνές, Ελευσίνα, Μαραθώνα.
Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιώς και Νήσων, με έδρα τον Πειραιά. Υποκαταστήματα σε Γλυφάδα και παλαιό Φάληρο.
Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη. Υποκαταστήματα σε Ναύπλιο, Κόρινθο, Σπάρτη, Καλαμάτα.
Κτηματολογικό Γραφείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλίνη. Υποκαταστήματα σε Χίο, Ικαρία, Σάμο, Λήμνο.
Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων, με έδρα την Ερμούπολη. Υποκαταστήματα σε Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Θήρα, Μήλο.
Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο. Υποκαταστήματα σε Ρέθυμνο, Χανιά, Νεάπολη Λασιθίου.
Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο. Υποκαταστήματα σε Κω-Λέρο, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Πάτμο.
Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα. Υποκαταστήματα σε Λευκάδα και Κεφαλονιά.