Πυρά δικαστών κατά κυβερνητικών στελεχών: Οι προκλήσεις δεν θα μένουν αναπάντητες

Για «σπέκουλα» και «επιχείρηση κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης

Για «εσκεμμένη στρέβλωση της πραγματικότητας, συκοφαντίες, μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, διότι οι αποφάσεις τους δεν εξυπηρετούσαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, αναφερόμενος σε επικριτικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που αφορούν δικαστικές αποφάσεις.

Μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης, σημείωσε ότι αυτό που γίνεται « δεν είναι κριτική δικαστικών αποφάσεων, η οποία είναι όχι μόνο θεμιτή αλλά και αναγκαία για την βελτίωση του απονεμόμενου δικαστικού έργου», τονίζοντας ότι «το Δικαστικό Σώμα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια, ούτε θα γίνει μέρος του προβλήματος. Δεν θα αφήνουμε όμως αναπάντητες προκλήσεις, αλλά αιτιολογημένα θα εξηγούμε στην κοινωνία τους σκοπούς που κάθε φορά επιδιώκονται.».

Πόθεν έσχες δικαστών

Ο κ. Σεβαστιδης αναφέρθηκε και στο πόθεν εσχες των δικαστών, θέμα που έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβερνησης και των δικαστικών λειτουργών κατόπιν της αποφασης του ΣΤΕ. «Κατά περίεργο τρόπο, το συγκεκριμένο θέμα έγινε πολλές φορές αντικείμενο σπέκουλας και πολιτικής εκμετάλλευσης. Με επιμονή και σε υψηλούς τόνους ακούστηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι δήθεν οι δικαστές αρνούνται να καταθέσουν δηλώσεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό, ούτε επιχειρήθηκε ανάλογη εκστρατεία συκοφάντησης σε βάρος του δικαστικού σώματος εδώ και πολλά χρόνια. Ποια είναι η πραγματικότητα:

Οι δικαστές αμφισβητήσαμε με τις προσφυγές μας στο ΣτΕ συγκεκριμένα σημεία του νέου τύπου υποβολής των δηλώσεων και πράγματι δικαιωθήκαμε με την 2649/2017 απόφαση της ΟλΣτΕ. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ την υποβολή των δηλώσεων αφού άλλωστε είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε με συνέπεια δηλώσεις Πόθεν Έσχες εδώ και 20 χρόνια. Η απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση για το Πόθεν Έσχες στα περισσότερα σημεία της δεν αφορά ειδικά τους δικαστές αλλά αφορά όλους τους υπόχρεους σε υποβολή δηλώσεων. Ποια λοιπόν είναι η ξεχωριστή μεταχείριση που ζητούν οι δικαστές; Αντίθετα ειδική μεταχείριση έχουν εξασφαλίσει οι Υπουργοί και οι Βουλευτές οι οποίοι πρέπει να εξηγήσουν στο λαό γιατί δεν ελέγχονται στο Πόθεν Έσχες που υποβάλλουν από την επιτροπή στην οποία υπάγονται όλοι οι άλλοι υπόχρεοι αλλά από ειδική επιτροπή της Βουλής.»

Απών ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Στην Γενική Συνέλευση το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Παπασπύρου ενώ η απουσία του Υπουργού Σταύρου Κοντονή σχολιάστηκε από το Μέλος της Ένωσης Νίκο Σαλάτα με την έναρξη της διαδικασίας. Όπως είπε, αυτό « δεν έχει ξανασυμβεί».

Ο κ. Παπασπύρου ξεκίνησε την ομιλία του απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τη βελτίωση των δικαστικών υποδομών. Όταν αναφέρθηκε στο «σπάσιμο»του Πρωτοδικείου Αθηνών σημείωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε», με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό που βρισκόταν στο ακροατήριο να του απαντά « κι εμείς το ίδιο», κάνοντας σαφές ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των δικηγόρων που δεν συμφωνούν με αυτή την αλλαγή.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου , αν και κράτησε χαμηλούς τόνους σε σχέση με εκείνους που είχε χρησιμοποιήσει ο πολιτικός του προϊστάμενος, Σταύρος Κοντονής, στην ΓΣ της Ένωσης Εισαγγελέων, δεν άφησε ασχολίαστη την τοποθέτηση του κ. Σεβαστιδη σχετικά με την κριτική που γίνεται για τις δικαστικές αποφάσεις. Όπως είπε, «οι νόμοι επιβάλλεται να τηρούνται, ωστόσο για να αισθάνεται κανείς ότι αξίζει και να τους αποδεχθεί, πρέπει να πείθεται. Διαφορετικά, και στην μια και στην άλλη περίπτωση παρουσιάζονται απλώς ως ένα αποτυπώματος βούλησης των ισχυρών. Κοινός στόχος ωστόσο αποτελεί και πρέπει να αποτελεί όχι η δικαίωση της ισχύος αλλά η ισχυροποίηση του δικαίου. Ο Αριστόβουλος Μάνεσης μας κληροδότησε την άποψη ότι οι λειτουργίες διακρίνονται αλλά και διασταυρώνονται με τελικό στόχο τη διασφάλιση της λαϊκής κυριαρχίας», κατέληξε ο κ. Παπασπύρου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Χριστόφορος Σεβαστιδης, του απάντησε με μια φράση του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Βασίλη Σκουρη: «κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να επικρίνουν δικαστικές αποφάσεις , οι οποίες επιδέχονται γενικά κριτικής, αλλά όχι από τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας των όποιον συνταγματικό καθήκον είναι να συμμορφώνονται σε αυτές και να τις εκτελούν».

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης