Η απασχόληση ανεβαίνει, η ποιότητα των θέσεων εργασίας πέφτει

οι συνθήκες επιδεινώνονται

Την ετήσια αύξηση της απασχόλησης κατά 2% στο γ' τρίμηνο 2017 επιβεβαιώνει η Eurostat. Ωστόσο τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι ακριβώς αντίθετη πορεία ακολουθεί η ποιότητα των θέσεων εργασίας με τις ευέλικτες μορφές να κυριαρχούν, ενώ ραγδαία επιδείνωση εμφανίζουν και οι συνθήκες εργασίας. 

Ενδεικτικό είναι ότι τον Νοέμβριο πάνω από το 58% των νέων προσλήψεων αφορούσαν μορφές ευέλικτης εργασίας, τάση που χαρακτήρισε και το εξεταζόμενο γ' τρίμηνο 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη. 

Η κατηγορία των φτωχών εργαζομένων πληθαίνει, οι πτυχιούχοι με μισθούς πείνας αυξάνονται στρέφοντας και αυτοί αργά ή γρήγορα το βλέμμα τους στο εξωτερικό, ενώ την ίδια στιγμή εξαπλώνεται  και ο εργασιακός εκφοβισμός(γνωστός με τον αγγλικό όρο «mobbing»), όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Αισθητή αύξηση της απασχόλησης καταγράφεται και σε ΕΕ και ευρωζώνη.


Σύμφωνα με τη Eurostat, το γ' τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, η ΕΕ και η ευρωζώνη καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση απασχόλησης. Συγκεκριμένα, στην ΕΕ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% και στην ευρωζώνη κατά 0,4%. Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε στην ΕΕ κατά 236,3 εκατομμύρια και στην ευρωζώνη κατά 156,3 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μέσα σε ένα χρόνο (σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016), η απασχόληση αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 2%, στην ευρωζώνη κατά 1,7% και στην ΕΕ κατά 1,8%. 

Το τρίτο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, η απασχόληση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,1%.

 

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης