Γιλντιρίμ: Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη

«Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο»

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα και τις αναφορές του στη Συνθήκη της Λωζάνης, από την τουρκική Βουλή, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως το Αιγαίο «δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη» ενώ μίλησε και για 132 κομμάτια βράχων ή βραχονησίδες, η κυριαρχία των οποίων παραμένει υπό αμφισβήτηση.

«Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μη ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Γιλντιρίμ, «ο αείμνηστος πρόεδρος της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, το 1998 είπε το εξής: "Στη θάλασσα του Αιγαίου, όταν λέμε για γκρίζες ζώνες, μιλάμε για περίπου 132 κομμάτια βράχων και βραχονησίδες". Δηλαδή κομμάτια που δεν καθορίστηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης η κυριαρχία του. Εμείς λέμε ότι "δεν ανήκουν σε εσάς", εκείνοι λένε αντίστοιχα ότι "δεν ανήκουν σε εσάς". Είναι ένα ζήτημα υπό αμφισβήτηση».

Νωρίτερα σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι στο ταξίδι του στην Αθήνα δεν ανέφερε τίποτα για τα 18 νησιά που φέρεται να κατέχει η Ελλάδα. «Αντί ο Ερντογάν να ζητήσει πίσω τα 18 νησιά του Αιγαίου, που έχει καταλάβει παράνομα η Ελλάδα, μίλησε για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης», δήλωσε ο επικεφαλής του κεμαλικού κόμματος.

Διαβάστε επίσης