Το 60% των Αμερικανών θεωρεί ότι η εκλογή Τραμπ αύξησε την διαφθορά

στις ΗΠΑ

Πολύ πιο διεφθαρμένη θεωρούν την κοινωνία τους οι Αμερικανοί πολίτες, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό προκύπτει από έρευνα που έκανε η οργάνωση "Διεθνής Διαφάνεια".

Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτώμενους εκτιμούν πως οι πράξεις διαφθοράς αυξήθηκαν από την εκλογή Τραμπ και μετά. Τον Ιανουράριο του 2016 τρεις στους δέκα μιλούσαν για αύξηση της διαφθοράς.

Η διαφθορά είναι ενδημικό πρόβλημα στον Λευκό Οίκο για το 44% των ερωτηθέντων Αμερικανών, ποσοστό αυξημένο κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Και το Κογκρέσο είναι εκείνο που αναφέρεται πιο συχνά ως διεφθαρμένο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες εκτιμούσαν το 2016 πως η κυβέρνηση απέτυχε στον αγώνα της κατά της διαφθοράς, το ποσοστό αυτό έχει φθάσει το 70% σήμερα.

«Οι αιρετοί μας απέτυχαν (στις προσπάθειες) να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη όσον αφορά την ικανότητα της Ουάσινγκτον να τίθεται στην υπηρεσία του λαού. Εξακολουθούν να θεωρούνται εκπρόσωποι συμφερόντων μιας επιχειρηματικής ελίτ», σχολίασε η Ζόι Ράιτερ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικώς σε δείγμα 1.005 ενηλίκων από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο με περιθώριο λάθους 3,1%.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε στους γιους του τον καθημερινό έλεγχο των επιχειρήσεών του, αλλά διατήρησε όλα τα μερίδιά του στην Οργάνωση Τραμπ. Με μια αυτοκρατορία που διαθέτει παρακλάδια σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων του Αμερικανού προέδρου.