Αιγίο - Συνεχίζεται η κόντρα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ

τι λεει η δημοτικη αρχη

Στην αντεπίθεση αρχίζει να περνά η δημοτική αρχή της Αιγιάλειας, στην αντιπαράθεση που μέρες τώρα έχει ξεσπάσει μεταξύ αυτής και κατοίκων της ανατολικής Αιγιάλειας, για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της περιοχής τους, με σφοδρό αίτημα των πολιτών, ο ΧΥΤΑ να κλείσει οριστικά και να αποκατασταθεί, ως «υπερκορεσμένος».
Ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, «πετάει το μπαλάκι» στην Κυβέρνηση. Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έβαλε τον δήμο να φτιάξει Τοπικό Σχέδιο μακροπρόθεσμης διαχείρισης των απορριμμάτων και μετά τον ξέχασε!
«Κάναμε άρτια τεχνική και περιβαλλοντική μελέτη, μαζί με τον γειτονικό δήμο Καλαβρύτων και, τώρα περιμένουμε την έγκριση και χρηματοδότηση με 20 περίπου εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα τίποτα» υποστηρίζει, αποσαφηνίζοντας ότι ο δήμος από μόνος του δεν έχει το δικαίωμα να κάτι κάτι από μόνος του και δεν το 'κανε.
Ο δήμος, προτάσσει και τα έργα που ξενικά στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, ύψους 200.000 ευρώ, αφού ήδη αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι για τη λειτουργία βιαερίου και αλλαγής γαιοϋφασμάτων, ενώ μετά από χρόνια ενεργοποιείται η πρέσα στον ΣΜΑ και το ζύγισμα των απορριμματοφόρων, στην επισκευασμένη γεφυροπλάστιγγα.
Επίθεση εξαπολύει ο κ. Παναγόπουλος και για τα αίτια της μικρής απόδοσης του συστήματος ανακύκλωσης στο δήμο, λέγοντας ότι "η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης παρότι της ζητήθηκε, δεν έστειλε ειδικούς κάδους και σακούλες, ενώ δεν έδωσε και χρήματα από το αποθεματικό, που όπως διατείνεται έχει".
Απάναντι στους αντιδρώντες κατοίκους και συλλόγους πάντως, ο δήμαρχος κρατά ήπια συμπεριφορά, λέγοντας πως «δεν επιθυμεί κατάσταση ζούγκλας, ούτε εχθρότητες μεταξύ δημοτών», έχοντας και την ασφάλεια της νέας περιόδου «έκτακτης ανάγκης» μέχρι 12 Φεβρουαρίου, ημερομηνία ορόσημο για την εξεύρεση λύσης (πιθανά με μεταφορά σε ΧΥΤΑ κοντά στη Λαμία) και στοχεύοντας να πείσει με προτάσεις και λύσεις, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στα μέσα Ιανουαρίου.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Πάντως οι κάτοικοι, επιμένουν στα περί «ανευθυνότητας» του δήμου,κάνοντας και αυτοκριτική, αφού πιάστηκαν ευκολόπιστοι και ανεκτικοί μέχρι σήμερα, θέτοντας το ερώτημα: «Πότε έλεγε αλήθεια ο δήμαρχος; Οταν έταζε λύση σε ένα 6μηνο ή τώρα που τρενάρει τη συζήτηση, με μπαμπούλα τον εισαγγελέα. Να προσέχει, μην έρθει αυτός αντιμέτωπος με την ΕΕ», σημειώνουν οι εκπρόσωποί τους, καυστικά.
Εννέα σύλλογοι, η Περιβαντολογική Δράση «Ιριδα»,Ιατρικός, Φαρμακευτικός και σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών, οι Πολιτιστικοί Τεμένης και Λόγγου, καθώς οι Περιβαλλοντικοί Αλυκής, Ακράτας και αν. Αιγιάλειας, με νέα τους παρέμβαση,προτείνουν, λειτουργία «πράσινου» σημείου στο Αίγιο,συλλογή χαρτονιού από μαγαζιά, σχολεία κ.ά., δίκτυο απορριμμάτων κήπου, συλλογή ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών και βαρέως τύπου, βελτίωση ανακύκλωσης, οικιακούς κομποστοποιητές και ενημέρωση των πολιτών, με φυλλάδια μέσω της ΔΕΥΑ και διαφημίσεις σε ραδιόφωνα, τηλεόραση και εφημερίδες.
 

Πηγη: pelop.gr

Διαβάστε επίσης