ΣΥΡΙΖΑ: Το ενδεχόμενο μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ ακυρώνει πολιτική δεκαετιών

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Το  Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία  του για το ενδεχόμενο μεταφοράς της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. 

«Τυχόν τέτοια απόφαση θα ακυρώσει μία πολιτική δεκαετιών όλων των χωρών του κόσμου -της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης- που διατηρούν πρεσβείες στο Τελ Αβίβ, αρνούμενες να νομιμοποιήσουν την ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη και την κατάλυση του ειδικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ. Το καθεστώς αυτό προβλέπεται από την απόφαση του ΟΗΕ του 1947, για ίδρυση δύο κρατών στην ιστορική Παλαιστίνη, ενός εβραϊκού και ενός αραβικού» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της. Και συνεχίζει 

«Κάκιστα η κυβέρνηση του Ισραήλ εμμένει στην απόφαση να μεταφέρει την πρωτεύουσα του κράτους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, επιδιώκοντας να επιβεβαιώσει τα τετελεσμένα της κατοχής. Όμως, η Ιερουσαλήμ είναι κέντρο και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, του εβραϊσμού, του χριστιανισμού και του ισλάμ. Μπορεί, λοιπόν, και πρέπει να αποτελεί κρίκο ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ.  

Το ιδανικό θα ήταν, μέσα από μια αξιόπιστη και καρποφόρα ισραηλινο-παλαιστινιακή διαδικασία ειρήνης, η Ιερουσαλήμ να αποτελέσει κοινή πρωτεύουσα των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Σε κάθε περίπτωση, τα δικαιώματα των παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι απαράγραπτα. Γι’ αυτό η αριστερά στην Ευρώπη και σε όλο  τον κόσμο τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου και βιώσιμου κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο η πρόθεση του προέδρου Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του στην Ιερουσαλήμ να πυροδοτήσει νέο κύκλο βίας στα παλαιστινιακά κατεχόμενα και ευρύτερα, ακυρώνοντας κάθε δυνατότητα επανέναρξης του διαλόγου ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ για την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος που παραμένει πρόβλημα-κλειδί για την ειρήνη σε όλη την Μ. Ανατολή» καταλήγει η ανακοίνωση του του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.