15 λάθη στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα και πώς διορθώνονται

του Δημήτρη Μπόκαρη, φοροτεχνικου

Λόγω λαθών κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων τους στην ειδική φόρμα αποκλείονται από το κοινωνικό μέρισμα οι περισσότεροι, ενδιαφερόμενοι των οποίων οι αιτήσεις δεν εγκρίθηκαν και παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Καθώς ο χρόνος πιέζει δεδομένου ότι οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 12 Δεκεμβρίου και το μέρισμα απαραιτήτως πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017, τα συναρμόδια υπουργεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες συστήσουν στους δικαιούχους να διορθώσουν άμεσα τα λάθη.

Η διαδικασία είναι απλή. Αποσύρουν την αρχική αίτηση και υποβάλλουν νέα αίτηση με τα ορθά στοιχεία.

Δηλαδή, όταν η αίτηση δείχνει οικονομικά στοιχεία ή σύνθεση νοικοκυριού με τα οποία ο πολίτης δεν συμφωνεί, θα πρέπει να προβαίνει σε ακύρωση αίτησης και υποβολή νέας αίτησης ή να γίνει επαναξιολόγηση η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις θα διορθώσει το πρόβλημα και θα τραβήξει τα ορθά στοιχεία.

Στα λάθη και τα προβλήματα στο κοινωνικό μέρισμα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας Δημ. Καρέλλας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» είπε ότι «σε περίπου 4.000 αιτήσεις την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα ... τη δήλωση έκαναν οι σύζυγοι των "φιλοξενούμενων" ... μπορεί να ήταν από λάθος, μπορεί να ήταν προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να "ξεπεραστεί το σύστημα" ... ήδη το διορθώνουμε και θα ενημερωθούν με SMS ότι "παιδιά, κάντε τη σωστή δήλωση, δεν υπάρχει λόγος να μείνετε απ' έξω εξ αιτίας του λάθους που έγινε"», είπε χαρακτηριστικά. 

Πάντως, ανάλογα με τα προβλήματα κάθε ενδιαφερόμενος για το κοινωνικό μέρισμα, μπορεί να απευθύνεται στους ακόλουθους φορείς για επίλυση:

Στα ΚΕΠ για ενημέρωση/διόρθωση ΑΜΚΑ
Στον ΕΦΚΑ για θέματα ασφάλισης
Να δοκιμάζει ακύρωση ή επαναξιολόγηση της αίτησης
Να στέλνει email στο [email protected] 
Ασφάλιση πριν το 2002: Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πάνε στο πλησιέστερο υποκατάστημα ου ΕΦΚΑ και εφόσον βεβαιωθεί διάστημα ασφάλισης ο ΕΦΚΑ θα στείλει τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα αίτησης. Θα πρέπει να δοκιμάσουν να κάνουν αίτηση την επόμενη ημέρα.
Προσθήκη νεογέννητου:  Είναι πλέον διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας.
Συναίνεση από φοιτητές – προστατευόμενα μέλη κλπ: Έχει αλλάξει, δεν ζητείται  συναίνεση από όσους δεν έχουν κάνει δήλωση (σύμφωνα με τα στοιχεία που επιστρέφει η ΑΑΔΕ).
Συνταξιούχοι υπερήλικες ΟΓΑ που δεν τους αφήνει το σύστημα: Θα πρέπει να στείλουν σε ειδικό λογαριασμό email στην ΗΔΙΚΑ να τις ελέγξει.
Άνω των 70: Θα γίνει αίτηση αυτόματα. Αν έχουν τη δυνατότητα ας μπουν και οι ίδιοι να έχουν εικόνα.
Αφαίρεση τέκνου από αίτηση (συνήθως λόγω χρήσης λάθος ΑΜΚΑ): Μπορεί να γίνει μέσω της αίτησης . Έχει ήδη διορθωθεί, δεν μπορεί να γίνει αλλαγή μέσω τροποποιητικής στο taxis.
Η σύνθεση του νοικοκυριού προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και μόνο. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί λάθος στοιχεία στις φορολογικές δηλώσεις.
Το σύστημα δεν κοιτάει μήνες φιλοξενίας. Και έναν μήνα να έχει φιλοξενηθεί κανείς εντός του 2016 τον θεωρεί φιλοξενούμενο.
Φιλοξενούμενοι θανόντων: Αν κάποιος είναι φιλοξενούμενος θανόντος μπορεί να κάνει αίτηση. Ο μόνος λόγος για να μην μπορεί είναι να υπάρχει θέμα με τον ΑΜΚΑ του θανόντος.
Φιλοξενούμενοι που είχαν φιλοξενηθεί σε παραπάνω από έναν οικοδεσπότη μέσα στο 2016 και ο ένας από τους οικοδεσπότες πέθανε. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε αφαιρώντας τον σχετικό λογικό έλεγχο.
Μεταβολές μέσω τροποποιητικών δηλώσεων μέσω taxis μετά την 31η Οκτωβρίου 2017 δεν γίνονται.

Διαβάστε επίσης