Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέας Αθανασόπουλος, με επιστολή του στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου, τον ενημερώνει για τα προβλήματα στη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου της Πάτρας.
Ο Αντιδήμαρχος επισυνάπτει την επιστολή που κατέθεσε το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του Μουσικού Σχολείου, στην οποία αναφέρουν:
«Κύριε υπουργέ,
Ως μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πατρών θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο μας, αλλά και να σας γνωστοποιήσουμε τα αιτήματα, τα οποία έχουμε συντάξει σε συνεργασία με τα άλλα ανά την Ελλάδα μουσικά σχολεία.
Είναι γνωστός ο ρόλος των μουσικών σχολείων στην καλλιέργεια της μουσικής παιδείας στην χώρα μας. Αυτό επιτυγχάνεται με σκληρή δουλειά κατά την διάρκεια που επιβαρυμένου ωρολογίου προγράμματος.
Το πρόγραμμά μας αποτελείται από τρία οχτάωρα και δύο εννιάωρα εβδομαδιαίως και για το γυμνάσιο και για το λύκειο, δηλαδή συνολικά 45 διδακτικές ώρες, την στιγμή που τα γενικά γυμνάσια και λύκεια έχουν από 32 έως 35 διδακτικές ώρες. Επιπλέον η συμμετοχή μας σε ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα προάγει τον πολιτισμό και αναδεικνύει την δουλειά που γίνεται στα σχολεία μας.
Αυτό όμως προϋποθέτει πολλές πρόβες εκτός διδακτικού ωραρίου (απογεύματα και Σαββατοκύριακα). Παρόλ’ αυτά τα απολυτήριά μας είναι ακριβώς ίδια με αντίστοιχα των γενικών Γυμνασίων και Λυκείων και δεν εφοδιαζόμαστε ούτε με ένα στοιχειώδες πιστοποιητικό σπουδών, σε αντίθεση βέβαια με οποιοδήποτε ιδιωτικό ωδείο.
Ενώ για την εισαγωγή στα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού προβλέπεται, δικαίως, η μοριοδότηση των μαθητών – αθλητών δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τους μαθητές – μουσικούς.
-Κάθε Σεπτέμβριο ξεκινάμε την σχολική χρονιά με κενά στο διδακτικό προσωπικό των μουσικών μαθημάτων, γεγονός που δυσχεραίνει την διδασκαλία. Η κάλυψη όμως των κενών δεν γίνεται με την ταυτόχρονη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, κάτι που, απ΄ό σο γνωρίζουμε. είναι και πάγιο αίτημα των δασκάλων μας.
-Τα βιβλία για τα μουσικά μαθήματα τα πληρώνουμε οι ίδιοι, πράγμα που αντιφάσκει με τον δωρεάν δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Γι’ αυτούς τους λόγους, σε συνεργασία με τα άλλα ανά την Ελλάδα μουσικά σχολεία, συντάξαμε τα παρακάτω αιτήματα:
1)Αναγνώριση των σπουδών μας, με αξιολόγηση αντίστοιχη των τάξεων των ωδείων, ώστε να είναι ουσιαστική αυτή η αναγνώριση και όχι απλώς ένα χαρτί με βαθμό.
2)Μοριοδότηση για τις σχολές Μουσικών Σπουδών μέσω μουσικών αγώνων.
3)Έγκαιρη κάλυψη των κενών στα μουσικά μαθήματα με διαρκή επιμόρφωση των διδασκόντων (υπάρχει αντίστοιχο αίτημα της (Ο.Λ.Μ.Ε).
4)Συγγραφή μουσικών βιβλίων τα οποία θα διανέμονται δωρεάν.
Τα αιτήματά μας θεωρούμε ότι είναι δίκαια και ότι συμβάλλουν στην προώθηση της δημόσιας καλλιτεχνικής παιδείας στην χώρα μας».