Σύμβουλος Πούτιν: είμαστε έτοιμοι εάν ξεσπάσει πόλεμος στη Βόρεια Κορέα

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι οδηγεί στα άκρα την αντιπαράθεση με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Hwasong-15, τον οποίο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα την Τετάρτη, είναι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) νέου τύπου, ο οποίος μπορεί να διανύσει πάνω από 13.000 χιλιόμετρα, δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας της Νοτίου Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο ίδιος έκρινε ότι η δοκιμή ήταν επιτυχής και δείχνει ότι πλέον η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να πλήξει την Ουάσινγκτον.

Μετά την εκτόξευση του πυραύλου - κατά παράβαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι δοκίμασε επιτυχώς τον πιο προηγμένο ICBM που έχει κατασκευαστεί στη χώρα μέχρι σήμερα και ότι πλέον όλη η ενδοχώρα των ΗΠΑ βρίσκεται εντός της εμβέλειας των όπλων της.

Η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εξώθησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επαναλάβει μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον ηγέτη της απομονωμένης χώρας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον οποίο αποκάλεσε ξανά “μικρό άνθρωπο-πύραυλο” και “αρρωστημένο φαντασμένο νεαρό”. Παράλληλα, ο Τραμπ είπε πως θεωρεί αποτυχημένη την διπλωματική προσπάθεια του Πεκίνου με σκοπό να περιοριστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ, ενώ αντιθέτως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον έκρινε ότι η Κίνα κάνει μεγάλες προσπάθειες, αλλά μπορεί να κάνει περισσότερα, ιδίως να μειώσει τις προμήθειες πετρελαίου.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την δοκιμή, οι ΗΠΑ απείλησαν το καθεστώς Κιμ ότι θα «καταστρέψουν ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος.

Επί ποδός πολέμου η Ρωσία

Εάν ξεσπάσει πόλεμος στη Βόρεια Κορέα, η Μόσχα δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί, τόνισε ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ. «Κάνουμε όλους τους απαραίτητους υπολογισμούς και τις προετοιμασίες. Δεν θα είναι έκπληξη για εμάς», δήλωσε την Παρασκευή στο RIA Novosti.

Η Μόσχα απορρίπτει τις πιέσεις να διακόψει επαφές με την Πιονγκγιάνγκ και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι επιχειρεί να προβοκάρει τον Κιμ Γιονγκ Ουν, οδηγώντας στα άκρα την αντιπαράθεση.

Κατά την επίσκεψη του στη Λευκορωσία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε χαρακτηριστικά: «Οι Αμερικανοί πρέπει να εξηγήσουν σε τι αποσκοπούν. Εάν αναζητούν μία δικαιολογία για να καταστρέψουν τη Βόρεια Κορέα, θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν και η ηγεσία των ΗΠΑ να το επιβεβαιώσει».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ