Στα χέρια της κυπριακής αποστολής στο Ισραήλ πέρασε το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης, το οποίο καθελκύστηκε πρόσφατα στην κατασκευάστρια χώρα. Παρόν στην καθέλκυση ήταν ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορου Φωκαΐδη.
Το σκάφος αναμένεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», να αξιοποιηθεί σύντομα για επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ και άλλες συναφείς δραστηριότητες.
Στο πλοίο εκπαιδεύονται Κύπριοι αξιωματικοί και άνδρες της Εθνικής Φρουράς και η εκπαίδευση ολοκληρώνεται σε περίπου ένα μήνα, οπόταν θα αποπλεύσει με προορισμό την Κύπρο. Στο Ισραήλ βρίσκονται 25 μέλη του πληρώματος, όπου αρχικά υπολογίστηκε ότι θα παρέμεναν για περίπου 25 μέρες.
Το πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (P61) το οποίο έχει τη δυνατότητα να φέρει μεγάλη γκάμα οπλικών συστημάτων περιλαμβανομένων κατευθυνόμενων πυραύλων, διαθέτει και υπερσύγχρονα συστήματα επιτήρησης και επισήμανσης θαλάσσιων, επίγειων και εναέριων στόχων.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το πλοίο είναι εξοπλισμένο με πολλαπλά εξελιγμένα συστήματα, μεταξύ των οποίων δύο πολυβόλα Rafael Typhoon, προηγμένο ραντάρ και συστήματα πλοήγησης, συστήματα επικοινωνιών, που περιλαμβάνουν δορυφορικές επικοινωνίες, καθώς και υπερσύγχρονο σύστημα διοίκησης και ελέγχου πυρός. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το σκάφος είναι συμβατό με τους διεθνείς κανονισμούς σταθερότητας και πλοήγησης.
Ο σχεδιασμός του πλοίου είναι τέτοιος, ώστε να μπορεί να λάβει μέρος σε περιπολίες ανοικτής θαλάσσης, καθώς και επιχειρήσεις που στοχεύουν να αποτρέψουν τη θαλάσσια τρομοκρατία/πειρατεία, την πάταξη του λαθρεμπορίου και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Εξάλλου, έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, προστασία υπεράκτιων εγκαταστάσεων, αλλά και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, καθώς και σε προσπάθειες απορρύπανσης.
Το πλοίο χαρακτηρίζεται από την κατασκευάστρια εταιρεία ως περιπολικό. Έχει εκτόπισμα 430 τόνων, είναι συνολικού μήκους 62 μέτρων (203 πόδια) και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων, με μέγιστο αριθμό πληρώματος τα 30 μέλη.