Επί ποδός οι κρατούμενοι στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών - Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για το νέο σωφρονιστικό κώδικα, άδειες και "βραχιολάκι"

«αδιαπραγμάτευτα» θέματα

Επί ποδός είναι οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας εν αναμονή του νέου σωφρονιστικού κώδικα, εξετάζοντας τρόπους αντίδρασης σε ενδεχόμενες αλλαγές στις άδειες αλλά και στη χρήση της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι).

Σύμφωνα με πληροφορίες,  κρατούμενοι των γυναικείων και ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού, Μαλανδρίνου, Χανίων, Πάτρας και Λάρισας, έχουν ήδη ξεκινήσει να κρατούν ανοιχτούς τους προαύλιους χώρους για μεγαλύτερο χρόνο από τον επιτρεπτό ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις αναμένονται και στις φυλακές Δομοκού και Τρικάλων τις επόμενες ημέρες.

Βασικά ζητήματα διαφωνίας είναι ο τρόπος χρήσης της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι), η «υπερεξουσία» που, όπως ισχυρίζονται , ενδεχομένως θα δίνεται στον εισαγγελέα των φυλακών σχετικά με τις άδειες, οι σκέψεις και ο προβληματισμός για τυχόν «επαναφορά» των φυλακών Τύπου Γ’ αλλά και η επανατοποθέτηση του υαλόφρακτου στις επισκέψεις κρατουμένων – συνηγόρων.

Ανάμεσα στα «αδιαπραγμάτευτα» για τους κρατούμενους θέματα είναι και ο ορισμός του ελάχιστου ζωτικού χώρου ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, μειώνεται στα 4 τ.μ. από τα 6 τ.μ. που ισχύουν σήμερα.

Διαβάστε επίσης