Πάτρα: Μετ' εμποδίων οι αιτήσεις για το Μέρισμα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι - Ποιοι και γιατί έμειναν εκτός

ΠΩΣ "ΕΙΔΕ" ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ

Προ εκπλήξεων βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όσοι επιχείρησαν να υποβάλλουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας του TAXIS που άνοιξε σήμερα, την αίτηση για την είσπραξη του Κοινωνικού Μερίσματος.

Στην Πάτρα, αρκετά προβλήματα εντοπίστηκαν πρώτη ημέρα λειτουργίας της εφαρμογής. Η μη επικαιροποίηση του ΑΜΚΑ συζύγων κυρίως ηλικιωμένων και υπερήλικων ζευγαριών, το "κλειδωμένο" πεδίο εισαγωγής νεογέννητων παιδών για ζευγάρια που δικαιούνται το επίδομα αλλά και η "αδειοδότηση" φιλοξενούμενων προς τους υπόχρεους, πριν την τελική υποβολή της αίτησης, είναι μερικές από τις χαρακτηριστικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι.

Πολλοί ήταν και εκείνοι που είδαν το "όνειρο" της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης να εξανεμίζεται, καθώς λόγω των τεκμαρτών εισοδημάτων το σύστημα τους "πέταγε" εκτός.

Ειδικότερα, ηλικιωμένα ζευγάρια όπου οι σύζυγοι υποβάλλουν από κοινού φορολογική δήλωση, όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος, διαπίστωναν πως η μη επικαιροποίηση των ΑΜΚΑ τους, δεν επέτρεπε τη συνέχιση της διαδικασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως αρκετά άτομα, αν και επισκέφθηκαν σήμερα τους λογιστές τους, έφυγαν άπραγα καθώς θα πρέπει να επισκεφθούν κάποιο από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση του ΑΜΚΑ τους και στη συνέχεια να κάνουν την αίτηση για το Κοινωνικό Μέρισμα, ελπίζοντας πως δεν θα βρουν κάποιο άλλο εμπόδιο, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τι και έαν προσέτρεξαν γονείς με βρέφη να υποβάλουν την αίτηση τους, ως δικαιούχοι του Μερίσματος το σύστημα τους μπλόκαρε. Συγκεκριμένα η εφαρμογή της πλατφόρμας μπορεί να τέθηκε σε ισχύ, όμως το πεδίο για την εισαγωγή των νεογέννητων παιδιών δεν έχει ανοίξει, κατά συνέπεια ήταν αδύνατη η συμπλήρωση και κατάθεση της αίτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι προσβάσιμο τις επόμενες ημέρες. Η αγωνία όσων βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, είναι μεγάλη δεδομένου πως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 12η Δεκεμβρίου, και εκφράζουν την ανησυχία πως θα μείνουν εκτός.

Συλλογική συμμετοχή φαίνεται πως χρειάζεται στις περιπτώσεις Φιλοξενούμενων και Υπόχρεων. Σήμερα διαπιστώθηκε πως ο Υπόχρεος, πριν την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από το σύνολο των Φιλοξενούμενων. Συμφωνα με την διαδικασία οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να μπουν με τους δικούς τους κωδικούς στην πλατφόρμα, δίνοντας την έγκριση τους στον υπόχρεο για να προχωρήσει τη διαδικασία!

«Το Υπουργείο δεν ήταν έτοιμο ακόμα να ανεβάσει την εφαρμογή. Οι υπηρεσίες του δεν έχουν μεταφέρει πλήρως τα στοιχεία των ασφαλισμένων στην εφαρμογή", δηλώσε στο tempo24.gr, ο Ειδικός Γραμματέας του Συλλόγου Λογιστών Πάτρας Δημήτρης Μπόκαρης.

mpokarhs.jpg

 "Συνιστώ υπομονή στους φορολογούμενους και ευελπιστούμε πως εντός των επόμενων ημερών θα ομολοποιηθεί το σύστημα. Θα πρέπει όλοι οι φορολογούμενοι που βρίσκονται στο όριο προς τα πάνω, να υποβάλλουν την αίτηση τους, ασχέτως εάν αυτή απορριφθεί σήμερα" προσθέτει ο κ Μπόκαρης καταλήγοντας "Δεν αποκλείεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε επανακαθορισμό των κριτηρίων, με την προϋποθεση πως θα περισσέψουν χρήματα μέχρι την 12η Δεκεμβρίου".

 

Μαρία Παπαγιαννακοπούλου

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης