Γ. Μπουτάρης: Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι οικονομική, αλλά κοινωνική

Τι είπε σε αυστριακή εφημερίδα για τις σχέσεις με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ

«Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι οικονομική, αλλά κοινωνική», τόνισε σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Kurier ο Γιάννης Μπουτάρης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος συμμετείχε στην παρουσίαση της πόλης σε τουριστικούς και άλλους επιχειρηματίες στην Βιέννη, κατηγόρησε το καπιταλιστικό σύστημα, «όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, όπου το κοινωνικό σύστημα συνεχώς αποδυναμώνεται και επιπλέον οι πολιτικοί διαχειρίστηκαν άσχημα την κρίση».

Η συνέντευξη παρουσιάζεται αφηγηματικά σε γενικότερο δημοσίευμα με αναφορές στην προσωπικότητά και το έργο του δημάρχου, ο οποίος -όπως σημειώνει η εφημερίδα-  παρόλα αυτά συμπεραίνει ότι: «Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα επιβιώσει οριστικά. Κανείς δεν μπορεί να πει, ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, όμως οι Συντηρητικοί δεν πείθουν τους ανθρώπους και το ΠΑΣΟΚ είναι νεκρό».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι δυσαρεστημένος με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό, όπου ο ίδιος επισημαίνει πως τα νησιά είναι πλήρως επιβαρυμένα και οι μετανάστες δεν επιτρέπεται να περάσουν στην ενδοχώρα, διότι αυτό το απαγορεύει η ΕΕ λόγω της Συμφωνίας με την Τουρκία.

Ο ίδιος, όπως σημειώνει η Kurier και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βαδίζει καινοτόμους δρόμους στην φροντίδα των προσφύγων, ο δήμος αγόρασε ή ενοικίασε κτίρια που ήταν άδεια, και σε αυτά εγκαθιστά για μερικούς μήνες τους αιτούντες άσυλο, στα παιδιά παραδίδονται μαθήματα, όπως επίσης υπάρχει φροντίδα για εκατοντάδες ασυνόδευτους νέους, αλλά ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δήμαρχος φαίνεται να ανησυχεί πως θα «ενταθεί και πάλι η προσφυγική ροή».

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως ο 75χρονος πολιτικός και πρώην επιχειρηματίας, επιτυχημένος οινοποιός και σπουδαγμένος χημικός, τον οποίο το περιοδικό Der Spiegel θεωρεί ως τον «πλέον ασυνήθιστο πολιτικό της Ελλάδας», είναι ένας «μεταρρυθμιστής». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «στη διάρκεια της κρίσης ο Γιάννης Μπουτάρης εκσυγχρόνισε την Θεσσαλονίκη και εξυγίανε τα οικονομικά, το προσωπικό στο δημαρχείο μειώθηκε από τις 5.000 σε 3.000, ανακαινίσθηκε το κέντρο της πόλης, βελτιώθηκε η αποκομιδή των σκουπιδιών και καταπολεμήθηκε η διαφθορά. Στην πόλη κυριαρχούσε επί ένα τέταρτο του αιώνα η Νέα Δημοκρατία».

Σύμφωνα με την Kurier, φροντίζει όχι μόνον για το δήμο του, αλλά επίσης και για την εξωτερική πολιτική. «Προώθησα την προσέγγιση με την Τουρκία, ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η κατοικία του ανακαινίστηκε και τώρα έρχονται 100.000 τουρίστες από την Τουρκία», σημειώνει.

Ένας στόχος του δημάρχου είναι η αναβίωση της εβραϊκής ζωής και του εβραϊκού πολιτισμού στην πόλη και όπως ο ίδιος δηλώνει: «Εάν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν, δεν υπάρχει μέλλον. Πέρα από τον Μέγα Αλέξανδρο, η Θεσσαλονίκη έχει σφραγιστεί από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το Βυζάντιο και την εβραϊκή επίδραση, η Θεσσαλονίκη ήταν η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν 40 συναγωγές, στην πόλη ζούσαν 50.000 Εβραίοι. «Τώρα κτίζουμε ένα εβραϊκό μουσείο, θέλοντας να δείξουμε ποιες καταστροφές φέρνουν ο ολοκληρωτισμός, ο φασισμός και το μίσος. Με τις μεταγωγές και την εξόντωση των Εβραίων η Θεσσαλονίκη έχασε την ψυχή της», προσθέτει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Μπουτάρης στρατεύεται και στην επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης ως προς το όνομα της γειτονικής χώρας, η οποία επίσημα ονομάζεται ΠΓΔΜ και πρόσφατα ο ίδιος είχε βρεθεί στα Σκόπια, όπου συνάντησε όλη την πολιτική ηγεσία. «Ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ δεν έχει εθνικιστικές ιδέες, όπως ο προκάτοχός του Νικόλα Γκουέφσκι, ο οποίος ήταν ένα φοβερό δυστύχημα για τη χώρα. Ο Ζάεφ θέλει ένα συμβιβασμό στο ζήτημα της ονομασίας, Δημοκρατία Νέας Μακεδονίας ή Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα ποτέ δεν θα αποδεχόταν το Δημοκρατία της Μακεδονίας», τονίζει ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως με το νέο όνομα η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να βρει «μία νέα ταυτότητα για την ίδια και τους ανθρώπους της».