Πλωτός γερανός του ομίλου «Σπανόπουλου» με δυνατότητα έλξης 1.300 τόνων, εγκαταστάθηκε σήμερα πάνω από το σημείο όπου βρίσκεται βυθισμένο, το δεξαμενόπλοιο «Αγ. Ζώνη ΙΙ» προκειμένου να ξεκινήσει η ανέλκυση του ναυαγίου.
Το δεξαμενόπλοιο κατασκευής του 1972, με χωρητικότητα 3.205 τόνων, βυθίστηκε στις 2:45 τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.
Στο πλοίο επέβαιναν δύο μέλη του πληρώματος από τα συνολικά 11. Το σημείο όπου έχει στηθεί πλωτός γερανός επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι με πλωτό σκάφος του λμενικού, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και ο αρχηγός του λιμενικού σώματος Σταμάτιος Ράπτης.
Ο κ. Σαντορινιός έχει τονίσει σε δηλώσεις του παλαιότερα ότι στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι το «Αγ. Ζώνη ΙΙ» να ανελκυθεί και να αποτελέσει το πρώτο παράδειγμα και για τα υπόλοιπα καταγεγραμμένα ναυάγια που υπάρχουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Πειραιά.
Στην περιοχή του ναυαγίου όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες, εργάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 50 άτομα, δύτες ρυμουλκά και σκάφη αντιρρύπανσης.
Ο τομέας συντονισμού επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, (Spanopoulos Salvage) κατέχει διακεκριμένη θέση στον κλάδο διάσωσης, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία ήταν αυτή που προχώρησε στην ανέλκυση του πλοίου Yusuf Cepnioglu, που προσάραξε φορτωμένο με 204 containers βόρεια της Ν. Μυκόνου αλλά και τoυ φορτηγού Goodfaith.
Το ναυάγιο από την δεύτερη ημέρα της βύθισής του σφραγίστηκε και απαντλήθηκαν στη συνέχεια τα καύσιμα που είχε στο εσωτερικό του περίπου 2.535 μίγματα πετρελαιοειδών.
Ο όμιλος Σπανόπουλου με επιστολή προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, είχε αναφέρει εδώ και καιρό ότι η εταιρεία αρχίζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό, για την απάλειψη κάθε δυσμενούς συνέπειας από την ύπαρξη του ναυαγίου και του οποιοδήποτε κινδύνου που θα μπορούσε να προσβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό το θαλάσσιο περιβάλλον».
Στο μεταξύ στη Σαλαμίνα έχουν πλέον, ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών στις περιοχές Κυνόσουρα - Λιμνιώνα καθώς και στις λοιπές περιοχές, πλην της περιοχής «Θεατράκι», μετά τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ»Ι. Στην περιοχή εξακολουθούν να εργάζονται περίπου 83 άτομα συνολικά, μέλη ιδιωτικών συνεργείων. Επίκειται πλήρης ολοκλήρωση των εργασιών σε όλη την περιοχή της Σαλαμίνας τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Στις παραλίες του Δήμου Ελληνικού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.