Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού – Bραβεία από την UNICEF

Στη δημοσιογράφο Έλενα Κατρίτση

Στη δημοσιογράφο Έλενα Κατρίτση απονεμήθηκε το βραβείο «Λάμπρος Κανελλόπουλος» της UNICEF Ελλάδος, για τη σημαντική συμβολή της στην ανάδειξη, με ιδιαίτερη ευαισθησία, των προβλημάτων των παιδιών σε όλο τον κόσμο μέσα από την εκπομπή της «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ», της ΕΡΤ.

Η Έλενα Κατρίτση, σε πλειάδα εκπομπών της, αποτύπωσε το δράμα παιδιών που έζησαν τη φρίκη του πολέμου, αλλά και τον εφιάλτη των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων μετά τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους.

Τον Ιούνιο του 2014, το πρώτο ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο που έφθασε στην κοιλάδα Μπεκά, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία και κατέγραψε την τραγωδία τη εμφύλιας σύρραξης για εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες ήταν της εκπομπής «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ».

Η Έλενα Κατρίτση σ’ ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στη καρδιά του πολέμου μετέφερε στη μικρή οθόνη τον πόνο των παιδιών που είδαν τους γονείς τους να σκοτώνονται σε βομβαρδισμούς.

Η βράβευση έγινε σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η UNICEF Ελλάδος, απένειμε βραβεία και σε άλλες προσωπικότητες και φορείς για την προσφορά τους, όπως στον πρόεδρο των «Γιατρών του Κόσμου», κ. Νικήτα Κανάκη για την πολύχρονη συμβολή της οργάνωσης και του ίδιου στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο και στον δημοσιογράφο Αργύρη Κωστάκη, αρχηγό της ομάδας ποδοσφαίρου της UNICEF, για την πολύχρονη συμβολή του στην προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού μέσα από τον αθλητισμό.

Τα παιδιά έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης και ειρήνης

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, η UNICEF προσκάλεσε τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να εκφραστούν ελεύθερα και να μιλήσουν ανοικτά ενάντια στη βία, τον εκφοβισμό, τις διακρίσεις και την ανισότητα.

Μαζί με τη UNICEF, στη φετινή επέτειο, διάσημοι αστέρες και ηγέτες σε όλο τον κόσμο, από το χώρο της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και των επιχειρήσεων έφεραν στο προσκήνιο τα πιο μειονεκτούντα παιδιά.

Επίσης σε εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, παιδιά πήραν τον πρώτο λόγο, ύψωσαν τη φωνή τους και συμπαραστάθηκαν σε συνομήλικούς τους σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα, όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, οι σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών και τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο.

Παρά τις πολύ σημαντικές προόδους τις προηγούμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:

• 385 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε ακραία φτώχεια.

• 264 εκατομμύρια παιδιά και νέοι είναι εκτός σχολείου.

• Πάνω από 15.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα από αιτίες που μπορούν να προληφθούν.

«Η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων μας για την προστασία των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων παιδιών που είναι δίπλα μας, είναι πρωταρχική υποχρέωση και καθήκον μας για να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο κόσμο στον οποίο δικαιούνται να ζουν τα παιδιά μας. Εκφράζουμε επίσης αυτές τις δύσκολες στιγμές τη συμπαράστασή μας στα παιδιά στη Μάνδρα, που θα αποτυπωθεί άμεσα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανακούφισής τους. Η φτώχεια και οι ανισότητες είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη ενός κόσμου για όλα τα παιδιά», δήλωσε η Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος Σοφία Τζιτζίκου.

Στην κορυφαία εκδήλωση της UNICEF Ελλάδος για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, παιδιά και νέοι έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης ειρήνης και συμπαράστασης προς τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά στην Ελλάδα και τον κόσμο. Το «παρών» έδωσε και η ΠΑΕ Ολυμπιακός μαζί με τον ποδοσφαιριστή Παπέ Αμπού Σισέ.

 

Διαβάστε επίσης