Μπακογιάννης για δολοφόνο Τεμπονέρα: Η σκέψη της αποφυλάκισης του με αρρωσταίνει

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

 "Με ξεπερνά πως ο δολοφόνος του Τεμπονέρα βγήκε από τη φυλακή 7 χρόνια μετά. Και μόνο η σκέψη με κάνει να αρρωσταίνω", δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και γιος του δολοφονηθέντος από τη 17η Νοεμβρίου Παύλου Μπακογιάννη.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης με τον "Τσολιά" της τηλεοπτικής Ελληνοφρένειας ο κ. Μπακογιάννης με αφορμή την άδεια από τη φυλακή του Δημήτρη Κουφοντίνα ρωτήθηκε:

Αν εξαιρέσεις το προσωπικό θέμα για κάποιον άλλο που έχει κάνει αντίστοιχα εγκλήματα, έχεις την ίδια γνώμη;

Απολύτως. Να σας δώσω ένα παράδειγμα; Με ξεπερνά πως ο δολοφόνος του Τεμπονέρα βγήκε από τη φυλακή 7 χρόνια μετά. Και μόνο η σκέψη με κάνει να αρρωσταίνω.

Υπενθυμίζεται πως ο Πατρινός Καθηγητής Μαθηματικών Νίκος Τεμπονέρας, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 1990-91.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου· 

Δράστης της δολοφονίας ήταν ο Γιάννης Καλαμπόκας, δημοτικός σύμβουλος της Νέας Δημοκρατίας στην Πατρα και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ. Η δολοφονία έγινε στις 8 Ιανουαρίου 1991. Ο Καλαμπόκας σύμφωνα με το κατηγορητήριο χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ. Ο Καλαμπόκας επικεφαλής ομάδας ατόμων, επιχείρησαν να σπάσουν τη κατάληψη, την οποία υποστήριζαν αρκετοί γονείς και καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο δολοφονηθείς Τεμπονέρας.

Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο .Καταδικάστηκε πρωτόδικα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ισόβια κάθειρξη (απόφαση 22-24/93 ΜΟΔ Βόλου) ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες (απόφαση 59/94 ΜΟΕ Λάρισας) και τελικώς, ύστερα από αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο, σε 16 χρόνια και 9 μήνες. Αποφυλακίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1998, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής που του επιβλήθηκε.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρία Παπαγιαννακοπούλου

Πληροφορίες el.wikipedia.org

 

Διαβάστε επίσης