Τουλάχιστον 4 στους 10 καπνιστές κόβουν το τσιγάρο με ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), έγκυες γυναίκες και έφηβοι, διέκοψαν με επιτυχία το κάπνισμα, μετά από παρέμβαση ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι προηγουμένως είχαν λάβει εκπαίδευση, μέσω ενός πρωτοποριακού ευρωπαϊκού προγράμματος, του προγράμματος TOB-G.

Τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του TOB-G, το οποίο προσφέρει εξειδικευμένη βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος σε 5 ειδικές ομάδες του πληθυσμού, που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας αυτής της συνήθειάς τους, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Τα ποσοστά επιτυχίας άγγιξαν το 40%, κάτι που σημαίνει ότι οι 4 στους 10 συμμετέχοντες, κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά και να παραμείνουν «μη καπνιστές», έως και 6 μήνες μετά.

Επιτυχής ήταν η έκβαση του προγράμματος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και ΧΑΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πρόγραμμα, που διεξήχθη με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Αντιγόνα Τροφόρ και στο οποίο συμμετείχαν 50 επιστήμονες και 150 ασθενείς, τα επικυρωμένα -και με χρήση δείγματος αναπνοής- αποτελέσματα έδειξαν: Διακοπή του καπνίσματος για 6 μήνες κατάφεραν οι καρδιοπαθείς σε ποσοστό 36%, οι ασθενείς με ΧΑΠ σε ποσοστό 33% και ασθενείς με διαβήτη σε ποσοστό 39%.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης